theorie-examen, CBR

CBR garandeert veiligheid vragen theorie-examen

Het CBR bestrijdt dat er sprake is van fraude in het hele proces van de theorie-examens: van het bedenken en maken van de vragen tot het afnemen van de vragen. Dat laat het CBR weten in een reactie op een uitzending van PowNews afgelopen weekend.

In de uitzending van de omroep kwam het bedrijf Altijdgeslaagd aan bod. Dat bedrijf biedt een intensieve theorietraining van een dag, waarna de cursisten direct examen doen. Het bedrijf claimt dat honderd procent van de cursisten slagen.Volgens PowNews kan dat doordat de cursisten van Altijdgeslaagd de theorievragen tevoren krijgen omdat het bedrijf ze toegespeeld heeft gekregen van CBR-medewerkers.

Ondernemer Said Cinar bevestigde dat overigens niet voor de camera van PowNews. In de uitzending waren wel wat beelden te zien die tijdens de cursussen gemaakt waren. Daarin zegt Cinar weliswaar dat hij een fraudeur is, maar het wordt niet duidelijk wat hij daarmee precies bedoelt.

Random

Het CBR maakt in de reactie duidelijk dat gericht doorspelen van examenvragen helemaal niet mogelijk is.”De ICT-systemen zijn zodanig ingericht dat de examenseries random en zonder persoonlijke tussenkomst gestart worden.Van tevoren is dus niet bekend welke serie gedraaid wordt. De series zijn niet toegankelijk voor de CBR-medewerkers.Verder is het aantal vragen uitgebreid en worden de vragen en de volgorde van de multiple choice antwoorden continu afgewisseld om ongewenste voorspelbaarheid te reduceren.Ten slotte worden vragen met regelmaat vernieuwd.”

Ook tijdens het afnemen van examens neemt het CBR maatregelen om fraude tegen te gaan. Er worden sweepers ingezet, apparaatjes om openstaande gsm-verbindingen te detecteren. Met die apparaten wil het CBR voorkomen dat kandidaten hulp krijgen op afstand. Bij fraude wordt altijd de politie ingeschakeld. Dit jaar zijn er al verschillende fraudeurs betrapt die boetes kregen. Eén man kreeg zelfs een taakstraf.

Geen strafbare feiten

Hoewel het CBR geen bemoeienis heeft met opleiders zijn er met Altijdgeslaagd het afgelopen jaar wel gesprekken geweest. “Tot op dit moment heeft het CBR geen activiteiten waargenomen die aan te merken zijn als strafbare feiten”, aldus het CBR. In de uitzending werd de suggestie gewekt dat ondernemer Said Cinar ooit zelf bij het CBR heeft gewerkt, maar dat is volgens het CBR niet het geval.

Yvonne Ton

Lees ook: PowNews: theorie-examen is te koop

Auteur: Yvonne Ton

2 reacties op “CBR garandeert veiligheid vragen theorie-examen”

Youran van Ark|06.05.13|20:12

Powned doet zn titel eer aan: Ongefundeerd en nodeloos kwetsend.

Sandra En John Rijken|12.07.13|15:13

De ophef over Dhr Cinar, vind ik zo bizar. Ik als moeder van een zoon met zijn beperkingen en autisme, weet hoe ik keer op keer tegen een muur aanloop wanneer het gaat om simpele dingen in het dagelijks leven. Zo had ik nooit verwacht dat mijn zoon (die al 3 jaar niet schoolgaand is vanwege zijn beperkingen en autisme)in 1 x zijn theorie in zijn bezit zou krijgen. En hij nu zijn eerste rijles heeft gehad. het compliment dat hij alle borden weet doet me goed. Dhr Cinar heeft een goede werkwijze.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.