rijles, rijinstructeur, lesauto

Hoogste slagingskans bij rijscholen Limburg en Overijssel

De rijscholen in de provincies Limburg en Overijssel hebben de hoogste slagingspercentages van Nederland. Dat blijkt uit cijfers van het CBR. In Limburg slaagt ruim 60 procent van de leerlingen tijdens het eerste examen. Het percentage bij de Overijsselse leerlingen op 57 procent ligt. De provincie Zuid-Holland scoort het slechtst.

Het CBR houdt jaarlijks de gemiddelde slagingspercentages per rijschool per vier kwartalen bij. Over het algemeen haalden de helft van de leerlingen in 2012 in Nederland hun rijbewijs na het eerste examen. Bij een kleine 100 rijscholen in ons land slaagden vorig jaar minder dan 1 op de 10 kandidaten voor hun eerste rijexamen.

Zuid-Holland

Zeven rijscholen in Nederland scoorden bijna honderd procent op het eerste examen. Drie van deze rijscholen zijn in Limburg gevestigd, drie in Overijssel en een in Gelderland. Autorijschool Ebbers in Zenderen (Overijssel) en rijschool Lou Schurer in het Limburgse Landgraaf behaalden met 96 tot 100 procent het hoogste slagingspercentage van Nederland. Wel moet hierbij gezegd worden dat beide rijscholen deze score behaalden met 40 eerste examens of minder.

Hoewel het gemiddelde aantal geslaagden in alle andere provincies ongeveer gelijk ligt, bleef Zuid-Holland steken op 40 procent. Vooral de steden Rotterdam en Barendrecht bleven achter bij de landelijke cijfers.

Slagingskans

Volgens het CBR hangt de slagingskans af van een aantal factoren. Zo is het aantal lessen dat gegeven wordt voordat de leerling op examen gaat van belang en spelen de instructeurs en lesauto’s (schakel of automaat) een rol bij de uitslag. Rijscholen met minder dan 10 examens per jaar zijn niet meegenomen in de telling.

Afgelopen week pleitten Kamerleden Kuiken (PvdA) en Bashir (SP) al voor een strengere controle op de rijschoolbranche. Volgens hen zou er een wildgroei zijn aan kleine, slecht presterende rijscholen.

Prestaties
Ook de brancheorganisaties BOVAG, VRB en FAM willen maatregelen treffen om de rotte appels uit de branche te bannen. Zij vinden dan ook dat de slagingspercentages van rijscholen uitgebreid moeten worden met klantenreviews van leerlingen om zo een duidelijker overzicht van de prestaties per rijschool te krijgen.

Karlien Korebrits

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve aanbieding

Bekijk de aanbieding

Auteur: Karlien Korebrits

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.