CBR, hoofdkantoor

CBR bekijkt mogelijkheid dat leerling zelf praktijkexamen reserveert

Het CBR bekijkt de mogelijkheden van een systeem waarbij de leerling zelf zijn praktijkexamen kan reserveren. Dat gaat nu nog via de rijscholen. Ook is er overleg met de rijschoolbranche om nieuwe afspraken te maken over de manier waarop het CBR en rijscholen zaken met elkaar doen. Dat meldt minister Schultz van Infrastructuur en Milieu in een Nota van Toelichting in de Staatscourant. De brancheorganisaties laten echter weten hier niet mee akkoord te gaan.

De recente omvorming van het CBR tot een Zbo is volgens de minister een goed moment om alle werkafspraken van het CBR met de rijscholen eens goed tegen het licht te houden. Zoals bekend ziet het CBR steeds meer de leerling als haar rechtstreekse klant, en niet de rijscholen zelf.

Examen reserveren

Oorspronkelijk was het de bedoeling dat de werkafspraken al dit jaar per 1 juli gewijzigd zouden worden. Maar omdat het overleg nog niet klaar is, stelt de minister dat nu uit tot 1 juli 2014. “Zo wordt onder meer gedacht aan een systeem waarin uiteindelijk de kandidaat zelf digitaal het examen reserveert bij het CBR”, schrijft de minister. “Aangezien dit aanpassingen voor rijscholen en CBR noodzakelijk maakt, is meer tijd nodig om tot een andere vormgeving van de werkafspraken tussen rijscholen en CBR te komen.”

“Dit overleg is nog niet afgerond. Verschillende mogelijkheden worden onderzocht. De datum waarop wordt om die reden met één jaar uitgesteld.” De woordvoerster van het ministerie wil benadrukken dat er nog geen definitieve besluiten zijn genomen en de gesprekken nog volop gaande zijn.

Examenvoertuig

Rijscholen reserveren nu het praktijkexamen uit naam van de leerling. Dat is praktisch, want de leerling heeft een examenvoertuig nodig. Bovendien kunnen zo de slagingspercentages per rijschool vastgesteld worden. Ook gebruikt de Belastingdienst deze gegevens voor haar controles.

De brancheorganisaties Bovag en VRB zeggen nooit akkoord te zullen gaan met een voorstel waarbij de kandidaat zelf het praktijkexamen reserveert. “De rijinstructeur is de enige die kan bepalen wanneer een leerling klaar is voor het examen”, licht Frans Bastiaansen, manager Bovag Rijscholen toe. “Het kan niet zo zijn dat de leerling een examen reserveert op een datum en de rijschool dan maar moet zorgen dat hij er klaar voor is. Dat is een onwerkbare situatie.”

Planning rijschool

Bovendien zou het voorstel planningtechnisch voor grote problemen kunnen zorgen bij de rijschool. Die moet immers een lesauto en een rijinstructeur klaar hebben staan. Ook VRB laat weten nooit akkoord te gaan met een dergelijk voorstel. “Het enige waar je aan zou kunnen denken is dat de leerling rechtstreeks zijn examen afrekent bij het CBR, bijvoorbeeld via iDeal”, zegt VRB-voorzitter Peter van Neck. “Dan hoeft de rijschool niet meer als tussenbankier op te treden. De leerling betaalt de rijschool dan alleen voor de examendiensten.”

De plannen van het CBR en IenM zullen binnenkort besproken worden in het Branche Voorzitters Overleg (BVO). Overigens hebben de brancheorganisaties er vertrouwen in dat ze er samen wel uit zullen komen.

CBR

De regeling die IenM wil wijzigen stelt onder meer dat het CBR is belast met het in stand houden en beheren van een systeem waarin rijscholen kunnen worden ingeschreven, franchiserelaties tussen rijscholen en overdrachten van rijscholen kunnen worden geregistreerd en waarmee rijscholen examens bij het CBR kunnen reserveren. Ook is het bureau belast met het informeren van rijscholen over relevante ontwikkelingen voor hun taakuitvoering.

“Er wordt nu gesproken door ministerie, CBR en de brancheorganisaties over een nieuwe werkwijze van het CBR”, licht de woordvoerster van IenM toe. “De gesprekken over de mogelijkheid waarbij de leerling zelf het examen reserveert zijn daar onderdeel van.”

Bart Pals

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve aanbieding

Bekijk de aanbieding

Auteur: Bart Pals

51 reacties op “CBR bekijkt mogelijkheid dat leerling zelf praktijkexamen reserveert”

Michael Saedt|27.06.13|10:17

Tuurlijk joh, help de rijscholen maar om zeep. goed bezig cbr.

Karin Derks|27.06.13|10:21

Dit is niet echt handig dat een leerling de praktijk examen datum kan reserveren, want zo zou er een dubbele examen gepland kunnen worden, leerling kan tenslotte niet in de agenda van de rijinstucteur kijken.
Wel vind ik het een goed idee om de leerling het examengeld aan het CBR te betalen. mvg Karin Derks

Job Sjoukens|27.06.13|10:27

Waar zijn ze in hemelsnaam mee bezig daar bij het cbr?

Gerrit Grevengoed|27.06.13|10:37

Zelf reserveren moet mogelijk zijn, dan moet je in TOP een voor de
leerling gereserveerd afgesloten deel die examens aanbieden waarna de leerling een optie neemt op een examendatum/tijd
de leerling vraagt om een accoord van de rijschool (pincode)
en na het invullen van die code is het examen gereserveerd doodsimpel.
Nadeel voor ’t CBR is dat examens mogelijk 2 dagen “in rust” zijn
voordeel voor de rijschool is dat je niet steeds moet inloggen of secretaresse
moet spelen om examendatums te zoeken

Piet Veldhuis|27.06.13|10:38

Zonder goede rijscholen komen er geen kandidaten bij het CBR die voldoende op niveau zitten. Rijscholen verzorgen een rijopleiding (zijn opleider) en zijn niet alleen verhuurder van voertuigen.

Wanneer kandidaten zelf hun examen reserveren is het voor niemand duidelijk of de kandidaat op examenniveau zit. Het is niet alleen slecht voor de rijscholenbranche, maar tevens voor de portefeuille van de kandidaat. Dat het CBR alleen denkt aan de eigen portefeuille blijkt wel uit deze actie.

Menzo Korver|27.06.13|10:54

Ik zie er wel voordelen in, immers:

– Slecht opgeleide kandidaten slagen niet en moeten alsnog een goede opleiding volgen.
– Rijscholen worden gedwongen goed en efficiënt les te geven omdat de leerling zelf een examen moment kan bepalen en desnoods een auto huurt bij een concurrent.
– Rijscholen kunnen hun tijd nu beter besteden aan het opleiden. Het toetsmoment kan uitgevoerd worden door een niet instructeur of zelfs een ander bedrijf. (maar net wat de leerling wenst)

Youran van Ark|27.06.13|11:10

Betalen prima. Inplannen daar werk ik echt niet aan mee. Of het moet op een datum zijn waar ik toestemming voor heb gegeven.

Piet Veldhuis|27.06.13|11:18

Dit is de omgekeerde wereld Menzo, eerst mensen laten zakken om ze vervolgens een opleiding te geven. De mensen zitten er niet op te wachten om via nog meer schijven het rijbewijs te moeten halen.

Bert Woensel|27.06.13|11:22

Goed idee!

De machtiging omdraaien.
De rijschool moet de leerling machtigen om aan te vragen.

Els van Voren|27.06.13|11:56

Leuk idee, zie het al voor me! Hamsteren………… bij iedere 15 euro aan boodschappen één gratis zegel, bij een volle kaart gratis lesauto voor je praktijk examen!

info|27.06.13|11:59

stja dit is bagger

Erma Pieper|27.06.13|12:02

slecht idee, leerling vraagt examen aan terwijl hij/zij er niet aan toe is, en wij moeten dan onze auto beschikbaar stellen,onze auto wordt gesloopt, examinators krijgen een hartkwaal,en wij hebben geen inkomsten meer aan de nodige rijlessen, slechte zaak, dus, hebben ze niets beters te bieden, nou dan stelt het CBR ook maar zelf de auto beschikbaar en kunnen wij er wel mee stoppen.Leerlingen gaan dan wel lessen zonder rijschool met eigen auto.

info|27.06.13|12:04

Het zat er al lang aan te komen. Met het convenant reserveringstermijnen werd hier al naar toe gewerkt. Het hele systeem is er al op berekend dat de kandidaat zelf reserveert. BOVAG mag zich dat aan rekenen. Zij waren het die met CBR het convenant sloten, ondanks het feit dat vrijwel geen enkele rijschool hiervan op de hoogte was. VRB heeft geprobeerd het tij te keren, maar helaas.
Iedereen in de rijschoolwereld wist waar het naar toe zou gaan. BOVAG niet. Kennelijk te druk met eigen belang

Klaas Kok|27.06.13|12:48

dat kan echt niet…..dan moet je je auto afstaan aan een of andere vogel die denkt dat hij er klaar voor is .ik doe hier absoluut niet aan mee

George Fennes|27.06.13|13:02

CBR goed bezig!!! Dus niet.
Overleg eerst eens met de rijscholen wat de beste handelwijze is.
En niet zo met losse flodders schieten.
Blijkt wel weer dat het CBR schijt heeft aan de rijscholen en alleen maar denkt aan hun eigen omzet.
Immers leerlingen die zelf een examen aanvragen doen dat altijd te vroeg en zullen dus vaker zakken.
Dus Kassa voor het CBR.
Ook voor de belastingdienst wordt alles onoverzichtelijker, nu x aantal lessen per leerling per examen.
Zal dan niet meer te koppelen zijn.

Marvin Hoenselaar|27.06.13|13:15

Zover ik het lees is dit vanuit het ministerie van Infrastructuur en Milieu en niet van het CBR. Ik blijf erbij dat we onder het verkeerde ministerie zijn ingedeeld, we zouden onder Onderwijs, Cultuur en Wetenschappen moeten zitten. Die hebben ervaring met wat opleiden is en wat het inhoudt. Daar zouden we ook veel sneller een CAO hebben, waardoor meer eenmansrijschoolhouders weer voor een rijschool zouden willen werken en de keus voor de leerling dus ook makkelijker wordt. En ook de marketing!!

Marvin Hoenselaar|27.06.13|13:16

Ik zie net inderdaad dat het vanuit het CBR is, desondanks blijf ik erbij dat we onder OCW zouden moeten zitten en niet onder IM

Gerrit Grevengoed|27.06.13|13:50

Mensen snap het nou, je kunt tegen zo’n leerling zeggen “je bent er klaar voor”
daarna gaat die leerling fijn zelf achter z’n PC zitten een datum/tijd uitzoeken
heeft hij/zij een datum gevonden dan belt die leerling je op en vraagt
of het op die datum mogelijk is, en dan beslist de rijschool uiteindelijk
of het mogelijk is, vervolgens accordeert die leerling die examen datum
in overleg met de rijschool en na een pincode ofzo, die pincode geef je dan als rijschool zelf aan die leerling.

Roelof Koopman|27.06.13|13:52

Kunnen we niet allemaal in dienst van het ministerie,het cbr geeft per dag het agenda en regelt alles. Probleem opgelost en 2500 werklozen erbij!!!!!!

Zal de kwaliteit van de rijopleiding zeker ten goede komen als de leerling zelf gaat bepalen wanneer hij op examen gaat. Goed idee minister! Zal de kwaliteit van de rijopleiding ook echt wel ten goede komen!
Wat wordt de volgende stap? Er is geen instructeur meer nodig want de leerling geeft zichzelf les? Hij gaat immers nu zelf bepalen dat hij op examen kan en bepaalt ook nog wanneer.

rijschool Bennie|27.06.13|15:50

ik heb 3 vragen,

1 leerling koopt een examen in, gaat dit ten kosten van mijn rijschool naam? of maakt het niet uit hoe vaak de leerling zakt, en kan ik als slechte rijinstructeur ongehinderd verder?

2 krijg ik als zwartwerker meer gelegenheid om les te geven tegen een spot prijsje aangezien de leerling toch alleen een examen voertuig nodig heeft bij het CBR haar/zijn rijinstructeur hoeft er bij wijzen van spreken niet eens bij te zijn?

rijschool Bennie|27.06.13|15:50

3 mag ik dan nog steeds boven op dat uurtje voor het examen ook mijn extra kosten berekenen ( tijd bij uitloop, auto onderhoud die ik altijd voor een examen extra doe, en een volle tank die ik er altijd voor een examen extra in doe)

rijschool Bennie|27.06.13|15:51

trouwens voor alle moraalridders, ik wil alleen weten of iemand die niks met deze branche te maken heeft zo simpel ons kaas van het brood kan eten.

waar zijn we mee bezig, never change a winning team. het loopt net weer een beetje lekker beginnen ze weer aan de boom te schudden

Autorijschool Bert|27.06.13|16:32

Ik ben het deze keer helemaal met de heer Bastiaansen van de Bovag eens
Wanneer hij zegt “De rijinstructeur is de enige die kan bepalen wanneer een leerling klaar is voor het examen”
Iemand die bijvoorbeeld in de 3e klas van het Atheneum zit gaat toch ook niet tegen de leraar en zijn school zeggen dat hij al examen wil doen?

Goed te vernemen dat de brancheverenigingen het hierover gelukkig eens zijn en er nooit mee akkoord zullen gaan!

stefan zaal|27.06.13|16:53

@bert, ligt er aan hoe de “branchevereniging” er beter van wordt. verder, een onwerkbaar plan van een onnozele buroridder die echt niets anders te doen heeft dan zich bemoeien met zaken waar hij niet veel vanaf weet.
Ik vraag mij af vanaf wanneer ik mijzelf “ambtenaar” mag noemen. ik heb het gevoel dat alle instructeurs binnenkort werkzaam zijn bij het ministerie van onderwijs en rijvaardigheid gezien de bemoeienis van dit soort mensen.
Zou misschien niet eens zo’n heel gek idee zijn, ambtenaar

Gerrit Grevengoed|27.06.13|17:06

Het is een prachtig plan, alleen je moet wel even begrijpen wat ermee wordt bedoeld, het gaat je als rijschool een hoop tijd uitsparen.

John van den Kieboom|27.06.13|19:34

Ik zie echt alleen maar nadelen aan dit plan. Controle van belastingdienst verdwijnt. Slagingspercentages verdwijnen. Er zullen bedrijven komen die alleen maar lesauto’s gaan verhuren. Leerling gaat lesauto in lesuren huren dus geen € 200,= (of meer) voor een examen maar een vergoeding van 1 1/2 lesuur. Waardeloos plan. CBR gaat leerling als klant zien? Leerling is klant bij de rijschool en de rijschool is weer klant bij het CBR.

Dan moet het Cbr slagingspercentages ook niet meer publiceren, anders slaat het al helemaal nergens meer op. Het is alleen maar in het belang van het Cbr (die heeft dan veel meer examens, kassa!!!!!). Iets met een pincode is wel handig inderdaad (kan de rijschool toestemming geven)

Piet van Voren|27.06.13|21:25

Het is jammer dat van de bijna 8000 rijscholen die dit allemaal aangaat er maar 27 reacties zijn! En dat is precies de reden dat het CBR / ministerie van I & M zelfs met de branche verenigingen voor elkaar krijgen!
Rond de kerst 2013 de volgende advertentie op tv? Hamsteren………… bij iedere 15 euro aan boodschappen één gratis zegel, bij een volle kaart gratis lesauto voor je praktijk examen!

Roald Kamping|27.06.13|21:34

leerling zelf laten betalen doe ik al vier jaar minister! het cbr wist mij te vertellen dat ik de enige ben in nederland, .. gaan ze dan toch eindelijk luisteren.
een leerling zelf laten reserveren kan alleen in een perfecte wereld, helaas.

Frits Colenbrander|27.06.13|23:58

L.s.,
als de rijschool maar het groene licht mag geven voordat het aangevraagd wordt door de leerling. Desondanks zie ik dan eigenlijk niet in wat het voordeel is.
groeten,
Frits.

Diana Purba|28.06.13|09:33

Wat de minister voorstelt is heel logisch.
Geld spreekt en ook hier is dit het geval.
Vroeger reed je af met 10 lessen en een examen voor onder de 1000 gulden.
Tegenwoordig word een leerling als melkkoe gezien door de rijschool, misschien is het veiliger voor de jeugd die ook veiliger rijdt of komt dit doordat de overheid (lees politie)meer controleert. Natuurlijk gaat de branche nooit akkoord, onzin eigenlijk.. ik moet gewoon een auto kunnen huren voor een examen wat ik af wil leggen.

Diana Purba|28.06.13|09:41

Wat is er nou zo moeilijk aan, een auto heeft een stuur, een gas rempedaal en koppeling, verder moet je goed vooruit rechts en links kijken.
Het niveau van les geven is niet veel beter dan dat van vroeger, nu word je veel geleerd achteruit in je spiegels te kijken, meer achteruit dan vooruit te kijken, wat ronduit gevaarlijk en slecht les geven is het nwe RIS, wat , rijschoolhouders moesten zich schamen….
Wachten met examen totdat de instructeur voldoende aan je heeft verdiend dan pas examen!!

Gerrit Slomp|28.06.13|09:59

Een slecht plan van de minister, net zo slecht als de reactie van Diana.

Gerrit Grevengoed|28.06.13|10:24

Voorbeeld: je geeft 30 rijlessen aan Jopie dan zeg je “ga jij maar praktijk aanvragen” Jopie gaat thuis op Top.CBR inloggen en ziet een mooie datum/tijd
Jopie belt je op en zegt “ik wil 3 Augustus 10.00 uur” jij als rijschool kijkt in je agenda en ziet dat dat onmogelijk is want je hebt een ander examen of trouwerij
dus Jopie zoekt verder en vindt 10 augustus ook okay, jij gaat akkoord en geeft Jopie een pincode waarmee Jopie het examen kan kopen… klaar.. doodsimpel.

John Van Wessel|28.06.13|11:48

Welke malloot verzint zoiets. Dit is hetzelfde als tegen een leerplichtig kind zeggen dat hij zelf mag bepalen wanneer het naar school wilt gaan. Een grote groep zal de instructeur passeren en gaat lukraak een examen aanvragen. Het CBR ziet er wel brood in, hoe vaker er examen word gedaan hoe meer geld in het laatje. Ik denk dat nu de tijd rijp is om tegenover het CBR een ander examen instituut neer te zetten want het CBR is nu echt het spoor volledig bijster.

Frank Dekkers|28.06.13|12:38

Laat het CBR eerst de regel afschaffen dat er minimaal 2 weken tussen een examen en herexamen moet zitten. OF de wachttijd op herexamens verkorten naar 1 dag. OF invoeren dat je capaciteit mag reserveren zonder een naam toe te kennen. Zo kunnen leerlingen -net als bij theorie- gewoon iedere dag examen doen. Ik kijk er niet naar uit!

Leon Dovermann|28.06.13|14:36

Als dit doorgaat, dan ga ik mijn leerlingen laten tekenen voor het niet aansprakelijk zijn van de rijschool voor misplanning tussen de verschillende agenda’s (met name die van de rijschool) én dat de leerling zelf aansprakelijk zal zijn voor eventuele planmatige dan wel financiële consequenties in de breedste zin des woords aangaande die reservering.

Misschien moet het eerst een puinhoop worden, voordat het CBR ‘begrijpt’ (kennen ze dat werkwoord wel?) dat dit onzalige plan niet zal werken.

Leon Dovermann|28.06.13|14:37

Verder lijkt mij een minimale voorwaarde dat de instructeur (in een eventuele nieuwe situatie) een unieke code aan de leerling geeft, die hij nodig heeft om zijn examen te reserveren. Die code vertegenwoordigt dan de toestemming voor die reservering van de eigen instructeur.

Freek van Egmond|28.06.13|21:38

Nu wordt het toch echt tijd voor een tweede examenorganisatie het CBR is behoorlijk ziek aan het worden en ook eens iemand op de ministerpost die zich wel bekommert om onze branche en er ook verstand van heeft het wordt tijd dat er nu actie vanuit de branche wordt genomen en niet alleen maar toekijken hoe ze onze branche naar de verdommenis helpen, dit kan toch niet collega´s.

Bert de Weerd|28.06.13|22:25

Is dit de manier van de minister/het ministerie om af te komen van het overschot aan rijscholen? Schandelijk!

info|28.06.13|23:17

Op dit moment zijn er al veel leerlingen die de geplande lessen afzeggen als hun examen vaststaat. De rijschool kan het examen toch niet annuleren of wijzigen. Er wordt gewoon te weinig gelest. Helaas heeft dit weinig invloed op landelijk slagingspercentage. Dit blijft gewoon gelijk. Straks heeft de leerling alles in handen en lest totaal niet meer en geloof het maar slagingspercentage zal niet dalen. CBR dient alleen examens af te nemen, maar gaat op stoel opleider zitten. Rijscholen R.I.P

Henk Willemsen|14.07.13|08:50

Volgende stap leerling bepaalt zelf of hij gezakt dan wel geslaagd is.
Daarna bekijken of het rijbewijs niet verkrijgbaar is als men tot drie kan tellen……

Leon Janssen|21.07.13|21:01

@ inf0.. worden er veel rijlessen afgemeld?
ik zelf merk hier weinig van, alleen nu is de vraag?
Als men nog te weining rijervaring heeft opgedaan, dan is het toch verantwoorder om het examen te annuleren danwel te verplaatsen? Bedoel als mijn cursisten denken op niveau te zijn, laat ik hun een toets afleggen in vreemde omgeving.. vaak is dit een gedegen eye opener!

Abdelmajid Ahanssas|02.01.14|14:36

Het lijkt mij een goede idee, op naar het Belgische systeem! het gaat er prima, maakt het goedkoper, de leerling vrij in zijn keus of wel examen afleggen of niet. en niet in de greep blijven van de instructeur.

A. Ahanssas

Marianne Schiele|03.01.14|00:18

Oei wat lees ik hier een domme reacties van collega’s… De rij instructeur weet wanneer een leerling klaar is voor een examen. Wij bepalen als instructeurs wanneer een leerling klaar is en ik bepaal zelf wanneer ik beschikbaar ben voor een examen. Rechtstreeks betalen aan het CBR zoals nu met het theorie examen gebeurt prima, maar de reservering hoort bij de Rijschool thuis.

Dj-Marlon Netherlands|05.01.14|13:10

Ik vind dit echt weer een politiek proefballonnetje van t kabinet. Wat is de achterliggende reden hier eigenlijk van? Heeft t niet alles te maken met vertrouwen in je rijschool?
Ik vind dat je een praktijkexamen in overleg met de kandidaat moet regelen.
Door dat internet is alles toch super helder. Kandidaten weten wat een examen kost, wat onze kosten zijn (huur auto en instructeur) en wat de wachttijden ongeveer zijn. Nou dan zijn we er toch…Gr. Marlon (Rijschool Elegance)

Rob, The Netherlands|26.03.14|17:29

De reservering hoort bij de leerling. Het is zijn of haar geld en dus ligt de beslissing bij de leerling. De rijschool heeft natuurlijk wel de vrijheid om geen auto beschikbaar te stellen. zo is het en niet anders. We zijn allemaal volwassen en dienen ons aldus zo te gedragen. De rijschool kan en hoort wel advies te geven.

Arjen Smit|06.04.16|18:22

Je kunt natuurlijk niet uit het oog verliezen dat er altijd een belangen verstrengeling is. Het is in het financiele voordeel van de instructeur om de aanvraag van het examen zo lang mogelijk uit te stellen.

Dat de alleen de instructeur kan bepalen wanneer een leerling klaar is om examen te doen is dat ook geen correct argument. De leerling kan bepalen wanneer hij examen wil doen, de examinator bepaald of die er klaar voor was. Zoals bij elk ander examen.

Dikke Kop|09.02.17|22:49

Waarom niet zo: de leerling lest bij zijn rijschool totdat zijn rijschool aangeeft dat hij er klaar voor is. De leerling gaat vervolgens naar het CBR om een praktijkexamen te reserveren, terwijl de rijschool via het CBR bevestigt dat de leerling er klaar voor is. Het CBR ziet de bevestiging van de rijschool en bevestigt vervolgens zelf de reservering van de leerling die, en hier komt mijn idee, vervolgens alleen de kosten van het examen + huur auto betaalt.(Zonder bijzittende instructeur)

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.