rijles, Engeland, rijexamen, lesauto

Celstraf voor frauduleuze vertaalhulp bij theorie-examen

Een Chinese tolk is in Groot-Brittannië veroordeeld tot een jaar gevangenisstraf voor fraude vanwege haar hulp aan landgenoten tijdens het theorie-examen voor het rijbewijs. Ze beperkte zich niet tot het vertalen van de multiple choice vragen voor de Chinezen die het Engels niet beheersten, maar vertelde ze ook wanneer ze een vraag met ‘ja’ moesten beantwoorden.

Dat melden verschillende Britse media. De tolk heeft meer dan honderd leerlingen op ongeoorloofde wijze door het theorie-examen geholpen.

Argwaan

De fraude kwam aan het licht toen de Driver Standards Agency argwaan kreeg omdat zo veel Chinezen specifiek de veroordeelde tolk wilde inhuren. De vrouw rekende 110 pond voor haar diensten. Afgelopen najaar werd ze al gearresteerd bij een examencentrum. Bij onderzoek werden veel vragen als frauduleus gekenmerkt. De tolk bekende de fraude uiteindelijk.

Alle kandidaten die dankzij de tolk hulp hebben gekregen moeten hun theorie-examen overdoen. Het vermoeden bestond dat veel kandidaten zich voorafgaand aan hun examen nauwelijks verdiept hadden in de verkeersregels omdat ze erop vertrouwden dat ze met de hulp van hun tolk toch wel zouden slagen.

Schrappen tolkdiensten

Eerder dit jaar zijn in Groot-Brittannië voorstellen gedaan om geen vertaalhulp meer te bieden aan rijleskandidaten niet alleen uit vrees voor fraude, maar ook uit oogpunt van verkeersveiligheid. Bestuurders die het Engels immers niet of onvoldoende beheersen, zullen ook moeite hebben om verkeersinformatie op borden die ze onderweg tegenkomen te begrijpen.

Het is niet het eerste incident met fraude bij het vertalen van theorie-examens. Onlangs is een andere Chinese tolk voor hetzelfde vergrijp veroordeeld. In het najaar komt de Britse regering met een reactie.

Auteur: Yvonne Ton

1 reactie op “Celstraf voor frauduleuze vertaalhulp bij theorie-examen”

Gerrit Grevengoed|08.08.13|08:57

En hoe krijg je dat voorelkaar wanneer je als Tolk die foto’s niet kunt
bekijken lijkt het me onmogelijk om het juiste antwoord te kunnen voorzeggen

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.