computer

CBR heeft opnieuw last van problemen bij DigiD

Het CBR heeft nog steeds last van de problemen met DigiD. DigiD is nog steeds niet of moeilijk toegankelijk door een DDoS-aanval, waarbij de internetsite wordt bestookt met enorm veel dataverkeer.

De problemen die vorige week begonnen, leken aanvankelijk opgelost aan het einde van de week, maar de klanten van het CBR hadden afgelopen weekend opnieuw problemen met het inloggen of het zetten van een digitale handtekening.

Ongemak

Het boeken van een theorie-examen lukt bijvoorbeeld niet of moeizaam. Het CBR verwacht niet dat daardoor pieken gaan ontstaan. “Het is puur ongemak voor onze klanten. We vinden het heel vervelend”, aldus woordvoerder Coen Sleddering. “Digitale communicatie wordt steeds belangrijker.”

Gebruikers krijgen het advies om het op een later moment nog eens te proberen als ze niet kunnen inloggen met DigiD. De persoonlijke gegevens van DigiD-gebruikers zijn niet gekraakt. Het Nationaal Cyber Security Centrum werkt aan een oplossing.

Banken

De afgelopen weken waren onder meer ook banken en de KLM slachtoffer van een DDos-aanval.

De overheid waarschuwt voor cybercriminelen die storingen en aanvallen soms benutten om via nep-mailtjes mensen gebruikersnamen en wachtwoorden te ontfutselen. Medewerkers van DigiD en van overheidsdiensten als gemeenten, de Belastingdienst en de Sociale Verzekeringsbank vragen echter nooit om gebruikersnamen en wachtwoorden.

De actuele stand van zaken over de beschikbaarheid van DigiD is steeds te vinden op de website van Logius, een onderdeel van het ministerie van Binnenlandse Zaken dat elektronische diensten levert aan de overheid.

Auteur: Yvonne Ton

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.