Manouk Brouwers, fiets, afleiding, verkeer, zomer

Zomerse afleidingen in het verkeer voor de leerling

COLUMN – 

Het is de laatste tijd heerlijk zomers weer. Flesje koud drinken mee in de lesauto, raampje open of de airco aan, zonnebril op – er zijn slechtere dagen te bedenken. Maar het zomers weer heeft ook zo zijn nadelen.

Natuurlijk nemen de leerlingen niet altijd hun zonnebril mee. Daar heb ik een oplossing voor: als ze een zonnebril nodig hebben heb ik er eentje voor ze. Een knalroze exemplaar. Vooral de jongens nemen daarna meestal wel hun eigen stoere bril mee…

Concentratie

Maar het zijn toch vooral de jongens die wat problemen hebben met dit weer. Vooral met de concentratie, en vooral op bepaalde plekken in de stad. Ik reed met een leerling door de prachtige binnenstad, lekker even langs de terrasjes en parken die onze stad rijk is. En in die parken is het druk. Mannen, vrouwen, kinderen. Allemaal aan het genieten. En niet allemaal even verhullend gekleed.

We naderen een zebrapad waar mensen van het ene park naar het andere park, dichter bij wat water, kunnen oversteken. Mijn leerling moet het zebrapad zien, hij is ondertussen goed genoeg. Hij ziet ook wel dat er mensen oversteken. Het gas gaat er af, maar verder nog niks. We naderen het zebrapad waar een jongedame van ongeveer zijn leeftijd, met praktisch alleen een bikini aan, bezig is met oversteken.

Zebrapad

Vlak bij het zebrapad rem ik toch maar af. ‘Zag je haar niet?’
‘Eh, jawel’
‘Waarom stop je dan niet’
‘Beetje afgeleid’
‘Ja dat dacht ik wel’

Niet elke leerling is hier natuurlijk even gevoelig voor. Maar zeker de jonge jongens die in het kader van 2toDrive al in de auto plaats mogen nemen hebben het er weleens moeilijk mee. Begrijpelijk, eigenlijk, we zijn allemaal jong geweest. Maar toch iets waar ik de leerling maar op heb gewezen. Vrouwelijk schoon aanrijden vergroot de kansen op liefdesgebied natuurlijk ook niet.

Geniet nog even van het mooie weer!

Marcel Slofstra, rijinstructeur in Zwolle

Marcel Slofstra, rijinstructeur, Zwolle

Auteur: Bart Pals

1 reactie op “Zomerse afleidingen in het verkeer voor de leerling”

George Smit|09.08.13|13:45

Grappig, al zou ik juist verwachten dat de leerling problemen heeft met ‘doorstromen’.
Eigenlijk zou een rijopleiding een heel jaar moeten duren: zo heb je alle seizoen-afhankelijke ‘verleidingen’, hindernissen en obstakels al in je rijopleiding gehad.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.