lesbord, rijles, rijinstructeur, rijschool

‘Inhoud UWV-vacatures controleren is onuitvoerbaar’

lesbord, rijles, rijinstructeur, rijschool

Het controleren van alle vacatures op de vacaturewebsite werk.nl van het UWV op betrouwbaarheid is praktisch onuitvoerbaar. Dat schrijft minister Asscher van Sociale Zaken en Werkgelegenheid in antwoord op vragen van Kamerlid Paul Ulenbelt van de SP naar aanleiding van de uitzending van Tros Opgelicht eind vorige maand over rijschool MobiDeta. Pas bij klachten grijpt het ministerie in. En er is controle vooraf, voordat werkgevers vacatures mogen plaatsen.

In de uitzending kwamen cursisten van MobiDeta aan het woord. Zij waren afgekomen op het vooruitzicht van een opleiding met baangarantie. Een deel van die opleidingen werd door het UWV betaald voor mensen met een WW-uitkering. Volgens de cursisten in de Tros-uitzending kwam MobiDeta de beloften niet na.

Betreuren

“Ik betreur het dat dergelijke situaties kunnen voorkomen”, schrijft minister Asscher in antwoord op de vragen van Ulenbelt. Het UWV is een onderzoek gestart om te kijken of de werkwijze van MobiDeta wel deugt. Tot die tijd worden er geen nieuwe mensen aangemeld. Ook worden er geen opleidingen van MobiDeta meer via werk.nl aangeboden.

Het is volgens Asscher niet de bedoeling dat werkzoekenden via werk.nl bij onbetrouwbare werkgevers en opleiders terecht komen. Om dat te voorkomen worden werkgevers die vacatures willen plaatsen tevoren gecontroleerd als ze een account aanvragen. Dat is vooral een administratieve controle. Zo wordt gekeken of het bedrijf geregistreerd is en of het bedrijfsadres klopt. Er vindt geen controle plaats op de uitvoering van de bedrijfsactiviteiten. Dat is volgens de minister ondoenlijk. “Als uit onderzoek of op basis van klachten van deelnemers blijkt dat opleiders niet naar behoren presteren, worden maatregelen getroffen en wordt bezien of de toegangsovereenkomst tussen opleider en UWV kan worden ingetrokken.”

Toegangsovereenkomst

Opleidingen worden alleen op werk.nl geplaatst als een opleider een toegangsovereenkomst heeft met het UWV. Daaraan stelt het UWV een aantal eisen, onder meer dat de opleider minimaal een jaar ervaring moet hebben.

Inmiddels is de overheid per 1 januari 2012 gestopt met het financieren van opleidingen tot rijinstructeur. Het UWV liet eerder aan VerkeersPro weten dat een aantal opleidingen nog kan doorlopen omdat mensen niet eerder geplaatst konden worden.

Arbeidsbeperking

Werkzoekenden met een arbeidsbeperking die bijvoorbeeld een WIA- of Wajong-uitkering kunnen nog wel een opleiding volgen met geld uit het re-integratiebudget van de overheid. Volgens minister Asscher ging het tussen 2008 tot begin 2011 om ongeveer dertig uitkeringsgerechtigden met een arbeidsbeperking die als zelfstandig rijschoolhouder of als instructeur in loondienst aan de slag zijn gegaan. Recentere cijfers heeft de minister niet beschikbaar.

Yvonne Ton

Lees ook: Helft UWV’ers maakte opleiding tot rijinstructeur niet af

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve aanbieding

Bekijk de aanbieding

Auteur: Yvonne Ton

4 reacties op “‘Inhoud UWV-vacatures controleren is onuitvoerbaar’”

David de Ruiter|24.04.13|22:31

Belachelijk, net of het UWV je zo aan het werk gaat krijgen en dan ook nog vragen waarom je niet op die vacatures reageert. Uiteindelijk toch via een contact persoon van het UWV aan het werk gekomen, t’is ongelofelijk maar waar.

Er zijn ook rijinstructeurs die alles ZELF betaald hebben, omdat het UWV zogenaamd geen geld meer had in 2010/2011.
Wat bleek, het UWV geld van Alkmaar was doorgesluisd naar het UWV in Hoorn omdat daar net de DSB bank was omgevallen.
Ik heb er hard voor moeten werken, maar ik heb geen dag spijt gehad dat ik mijn papieren heb gehaald.
Financieel was het zwaar, maar uiteindelijk ben ik toch rijinstructeur geworden en heb nu mijn eigen autorijschool.

Youran van Ark|25.04.13|13:40

Dit gebeurd nog steeds.
Het feit dat de RC nog volop aanwezig is op werk.nl zegt mij genoeg.
Het UWV boeit het niks wat er met jou gebeurd.

Peter Van den Berg|28.04.13|09:37

Ik vind dat men meer naar hun zelf moeten kijken. Als je iets wil moet men er voor gaan. Respect voor Erik. Maar je heb nu een eigen rij school. Wat zit je nu dan te mouwen? geniet van je baan. Ik ken mensen die in een heel andere situatie zitten. Die gun ik een opleiding. Zodat ze een kans hebben op een betere toekomst. Schaam jullie dat jullie uit het niets dingen zeggen terwijl jullie het gehele verhaal niet kennen. Hoor de verhalen van mensen die moeilijk zitten.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.