greendino, rijsimulator

Lesprijs van 20 euro is alleen rendabel met een rijsimulator

Door de toename van het aantal rijscholen de afgelopen is jaren de concurrentiestrijd weer in alle hevigheid toegenomen. De lesprijs staat enorm onder druk. Er wordt gestunt met rijlessen voor 20 euro inclusief BTW per uur of zelfs nog minder. Dit staat echter niet in verhouding met de kosten die worden gemaakt door de rijschool. De minimale kostprijs van een rijles ligt boven de 35 euro inclusief BTW. En dan wordt er nog niets verdiend om bedrijfsrisico’s op te vangen. Wanneer een leerling slechts 20 euro inclusief BTW per rijles betaalt, maakt de rijschool dus flink verlies.

“Maar door gebruik te maken van een rijsimulator is het verantwoord en kun je gerust een lesprijs van 20 euro hanteren. En die dan ook gebruiken in je reclame-uitingen”, vertelt Jorrit Kuipers van Green Dino.

Rijsimulator

“De aanschafkosten van rijsimulators zijn de afgelopen jaren flink gedaald”, zegt Kuipers. “Tien jaar geleden koste een rijsimulator nog bijna 40.000 euro. Tegenwoordig is een rijsimulator goedkoper dan een lesauto. Het voordeel van de rijsimulator is dat de instructie geautomatiseerd is. De leerling kan zonder hulp een instructeur de eerste 8 uur rijles volgen en de basisvaardigheden aanleren.”

De automatisering van de instructie zorgt ervoor dat de kosten van de rijles veel lager uitvallen dan wanneer een lesauto en instructeur ingezet worden. Kuipers: “De simulator rijlessen vervangen 1 op 1 de rijlessen op de weg. En de prestatie van de leerlingen op het eerste examen is gemiddeld zelfs iets beter. Dit heeft te maken met het stap-voor-stap leren. Dit kan makkelijker worden toegepast in een rijsimulator dan op de weg.”

Kijkregistratie

Kuipers maakt een voorbeeldbereking op basis van de DriveMaster LT van leverancier Green Dino. De aanschafprijs voor de rijsimulator met kijkregistratie is 12.500 euro exclusief BTW. De kosten per jaar bedragen ongeveer 5.500 euro. Hierbij is rekening gehouden met een afschrijving in 5 jaar, ondersteuning, rente, stroom en verzekering.

Wanneer de rijsimulator 16 uur per week gebruik wordt, bedragen de kosten van de rijles 8,22 euro inclusief BTW per uur. Bij een lesprijs van 20 euro bedraagt de winst 143%. Wanneer de rijsimulator slechts 8 uur per week gebruik wordt bedragen de kosten 16,64 euro inclusief BTW per uur. Bij een lesprijs van 20 euro bedraagt dan de winst 20%.

Leerlingen

“Een veel gehoorde opmerking over rijsimulatoren is dat leerlingen er geen les op willen krijgen”, weet Kuipers. “Maar wij merken dat de houding van leerlingen aan het veranderen is. Volgens Jorrit Kuipers merken klanten dat leerlingen vanwege de crisis toch vaak voor de rijsimulator kiezen omdat de lesprijzen veel lager zijn.”

“Bovendien zijn deze generatie en komende generaties opgegroeid met computerspelletjes en e-learning. Onlangs vertelde rijschoolhouder Ton van Egmond nog dat zijn slagingspercentage 20% is gestegen door het inzetten van de rijsimulator. Deze rijschool zet de rijsimulator gemiddeld 50 uur per week in. Bruinsma Verkeersopleidingen heeft zelfs drie rijsimulators 6 dagen per week volledig bezet. Tel uit je winst.”

Instructie

Vergeleken met een aantal jaren geleden is de rijsimulator een stuk verbeterd. De instructie is minder houterig en er wordt bijgehouden of de leerling de kijkprocedures goed uitvoert. Dit gebeurt met een webcam. Vorig jaar is de training Gevaarherkenning toegevoegd.

Kuipers: “Er wordt voortdurend aan de software gewerkt. Versie 17 is net klaar. In deze versie staat de communicatie met de leerling centraal. Tijdens de lessen krijgt de leerling direct frontaal te zien als hij een fout maakt in de bediening van de auto. Bijvoorbeeld wanneer er te vroeg geschakeld wordt of omdat de leerling met de voet op de koppeling rijdt.”

Kijkgedrag

Deze lik-op-stuk aanpak is al met succes toegepast bij de beoordeling van het kijkgedrag, vertelt Kuipers. “Je kunt zien waar de leerling wel en niet naar gekeken heeft met behulp van gekleurde rode vlakken. Dat heeft een enorm effect op de leereffectiviteit.”

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve aanbieding

Bekijk de aanbieding

Auteur: Bart Pals

3 reacties op “Lesprijs van 20 euro is alleen rendabel met een rijsimulator”

Marga Kaandorp|10.09.13|10:24

Beste lezers,
Er word geadverteerd met: Rijstimulators vanaf € 259,00 per maand!!
Voor een offerte voor 1 dag huur voor een ouderen beurs wordt er een huurprijs gevraagd van maar liefst € 795 excl. BTW de huurprijs is inclusief begeleiding (niet nodig er is en instructeur!) en verzekering. De reiskosten bedragen € 0,50 per kilometer! Met reiskosten komt het al met al op 1000 euro voor één middag! Blijven volhouden dat een simulator goedkoper is, wij zetten maar gewoon weer lesauto’s in!

Mae Hoogerheide|12.09.13|14:26

Beste Marga,

Het gaat hier toch ook niet om huren? Deze berekening laat de ROI zien die je kan draaien wanneer je gebruik zou maken van deze dienst.

Uiteraard is het duurder om een simulator voor 1 dag te horen dan voor 1 heel jaar, sowieso zou ik huren van de baan gooien, omdat je dit beter niet kan outsourcen (naar mijn mening).

Ik zie dit als een toekomst voor de rijwereld en ook zeker iets waar de rijscholen op moeten gaan inspelen.

Jorrit Kuipers|26.09.13|17:51

Beste Marga,

Mae heeft gelijk. Huren is natuurlijk duurder omdat het investeringsrisico door de verhuurder wordt genomen. De huurprijs van 795 euro per dag is wat een organisatie betaalt als ze voor een evenement een rijsimulator huren met begeleider. De huurprijs van 295 euro per maand is voor een eenvoudige rijsimulator met 1 beeldscherm die geschikt is voor voertuigbeheersing. De huurprijs wordt overigens in mindering gebracht bij de aanschaf.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.