Documentaire over rijlessen in het buitenland

Het Belgische tv-programma Koppen XL zendt op dinsdag 6 augustus om 20.55 uur op de Vlaanse zender Eén de vermakelijke documentaire ‘And Who Taught You To Drive?’ uit. In deze film volgt de Duitse regisseuse Andrea Thiele drie leerlingen die in een voor hen vreemd land rijlessen krijgen. Het gaat om een Koreaanse in Duitsland, een Duitse in India en een Amerikaan in Japan. Dat levert hilarische situaties op.

De drie leerlingen hadden in hun eigen land al een rijbewijs gehaald, maar moesten in hun nieuwe land opnieuw gaan lessen. Dat leidde af en toe tot een complete cultuurschok, omdat niet alleen het verkeer totaal anders was dan de kandidaten gewend waren, maar ook de lespraktijk.

Verschil in benaderingen

In een interview met de webredactie van het Belgische weekblad Humo vertelt Thiele dat ze op het idee voor de documentaire kwam doordat ze zelf veel reist en dus iedere keer weer geconfronteerd wordt met veel verschillende verkeerssituaties. In haar thuisland Duitsland moest ze drie keer examen doen voordat ze haar rijbewijs haalde. “Maar toen ik naar Amerika verhuisde, was ik meteen geslaagd. Het verschil tussen de twee benaderingen van een alledaagse test verbaasde me zo, dat ik het idee voor een docu niet meer uit mijn hoofd kon zetten.”

Het kostte Thiele behoorlijk wat tijd en moeite om via internet mensen te vinden die wilden meewerken aan haar documentaire, maar ze is tevreden met het resultaat. De film geeft in haar ogen een goed beeld van hoe drie mensen in een ander land een nieuwe identiteit proberen te vinden. De documentaire was vorig jaar en dit jaar te zien op verschillende filmfestivals wereldwijd.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve aanbieding

Bekijk de aanbieding

Auteur: Yvonne Ton

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.