Rijschoolhouders kunnen te veel betaalde premies terughalen

Bedrijven laten jaarlijks miljarden euro’s aan te veel betaalde premies liggen. Maar het is mogelijk om hier een deel van terug te krijgen, zo stelt Jermaine Manintveld van Recura. Hij helpt bedrijven om die te veel betaalde premies te vorderen. “De sociale wetgeving is continu in beweging, waardoor het voor organisaties zelf bijna onmogelijk is om van alle veranderingen op de hoogte te blijven.”

“Door het huidige economische klimaat is er een constante aandacht voor kostenbesparingen. Ook rijscholen dragen vaak ongemerkt te veel af aan premies”, vertelt de adviseur. “We zien dat de meeste verminderingen, kortingen en bonussen niet worden meegerekend met de loonaangiftes. Dat is ook de reden dat er zoveel blijft liggen.”

Teruggave

Aan de hand van een scan die Manintveld in personeelsdossiers en loonaangiftes van bedrijven uitvoert, brengt hij volledig in kaart hoeveel een ondernemer terug kan verdienen op de afgedragen sociale lasten. “We kijken echt naar alle regelingen waarmee op loonkosten bespaard kan worden”, vertelt hij. Ook maakt hij overzichtelijk hoe de teruggaven gerealiseerd kunnen worden.

Volgens Recura valt er in de rijschoolbranche het nodige te besparen. “En dan gaat het niet om geringe bedragen”, zo verduidelijkt de adviseur. “We hebben een controle uitgevoerd voor een rijschool met 50 medewerkers waarbij de premieafdrachten aan het UWV en de Belastingdienst zijn bekeken. We kwamen uit op een resultaat van 92.000 euro.” Het onderzoek nam zes weken in beslag. Manintveld benadrukt dat de teruggaven per bedrijf verschillen. “Maar er is bijna altijd wat terug te vorderen”, benadrukt hij.

Controle

Zo vroeg een andere rijschool met 16 medewerkers in dienst een controle van de premieafdrachten aan. “Het onderzoek leverde een resultaat van 28.000 euro op. De doorlooptijd van die doorlichting bedroeg drie weken.” Volgens de adviseur gaan werkgevers er vaak van uit dat hun accountant de mogelijke subsidies en premiekortingen controleert. “Wij zien dat dat in de praktijk vaak niet zo is.”

“De accountant beschouwt de controle vaak niet als onderdeel van zijn takenpakket. Al met al loopt de ondernemer het risico dat hij in het verleden te veel aan sociale verzekeringspremies heeft afgedragen en dit ook in de toekomst nog blijft doen.”

Onderzoek

Een onderzoek kan volgens Manintveld interessant zijn voor elke organisatie in Nederland die sociale lasten afdraagt voor minimaal 10 medewerkers. Ongeacht de sector waarbinnen de organisatie opereert. “Door een dergelijke scan kunnen alle subsidies, kortingen, bonussen, afdrachtverminderingen en vangnetregelingen optimaal worden benut. Het levert daarnaast meteen meer kennis over de sociale wetgeving op.”

Het adviesbureau Recura hanteert voor het zogenaamde Recall Control-onderzoek het ‘no cure, no pay’-principe. “Wij vragen een standaard fee van 30 procent over het te verhalen bedag. Maar blijkt uit ons onderzoek dat er geen mogelijkheid tot besparen bestaat, dan hoeft er ook niet betaald te worden.”

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve aanbieding

Bekijk de aanbieding

Auteur: Roosmarijn Dierick

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.