lesbord

Bovag trekt handen af van autorijschool Papet

Bovag heeft autorijschool Papet in Zoetermeer geroyeerd als lid. De klachten van gedupeerde leerlingen die bij de brancheorganisatie binnenkwamen stapelden zich op sinds het begin van dit jaar. Ook kwam de rijschool zijn verplichtingen tegenover Bovag niet meer na en was niet bereid mee te werken aan een oplossing. “Op een gegeven moment is de maat vol”, aldus woordvoerder Tom Huyskens.

Het is zeldzaam dat de brancheorganisatie een lidmaatschap opzegt. Huyskens kan zich niet herinneren dat dat eerder gebeurd is voor een rijschool. Sinds het begin van dit jaar kreeg Bovag de eerste meldingen van boze leerlingen, maar sinds eind vorig jaar zouden er al problemen zijn.

Ontevreden

Op internet is niet moeilijk om klachten te vinden van leerlingen die ontevreden zijn over Papet. Veel van hen zeggen een pakket voor een bepaald aantal lessen te hebben afgenomen, maar de rijschool kon die lessen niet of maar beperkt leveren. Ook zou het bedrijf zeer moeilijk bereikbaar zijn als consumenten probeerden verhaal te halen.

Een van die leerlingen heeft een brief geplaatst die afkomstig zou zijn van Papet. Daarin stelt het bedrijf in financiele problemen te zijn gekomen doordat een overeenkomst met GroupDeal voortijdig beëindigd was. In de brief die van Papet zou zijn laat het bedrijf weten te kijken of het mogelijk is om samen met een door de rechtbank aangestelde bewindvoerder de schulden af te wikkelen via een schuldsaneringstraject. Het streven zou zijn om door te gaan met het bedrijf dat volgens de eigen website al zestien jaar bestaat.

GroupDeal en Groupon

Papet adverteerde afgelopen najaar met allerlei rijlespakketten voor stuntprijzen via GroupDeal. Zo bood het bedrijf een pakket van 20 lessen aan voor 499 euro, inclusief examen en een gratis iPad. Dertig lessen kostten 799 euro en veertig 999 euro. Allemaal inclusief een gratis iPad twv honderden euro’s. Eerder ging Papet ook al in zee met Groupon. De rijschool heeft het afgelopen jaar tot 200 examens afgenomen.

Bovag wil niet ingaan op mogelijke financiële problemen van Papet. De brancheorganisatie heeft wel met de ondernemer geprobeerd een oplossing te zoeken. Daar wilde de ondernemer volgens Bovag niet aan meewerken, ook niet toen het aantal klachten dat bij Bovag binnenkwam toenam. Dat zijn er inmiddels tientallen.

Garantiefonds

De zaken zijn doorgestuurd naar de Geschillencommissie Rijopleidingen. Iedereen die daar een zaak heeft lopen, kan een beroep doen op het Bovag Garantiefonds Rijscholen. Huyskens: “Wij laten de consument niet in de kou staan. Wij trekken onze handen er niet vanaf, maar nemen onze verantwoordelijkheid.”

De bedoeling is dat alle gedupeerden schadeloos gesteld worden. Er zijn verschillende mogelijkheden. Ze kunnen het geld terugkrijgen dat de Papet hen nog verschuldigd is of ze kunnen de lessen die ze nog tegoed hebben bij een andere Bovag-rijschool volgen.

Tijdelijk gesloten

Autorijschool Papet was niet bereikbaar voor commentaar. Op het antwoordapparaat laat de rijschool weten door omstandigheden tijdelijk gesloten te zijn. Het Bovag-logo was woensdagmiddag nog niet van website verwijderd.

Yvonne Ton

Auteur: Yvonne Ton

20 reacties op “Bovag trekt handen af van autorijschool Papet”

Gerrit Grevengoed|12.06.13|19:06

Het verkopen van paketten is ook vragen om problemen
waarom niet gewoon boter bij de vis, dat werkt ook prima.

Bert Woensel|12.06.13|20:21

Er waren toch meer rijscholen met Groupon?

Eric van Lunteren|13.06.13|11:20

In mijn optiek is een pakket goed voor de rijschool, niet voor de leerling. Ik verkoop ze dan ook niet. ondanks dat me dat klanten kost. De consument wil graag belazerd worden blijkbaar.

Nee Eric de consument wil niet belazerd worden, de rijschool spiegelt ze voor dat ze een x aantal lessen nodig hebben. Dat doen ze dan met een zogenaamde intest. Maar er is niet 1 rij-instructeur die kan aangeven hoeveel lessen iemand nodig heeft aan de hand van een 1e rijles waarin het gas, rem en koppeling worden behandeld. Denkend met wat er nog komen gaat (dit weten die klanten natuurlijk niet, die horen alleen verhalen, je rijbewijs heb je zo).

Misschien is het is kleine Cbr plaatsen wel gemakkelijker, maar in de moeilijke steden met veel rijstroken of veel fietsers is dat wel anders. Het is inderdaad alleen leuk voor de rijschool, de klant heeft toch al betaald en kan niet meer weg.

Ik voer mijn vak ook veel leuker uit, omdat ik cursisten niet heb gezegd hoeveel lessen ze nodig hebben. Vanaf de eerste les ben ik hier eerlijk over, dat ze het ZELF moeten doen (en dat begrijpen ze ook). En laten we eerlijk zijn, ze voelen het op een gegeven moment zelf ook wel aan dat het lampje brand en niet knipperend (op dat moment heb je ook al een stuk minder te vertellen) en op dat moment zijn we eruit, nu pas moet je aan examens gaan denken!

Aantallen lessen zegt me overigens ook helemaal niets!!

Autorijschool Lespunt|13.06.13|13:18

20 lessen voor 499? haal daar de btw vanaf, de kosten van het lesvoertuig, het examen en de Ipad. welke consument denkt dan hier ook nog serieus een rijopleiding te kunnen volgen.

Uiteindelijk zijn het dus de bovag-leden (ik ook!) die dit betalen.
Wordt men nog een keer wakker in deze branche of blijven we elkaar kapot concurreren?

Paul

John van den Kieboom|13.06.13|13:33

@ autorijschool Lespunt,

Zolang er te veel instructeurs/rijscholen zijn blijft men elkaar kapot concurreren. Daar kunnen we met een hele grote groep schande van spreken maar daar doen we niets aan. Bij mij zit er ook een nieuwe die voor €25.00 per uur lessen aanbiedt.

Youran van Ark|13.06.13|15:15

Groupon is niks mis mee.
Ze krijgen elke keer de schuld, maar het is gewoon de domme ondernemer die het zelf verprutst.

Roy Zitter|13.06.13|19:52

Wel jammer voor de BOVAG. Het paard achter de wagen spannen. En als het niet klopt de rijschool ( overigens terecht) uit de branche verbannen. En wat die pakketten betreft. Ik doe het al jaren en nooit problemen. Zoals de waard is vertrouwd hij zijn gasten.
Laat de keus over aan de leerling.

Grietje Havinga|13.06.13|22:10

Waarom gaan rijscholen ook zulke lage rijles hanteren. Ik begrijp dat niet.
In andere bedrijfstakken denken ze gewoon gezond. Dat zijn ondernemers.
Maar dit is geen ondernemen maar overleven. Op een één of andere manier aan de concurrent laten zien dat ze met lager dan lagere tarieven kunnen werken. Groupon is ook zoiets. Gelukkig ben ik daar niet van afhankelijk. Dit topic zegt alles over dat slimme ondernemers zich hier niet mee bezig moeten houden. Met Groupon is je rijschool zo af gelopen.

Grietje Havinga|13.06.13|22:30

Bij Mark Rutte vraag ik me af of hij zijn cursus Engels wel heeft afgemaakt. Als ze in Brussel aan hem iets vragen knikt hij altijd “ja”
Maar met rijscholen vraag ik me af of ze de rekensommen op school wel hebben afgemaakt. Als Groupon iets zegt knikken rijscholen altijd “ja”

jimmy lauda|14.06.13|00:39

Nivo Rijopleiding,
Sinds 1989 in het vak en wel gespecialieseerd.
Dit is toch de schuld van de staat( uitkering,uwv).!!!!
Mensen aan een baan helpen.
Dus wie heeft schuld ??????
Dit zijn mensen die creatief zijn om aan hun levens behoefte te kunnen komen.
Dus wat is er mis mee.
Dit is filosofies!!!
Oplichter benenbreken en klaar.

Pieter van Rosse|14.06.13|10:47

Als zelfstandige verkeersschool hanteren wij ook pakketten, doordat leerlingen in één keer een pakket betalen geven wij hier korting over. Wij geven echter altijd bij een pakket aan dat men er rekening moet houden dat het aantal lessen in dat pakket mogelijk niet genoeg zijn om je rijexamen te kunnen doen, en dat er mogelijk rijlessen bijgekocht moeten worden.
Aanbieden van rijlespakketten via bedrijven als Groupon is nooit rendabel als je eerlijk met je klant wil omgaan. >>>>

Pieter van Rosse|14.06.13|10:54

>> als je een nieuwe Up met financial lease neemt, rekening houdt met onderhoud, nieuwe banden, brandstof, winterbanden, opleidingskosten, verzekering, inzetten van een instructeur en andere mogelijke kosten moet je al minimaal € 30,- p/u ex BTW rekenen, en daarmee maak je nog geen winst, heb je nog geen kantoorkosten, geen pensioenopbouw etc.
Als je dan met zo’n Groupon actie aan komt zetten verdien je uiteindelijk misschien € 25,- ex BTW p/u. bij 40 uur rijles. Als je kan rekenen kan het NIET!

rijschool Damon|15.06.13|16:13

Is dat ook niet een van de vele problemen in de branche? Instructeurs rekenen zich rijk en leven in het verleden. In 2001 lesprijs tegen de 40 gulden, 2013 40 euro vind iedereen al te hoog. Gerenomeerde rijscholen worden gedwongen om onder bestaansminimum te leven en kunnen geen kant meer op. Sommige worden dan na jaren knokken ook nog als malafide bestempeld. Leerlingen mogen nooit gedupeerd raken dat staat vast!! Maar kijk ook eens verder naar het leed bij veel rijscholen.

rijschool Damon|15.06.13|16:23

Bovag trekt nu de handen af van Papet ws eerder omdat de contributie niet is betaald dan vanwege de klachten maar had diezelfde Bovag niet jaren geleden zijn handen niet moeten branden aan het convenant met het UWV???
Dezelfde BOVAG die eisen wil aanscherpen maar in het westen 100 tal nieuwe leden aanneemt die nog geen les of examen ooit hebben gereden om zo weer op hoger ledenaantal te kunnen komen. Al die tijd hadden ze beter aan de kwaliteit kunnen werken ipv aan hun portemonnee.

Michael Sonderman|16.06.13|12:06

Wat is er misgegaan? Deze rijschool had een goed slagingspercentage met behoorlijk aantal examen, en wat ik begreep “instructeurs in loondienst”
naar eigen zeggen bestaan ze 13 jaar. Zouden ze nou echt zo dom zijn geweest om na teruglopende leerling aanmeldingen, de noodgreep Groupon hebben gebruikt en gehoopt hebben op betere tijden. Ik hoop dat rijscholen wakker geschud zijn, Groupon is het begin van het einde als het gaat om uurprijs (arbeid). waar je wel Groupon voor kan gebruiken !

Michael Sonderman|16.06.13|12:09

vervolg…Voor theorieles, om je Theorie klas van 16 naar 24 personen te brengen, een onbezette simulator. Alleen op diensten die je over houd, zoals een restaurant die doordeweeks wat plaatsjes over heeft. niet op diensten die per uur betaald worden.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.

Bovag trekt handen af van autorijschool Papet | RijschoolPro
lesbord

Bovag trekt handen af van autorijschool Papet

Bovag heeft autorijschool Papet in Zoetermeer geroyeerd als lid. De klachten van gedupeerde leerlingen die bij de brancheorganisatie binnenkwamen stapelden zich op sinds het begin van dit jaar. Ook kwam de rijschool zijn verplichtingen tegenover Bovag niet meer na en was niet bereid mee te werken aan een oplossing. “Op een gegeven moment is de maat vol”, aldus woordvoerder Tom Huyskens.

Het is zeldzaam dat de brancheorganisatie een lidmaatschap opzegt. Huyskens kan zich niet herinneren dat dat eerder gebeurd is voor een rijschool. Sinds het begin van dit jaar kreeg Bovag de eerste meldingen van boze leerlingen, maar sinds eind vorig jaar zouden er al problemen zijn.

Ontevreden

Op internet is niet moeilijk om klachten te vinden van leerlingen die ontevreden zijn over Papet. Veel van hen zeggen een pakket voor een bepaald aantal lessen te hebben afgenomen, maar de rijschool kon die lessen niet of maar beperkt leveren. Ook zou het bedrijf zeer moeilijk bereikbaar zijn als consumenten probeerden verhaal te halen.

Een van die leerlingen heeft een brief geplaatst die afkomstig zou zijn van Papet. Daarin stelt het bedrijf in financiele problemen te zijn gekomen doordat een overeenkomst met GroupDeal voortijdig beëindigd was. In de brief die van Papet zou zijn laat het bedrijf weten te kijken of het mogelijk is om samen met een door de rechtbank aangestelde bewindvoerder de schulden af te wikkelen via een schuldsaneringstraject. Het streven zou zijn om door te gaan met het bedrijf dat volgens de eigen website al zestien jaar bestaat.

GroupDeal en Groupon

Papet adverteerde afgelopen najaar met allerlei rijlespakketten voor stuntprijzen via GroupDeal. Zo bood het bedrijf een pakket van 20 lessen aan voor 499 euro, inclusief examen en een gratis iPad. Dertig lessen kostten 799 euro en veertig 999 euro. Allemaal inclusief een gratis iPad twv honderden euro’s. Eerder ging Papet ook al in zee met Groupon. De rijschool heeft het afgelopen jaar tot 200 examens afgenomen.

Bovag wil niet ingaan op mogelijke financiële problemen van Papet. De brancheorganisatie heeft wel met de ondernemer geprobeerd een oplossing te zoeken. Daar wilde de ondernemer volgens Bovag niet aan meewerken, ook niet toen het aantal klachten dat bij Bovag binnenkwam toenam. Dat zijn er inmiddels tientallen.

Garantiefonds

De zaken zijn doorgestuurd naar de Geschillencommissie Rijopleidingen. Iedereen die daar een zaak heeft lopen, kan een beroep doen op het Bovag Garantiefonds Rijscholen. Huyskens: “Wij laten de consument niet in de kou staan. Wij trekken onze handen er niet vanaf, maar nemen onze verantwoordelijkheid.”

De bedoeling is dat alle gedupeerden schadeloos gesteld worden. Er zijn verschillende mogelijkheden. Ze kunnen het geld terugkrijgen dat de Papet hen nog verschuldigd is of ze kunnen de lessen die ze nog tegoed hebben bij een andere Bovag-rijschool volgen.

Tijdelijk gesloten

Autorijschool Papet was niet bereikbaar voor commentaar. Op het antwoordapparaat laat de rijschool weten door omstandigheden tijdelijk gesloten te zijn. Het Bovag-logo was woensdagmiddag nog niet van website verwijderd.

Yvonne Ton

Auteur: Yvonne Ton

20 reacties op “Bovag trekt handen af van autorijschool Papet”

Gerrit Grevengoed|12.06.13|19:06

Het verkopen van paketten is ook vragen om problemen
waarom niet gewoon boter bij de vis, dat werkt ook prima.

Bert Woensel|12.06.13|20:21

Er waren toch meer rijscholen met Groupon?

Eric van Lunteren|13.06.13|11:20

In mijn optiek is een pakket goed voor de rijschool, niet voor de leerling. Ik verkoop ze dan ook niet. ondanks dat me dat klanten kost. De consument wil graag belazerd worden blijkbaar.

Nee Eric de consument wil niet belazerd worden, de rijschool spiegelt ze voor dat ze een x aantal lessen nodig hebben. Dat doen ze dan met een zogenaamde intest. Maar er is niet 1 rij-instructeur die kan aangeven hoeveel lessen iemand nodig heeft aan de hand van een 1e rijles waarin het gas, rem en koppeling worden behandeld. Denkend met wat er nog komen gaat (dit weten die klanten natuurlijk niet, die horen alleen verhalen, je rijbewijs heb je zo).

Misschien is het is kleine Cbr plaatsen wel gemakkelijker, maar in de moeilijke steden met veel rijstroken of veel fietsers is dat wel anders. Het is inderdaad alleen leuk voor de rijschool, de klant heeft toch al betaald en kan niet meer weg.

Ik voer mijn vak ook veel leuker uit, omdat ik cursisten niet heb gezegd hoeveel lessen ze nodig hebben. Vanaf de eerste les ben ik hier eerlijk over, dat ze het ZELF moeten doen (en dat begrijpen ze ook). En laten we eerlijk zijn, ze voelen het op een gegeven moment zelf ook wel aan dat het lampje brand en niet knipperend (op dat moment heb je ook al een stuk minder te vertellen) en op dat moment zijn we eruit, nu pas moet je aan examens gaan denken!

Aantallen lessen zegt me overigens ook helemaal niets!!

Autorijschool Lespunt|13.06.13|13:18

20 lessen voor 499? haal daar de btw vanaf, de kosten van het lesvoertuig, het examen en de Ipad. welke consument denkt dan hier ook nog serieus een rijopleiding te kunnen volgen.

Uiteindelijk zijn het dus de bovag-leden (ik ook!) die dit betalen.
Wordt men nog een keer wakker in deze branche of blijven we elkaar kapot concurreren?

Paul

John van den Kieboom|13.06.13|13:33

@ autorijschool Lespunt,

Zolang er te veel instructeurs/rijscholen zijn blijft men elkaar kapot concurreren. Daar kunnen we met een hele grote groep schande van spreken maar daar doen we niets aan. Bij mij zit er ook een nieuwe die voor €25.00 per uur lessen aanbiedt.

Youran van Ark|13.06.13|15:15

Groupon is niks mis mee.
Ze krijgen elke keer de schuld, maar het is gewoon de domme ondernemer die het zelf verprutst.

Roy Zitter|13.06.13|19:52

Wel jammer voor de BOVAG. Het paard achter de wagen spannen. En als het niet klopt de rijschool ( overigens terecht) uit de branche verbannen. En wat die pakketten betreft. Ik doe het al jaren en nooit problemen. Zoals de waard is vertrouwd hij zijn gasten.
Laat de keus over aan de leerling.

Grietje Havinga|13.06.13|22:10

Waarom gaan rijscholen ook zulke lage rijles hanteren. Ik begrijp dat niet.
In andere bedrijfstakken denken ze gewoon gezond. Dat zijn ondernemers.
Maar dit is geen ondernemen maar overleven. Op een één of andere manier aan de concurrent laten zien dat ze met lager dan lagere tarieven kunnen werken. Groupon is ook zoiets. Gelukkig ben ik daar niet van afhankelijk. Dit topic zegt alles over dat slimme ondernemers zich hier niet mee bezig moeten houden. Met Groupon is je rijschool zo af gelopen.

Grietje Havinga|13.06.13|22:30

Bij Mark Rutte vraag ik me af of hij zijn cursus Engels wel heeft afgemaakt. Als ze in Brussel aan hem iets vragen knikt hij altijd “ja”
Maar met rijscholen vraag ik me af of ze de rekensommen op school wel hebben afgemaakt. Als Groupon iets zegt knikken rijscholen altijd “ja”

jimmy lauda|14.06.13|00:39

Nivo Rijopleiding,
Sinds 1989 in het vak en wel gespecialieseerd.
Dit is toch de schuld van de staat( uitkering,uwv).!!!!
Mensen aan een baan helpen.
Dus wie heeft schuld ??????
Dit zijn mensen die creatief zijn om aan hun levens behoefte te kunnen komen.
Dus wat is er mis mee.
Dit is filosofies!!!
Oplichter benenbreken en klaar.

Pieter van Rosse|14.06.13|10:47

Als zelfstandige verkeersschool hanteren wij ook pakketten, doordat leerlingen in één keer een pakket betalen geven wij hier korting over. Wij geven echter altijd bij een pakket aan dat men er rekening moet houden dat het aantal lessen in dat pakket mogelijk niet genoeg zijn om je rijexamen te kunnen doen, en dat er mogelijk rijlessen bijgekocht moeten worden.
Aanbieden van rijlespakketten via bedrijven als Groupon is nooit rendabel als je eerlijk met je klant wil omgaan. >>>>

Pieter van Rosse|14.06.13|10:54

>> als je een nieuwe Up met financial lease neemt, rekening houdt met onderhoud, nieuwe banden, brandstof, winterbanden, opleidingskosten, verzekering, inzetten van een instructeur en andere mogelijke kosten moet je al minimaal € 30,- p/u ex BTW rekenen, en daarmee maak je nog geen winst, heb je nog geen kantoorkosten, geen pensioenopbouw etc.
Als je dan met zo’n Groupon actie aan komt zetten verdien je uiteindelijk misschien € 25,- ex BTW p/u. bij 40 uur rijles. Als je kan rekenen kan het NIET!

rijschool Damon|15.06.13|16:13

Is dat ook niet een van de vele problemen in de branche? Instructeurs rekenen zich rijk en leven in het verleden. In 2001 lesprijs tegen de 40 gulden, 2013 40 euro vind iedereen al te hoog. Gerenomeerde rijscholen worden gedwongen om onder bestaansminimum te leven en kunnen geen kant meer op. Sommige worden dan na jaren knokken ook nog als malafide bestempeld. Leerlingen mogen nooit gedupeerd raken dat staat vast!! Maar kijk ook eens verder naar het leed bij veel rijscholen.

rijschool Damon|15.06.13|16:23

Bovag trekt nu de handen af van Papet ws eerder omdat de contributie niet is betaald dan vanwege de klachten maar had diezelfde Bovag niet jaren geleden zijn handen niet moeten branden aan het convenant met het UWV???
Dezelfde BOVAG die eisen wil aanscherpen maar in het westen 100 tal nieuwe leden aanneemt die nog geen les of examen ooit hebben gereden om zo weer op hoger ledenaantal te kunnen komen. Al die tijd hadden ze beter aan de kwaliteit kunnen werken ipv aan hun portemonnee.

Michael Sonderman|16.06.13|12:06

Wat is er misgegaan? Deze rijschool had een goed slagingspercentage met behoorlijk aantal examen, en wat ik begreep “instructeurs in loondienst”
naar eigen zeggen bestaan ze 13 jaar. Zouden ze nou echt zo dom zijn geweest om na teruglopende leerling aanmeldingen, de noodgreep Groupon hebben gebruikt en gehoopt hebben op betere tijden. Ik hoop dat rijscholen wakker geschud zijn, Groupon is het begin van het einde als het gaat om uurprijs (arbeid). waar je wel Groupon voor kan gebruiken !

Michael Sonderman|16.06.13|12:09

vervolg…Voor theorieles, om je Theorie klas van 16 naar 24 personen te brengen, een onbezette simulator. Alleen op diensten die je over houd, zoals een restaurant die doordeweeks wat plaatsjes over heeft. niet op diensten die per uur betaald worden.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.