IBKI, Nieuwegein

Faillissement Mobideta kost IBKI ‘paar duizend euro’

Het faillissement van Mobideta kost exameninstituut IBKI ‘een paar duizend euro’. “Dat is natuurlijk vervelend, maar dat geldt als normaal bedrijfsrisico”, zegt IBKI-directeur Jim Schouten. Na het faillissement van Compact Opleidingen, waarbij IBKI er voor honderdduizenden euro’s bij inschoot, worden er geen betalingsachterstanden meer geaccepteerd. Zodra die optreden, kan een opleider tijdelijk geen examens meer boeken.

“Opleidingsinstituten krijgen aan het einde van de maand een factuur van de in die maand geboekte examens”, legt Schouten uit. “Daarbij geldt een betalingstermijn van 60 dagen. Omdat examens vaak ver vooruit geboekt worden, is het risico beperkt.”

Opleider

Bovendien wordt tegenwoordig voordat er een overeenkomst met een opleider wordt gesloten de kredietwaardigheid bekeken. “Zodra er een achterstand is, blokkeren we de opleider. Hij moet dan eerst de openstaande facturen betalen voordat hij weer examens kan boeken”, vertelt Schouten.

Het is volgens hem nu niet aan de orde om met WRM-opleiders een rekening-courantverhouding aan te gaan, zoals bij het CBR. Hierbij moeten rijscholen eerst geld op de rekening hebben staan voordat een examen geboekt kan worden. “Daar is ons systeem niet op ingericht. Bovendien bedienen we ook andere sectoren dan rijinstructie. Dat zouden we dan ook bij hen moeten aanpassen en dat is niet altijd gewenst.”

Schuldeisers

Alle tot nu toe bekende schuldeisers van Mobideta hebben een brief van curator Loeff uit Zwijndrecht ontvangen. In deze brief wordt hen verteld dat er geen vermogen is om de schuld te voldoen. Volgens het kantoor wordt er altijd een dergelijke standaardbrief naar schuldeisers gestuurd.

“De ervaring leert dat er zelden een teruggave van honderd procent plaatsvindt. Hierop vooruitlopend hebben wij de schuldeisers ingelicht”, aldus de woordvoerster van curator Loeff. Hoeveel schuldeisers er zijn wordt nog steeds geïnventariseerd. De totale schuld kan pas na de inventarisatie opgemaakt worden.

Bart Pals en Karlien Korebrits

Lees ook:

Auteur: Bart Pals

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.