theorie-examen, CBR

Kandidaat opgepakt voor fraude bij theorie-examen

Een 34-jarige man is donderdag betrapt op fraude tijdens het maken van zijn theorie-examen bij het CBR Examencentrum aan de Protonstraat in Groningen. Het examen is ongeldig verklaard en de politie is ingeschakeld.

De man had geprobeerd zijn examen te doen met hulp van buitenaf. CBR-medewerkers ontdekten de fraude met behulp van de sweepers die alle examencentra gebruiken, apparaatjes waarmee ze openstaande telefoonverbindingen kunnen controleren. Ze hebben de politie gewaarschuwd en die heeft proces-verbaal opgemaakt.

Ongeldig

Om onrust voor de andere kandidaten te voorkomen kon de man zijn examen wel afmaken. Hij bleek overigens geslaagd, maar de uitslag is ongeldig verklaard. De kandidaat zal tijdelijk uitgesloten worden nieuwe examenmogelijkheden. Het is nog niet duidelijk hoe het vervolgtraject bij Justitie eruit ziet. De man was al een aantal keren gezakt voor zijn theorie-examen, maar hij is niet eerder betrapt op fraude.

CBR zet stevig in op het aanpakken van fraude. Ook worden kandidaten tevoren duidelijk gewaarschuwd voor de gevolgen. Eerder dit jaar kregen vier mensen die in Haarlem hadden gefraudeerd bij het theorie-examens 500 euro boete van de politie. Een kandidaat die twee jaar geleden in Leiden werd betrapt op fraude kreeg dit voorjaar van de rechter een taakstraf van 60 uur opgelegd.

Toename

Vergeleken met vorig jaar ziet het CBR dit jaar wel een toename van een aantal fraudegevallen, hoewel exacte cijfers nog ontbreken. ” Sinds mei/juni lijkt er een verschuiving te zien van het westen naar het oosten van het land”, constateert woordvoerster Irene Heldens.

Ze benadrukt dat er echter bij alle examencentra, ongeacht de locatie, strenge controle plaatsvindt op fraude. Dan gaat het niet alleen op mogelijke hulp op afstand, maar ook bijvoorbeeld identiteitsfraude.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve aanbieding

Bekijk de aanbieding

Onderwerpen: , ,

Auteur: Yvonne Ton

1 reactie op “Kandidaat opgepakt voor fraude bij theorie-examen”

sandra schreuder|01.09.13|15:51

Is er ook een vermoeden van omgekeerde fraude? Dat mensen hun examen maken, te horen krijgen dat zo ‘op 1 punt gezakt zijn op 1 van de onderdelen’ terwijl dit niet zo is? Je krijgt uiteindelijk niet te zien wat je fout had. Als je voor de tweede keer weer examen doet en weer zakt op 1 punt; terwijl je net eindexamen VWO met (heel goed) gevolg hebt afgelegd en echt hard bent gaan studeren omdat je je schaamt dat je je theorie niet gehaald hebt, ga je je toch afvragen..klopt de uitslag??

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.