ministerie Infrastructuur, kantoor

Plan dat leerling zelf examen reserveert bij CBR is van de baan

Eind juni werd bekend gemaakt dat het ministerie van Infrastructuur en Milieu overwoog om de kandidaat zelf digitaal het examen te laten reserveren bij het CBR. Maar dat idee is nu definitief van de baan. Dat heeft het ministerie per brief aan brancheverenging BOVAG bevestigd.

“In een gesprek tussen BOVAG en het ministerie op 2 juli bleek al dat het idee slechts een voorbeeld was en het nooit de bedoeling is geweest om er daadwerkelijk mee aan de slag te gaan”, zegt woordvoerder Tom Huyskens in de Bovagkrant .

Rijschoolbranche

“Het was een voorbeeld om te duiden wat voor wijzigingen er overwogen konden worden om efficiënter te werken voor zowel de branche, als het CBR en de consument. In het gesprek gaven zij ook aan in te zien dat het zelf reserveren van examens door kandidaten de kwaliteit van het rijexamen niet ten goede zou komen.”

De minister meldde eind juni nog in de Staatscourant: “Zo wordt onder meer gedacht aan een systeem waarin uiteindelijk de kandidaat zelf digitaal het examen reserveert bij het CBR. Aangezien dit aanpassingen voor rijscholen en CBR noodzakelijk maakt, is meer tijd nodig om tot een andere vormgeving van de werkafspraken tussen rijscholen en CBR te komen.”

BOVAG en VRB

De brancheorganisaties BOVAG en VRB zeiden toen al meteen nooit akkoord te zullen gaan met een voorstel waarbij de kandidaat zelf het praktijkexamen reserveert. “De rijinstructeur is de enige die kan bepalen wanneer een leerling klaar is voor het examen”, licht Frans Bastiaansen, manager BOVAG Rijscholen toe. “Het kan niet zo zijn dat de leerling een examen reserveert op een datum en de rijschool dan maar moet zorgen dat hij er klaar voor is. Dat is een onwerkbare situatie.”

Bovendien zou het voorstel planningtechnisch voor grote problemen kunnen zorgen bij de rijschool. Die moet immers een lesauto en een rijinstructeur klaar hebben staan. Ook VRB liet weten nooit akkoord te gaan met een dergelijk voorstel. “Het enige waar je aan zou kunnen denken is dat de leerling rechtstreeks zijn examen afrekent bij het CBR, bijvoorbeeld via iDeal”, zegt VRB-voorzitter Peter van Neck. “Dan hoeft de rijschool niet meer als tussenbankier op te treden. De leerling betaalt de rijschool dan alleen voor de examendiensten.”

Proefballonnetje

Het proefballonnetje zoals opgeschreven door het ministerie van Infrastructuur en Milieu in de Staatscourant om kandidaten zelf het examen te laten reserveren vindt nu dus definitief geen doorgang.

Lees ook: CBR bekijkt mogelijkheid dat leerling zelf praktijkexamen reserveert

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve aanbieding

Bekijk de aanbieding

Auteur: Bart Pals

10 reacties op “Plan dat leerling zelf examen reserveert bij CBR is van de baan”

Anoniem|19.07.13|17:02

Gelukkig dat dit plan meteen de kop is ingedrukt! Zo zie je maar eens wat er bereikt kan worden wanneer branchepartijen wél gezamenlijk op trekken!

Gerrit Grevengoed|19.07.13|17:03

Het zelf reserveren is m.i. iets anders dan het zelf bepalen of je er klaar voor bent
Onbegrijpelijk dat ze deze methode niet verder uitwerken
het zo namelijk ideaal zijn voor rijscholen zonder secretaresse
die de hele dag op TOP zit te zoeken naar examendatums
wat is er nu mis mee wanneer zo’n leerling na accoord van de rijschool
zelf een datum uitkiest ?

John van den Kieboom|20.07.13|01:48

Heel goed dat deze “proefballon”(was het dat wel echt?) is lek geprikt. Wel vind ik het commentaar van de VRB voorzitter weinig doordacht. Quote: “Het enige waar je aan zou kunnen denken is dat de leerling rechtstreeks zijn examen afrekent bij het CBR, bijvoorbeeld via iDeal”, In dat geval kun je op je vingers natellen dat er bedrijven gaan komen die lesauto’s aan spotprijzen gaan verhuren. Ondernemen is ook investeren. Dus examens in bepaalde gevallen “voorschieten”!

Marga Kaandorp|20.07.13|15:57

@Gerrit ik heb een webwinkel in mijn website, daarin kunnen kandidaten zelf hun (her) examen inkopen en betalen via iDeal. Handig voor de leerling die zelf kan aangeven welke dag hij of zij wil afrijden. Voordeel voor de rijschool is dat ik daarna op mijn gemak naar een examen kan kijken en dat zonder extra kosten aan personeel. Het betalen via iDeal heeft als tweede voordeel dat ik de betaling op voorhand binnen heb!

Leon Janssen|21.07.13|20:53

ben blij te horen dat dit ondenkbare besluit eindelijk van de baan is.
de huidige cursisten willen vaak “sneller & sneller op examen gaan” terwijl de richtlijnen blijven verscherpen.. het is fijn dat er toch nog geluisterd wordt in de branche, dit zou slechts uitmonde op een fiasco en de kwaliteitsnorm enorm schade.

Gerrit Grevengoed|21.07.13|23:03

@ Leon Janssen 20.53

ik denk het niet.., de leerling bepaalt niet zelf wanneer het examen aangevraagd gaat worden, hij / zij bepaalt slechts zelf online de datum & tijd van het examen.
i.p.v. dat jij achter de PC datums zit te zoeken, zit nu de leerling zelf achter de PC
een praktijkdatum te zoeken, en bellen ze jou op voor een akkoord,
dat scheelt je nog kostbare tijd ook.

Marvin Hoenselaar|26.07.13|11:57

@ Gerrit, het is dan maar hopen dat de leerling jou belt voor een accoord. Waarom zouden ze dat namelijk doen als ze de datum/tijd zelf kunnen bepalen? En als ze dat standaard wel zouden doen, wat voor voordeel biedt dat dan ten opzichte van nu? Inloggen op TOP is niet zo lastig. Als ik als leerling zelf zou kunnen bepalen welke datum/tijd ik op examen ga, zou ik het inplannen wanneer het mij het beste uitkomt en dan een rijschool zoeken die op dat moment kan. Zo zullen er meer denken…

Marvin Hoenselaar|26.07.13|12:05

Wat volgens mij vergeten wordt hier is dat we een opleiding bieden en niet gewoon een willekeurig product dat de klant op elk moment kan aanschaffen. Een middelbare of hbo opleiding laat je ook niet zelf je examen inplannen. Mede daarom ben ik nog altijd van mening dat we onder het ministerie van OCW behoren. Verkeersregels e.d. is iets waar I & M zich mee bezig dient te houden, opleiden is het vakgebied van OCW.

Gerrit Grevengoed|26.07.13|17:06

@marvin hoenselaar

mijn idee is dat de leerling nogsteeds eerst een machtiging moet geven
vervolgens geef je de leerling wanneer deze kan afrijden via een code toegang tot een beperkt gedeelte binnen jouw TOP, vervolgens kan die leerling dan
zelf een datum uitkiezen… die deze datum pas kan kopen na overleg met jou
als rijschool… klaar simpeler kan niet.
Dan hoef jij als instructeur niet steeds op TOP te zoeken en hoef je ook niet
steeds die leerling te bellen wanneer jij wat gevonden hebt.

Martijn Matse|01.08.13|17:12

Wat wel van mij mag is dat de leerling rechtstreeks aan het CBR betaald bij het machtigen hoef ik het niet meer bij te houden en zo heeft het CBR altijd het geld van een examen binnen.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.