rijles, Engeland, rijexamen, lesauto

Groot-Brittannië wil leeftijdsgrens voor rijbewijs verhogen

Het Britse ministerie van Transport heeft een wetsvoorstel ingediend om de leeftijdsgrens voor het behalen van een volwaardig rijbewijs naar 19 jaar op te schroeven. Op dit moment mogen jongeren in Groot-Brittannië al vanaf hun 17e zelfstandig de weg op.

Het voorstel moet het aantal verkeersongevallen terugdringen. Voorafgaand aan het behalen van een volledig document wordt ook een periode van begeleid rijden gehanteerd. De bestuurder moet zich in die periode aan verschillende extra regels houden. Dat meldt The Daily Mail.

Rijexamen

Met de invoering van het wetsvoorstel zouden jongeren nog steeds vanaf hun 17e kunnen leren autorijden. Het rijexamen mag echter pas op achttienjarige leeftijd worden afgenomen. Daarnaast moet onder toezicht van een begeleider 120 uur aan praktijkervaring opgedaan zijn. Twintig uren daarvan dienen in het donker te worden gemaakt.

Na het behalen van het praktijkexamen zou voor de 18-jarigen een proefperiode van 12 maanden starten. De bestuurder mag gedurende dat jaar geen passagiers jonger dan 30 jaar vervoeren of tussen 22.00 uur en 05.00 uur rondrijden zonder begeleiding van iemand die minimaal 30 jaar oud is, zo staat in het voorstel geschreven.

Verkeersveiligheid

In Nederland ligt de minimale leeftijd om begeleid de weg op mogen sinds het experiment 2toDrive op 17 jaar. Daarmee is de leeftijd sinds 2011 met een jaar vervroegd. Dit in tegenstelling tot Groot-Brittannië, waar jongeren met het huidige voorstel eerst een jaar begeleid moeten rijden en pas op hun 19e zelfstandig de weg op kunnen.

Uit berekeningen van de Nederlandse Stichting Wetenschappelijk Onderzoek Verkeersveiligheid (SWOV) beek dat 2toDrive 16 verkeersdoden per jaar kan voorkomen. Uit Brits onderzoek blijkt juist dat de geopperde leeftijdsverhoging het aantal zwaargewonde en dodelijke slachtoffers van verkeersongevallen per jaar met 4.470 kan verminderen. Jonge bestuurders zouden slechts zo’n vijf procent van het totale aantal gereden kilometers voor hun rekening nemen, maar betrokken zijn bij twintig procent van de verkeersongevallen.

Onderzoek

Soortgelijke systemen in onder andere Nieuw-Zeeland, Australië en Frankrijk hebben volgens de Britse onderzoekers hun nut bewezen. Bij onze zuiderbuur bijvoorbeeld mogen 18-jarigen in de twee jaren na het behalen van het rijbewijs niet harder dan 90 km/u rijden.

Verschillende verkeersveiligheidsorganisaties en verzekeraars hebben enthousiast op het voorstel gereageerd. De Britse Automobile Association (AA) daarentegen ziet een de mogelijke wetswijziging niet zitten. “Dit is een manier om weinig ervaren bestuurders door regels en verboden van de weg te houden in plaats van ze de vaardigheden te laten ontwikkelen die ze nodig hebben in het verkeer”, zo stelde voorzitter Egmund King.

Wetsvoorstel

Het wetsvoorstel wordt momenteel door de secretaris van Transport bekeken.

Auteur: Roosmarijn Dierick

3 reacties op “Groot-Brittannië wil leeftijdsgrens voor rijbewijs verhogen”

Roy Smitkoning|11.10.13|18:42

Ik ken iemand (uit de rijschool branche) die innovatie voor de verkeersveiligheid hier in Nederland voor geen meter door kan voeren. In Nederland denkt men alleen aan werkgelegenheid en banen. Deze persoon is met zijn voorstellen naar het buitenland gegaan waar innovatie wel wordt geaccepteerd. Wordt vervolgd.

Sietsema.nl|13.10.13|14:33

Zucht, word hier zo moe van!

Kayleigh Bergwerff|15.10.13|10:51

@ Roy: In Nederland kan men vervroegd het rijbewijs halen, waarna onder begeleiding van een coach rijervaring wordt opgedaan: http://www.2todrive.nl

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.

Groot-Brittannië wil leeftijdsgrens voor rijbewijs verhogen | RijschoolPro
rijles, Engeland, rijexamen, lesauto

Groot-Brittannië wil leeftijdsgrens voor rijbewijs verhogen

Het Britse ministerie van Transport heeft een wetsvoorstel ingediend om de leeftijdsgrens voor het behalen van een volwaardig rijbewijs naar 19 jaar op te schroeven. Op dit moment mogen jongeren in Groot-Brittannië al vanaf hun 17e zelfstandig de weg op.

Het voorstel moet het aantal verkeersongevallen terugdringen. Voorafgaand aan het behalen van een volledig document wordt ook een periode van begeleid rijden gehanteerd. De bestuurder moet zich in die periode aan verschillende extra regels houden. Dat meldt The Daily Mail.

Rijexamen

Met de invoering van het wetsvoorstel zouden jongeren nog steeds vanaf hun 17e kunnen leren autorijden. Het rijexamen mag echter pas op achttienjarige leeftijd worden afgenomen. Daarnaast moet onder toezicht van een begeleider 120 uur aan praktijkervaring opgedaan zijn. Twintig uren daarvan dienen in het donker te worden gemaakt.

Na het behalen van het praktijkexamen zou voor de 18-jarigen een proefperiode van 12 maanden starten. De bestuurder mag gedurende dat jaar geen passagiers jonger dan 30 jaar vervoeren of tussen 22.00 uur en 05.00 uur rondrijden zonder begeleiding van iemand die minimaal 30 jaar oud is, zo staat in het voorstel geschreven.

Verkeersveiligheid

In Nederland ligt de minimale leeftijd om begeleid de weg op mogen sinds het experiment 2toDrive op 17 jaar. Daarmee is de leeftijd sinds 2011 met een jaar vervroegd. Dit in tegenstelling tot Groot-Brittannië, waar jongeren met het huidige voorstel eerst een jaar begeleid moeten rijden en pas op hun 19e zelfstandig de weg op kunnen.

Uit berekeningen van de Nederlandse Stichting Wetenschappelijk Onderzoek Verkeersveiligheid (SWOV) beek dat 2toDrive 16 verkeersdoden per jaar kan voorkomen. Uit Brits onderzoek blijkt juist dat de geopperde leeftijdsverhoging het aantal zwaargewonde en dodelijke slachtoffers van verkeersongevallen per jaar met 4.470 kan verminderen. Jonge bestuurders zouden slechts zo’n vijf procent van het totale aantal gereden kilometers voor hun rekening nemen, maar betrokken zijn bij twintig procent van de verkeersongevallen.

Onderzoek

Soortgelijke systemen in onder andere Nieuw-Zeeland, Australië en Frankrijk hebben volgens de Britse onderzoekers hun nut bewezen. Bij onze zuiderbuur bijvoorbeeld mogen 18-jarigen in de twee jaren na het behalen van het rijbewijs niet harder dan 90 km/u rijden.

Verschillende verkeersveiligheidsorganisaties en verzekeraars hebben enthousiast op het voorstel gereageerd. De Britse Automobile Association (AA) daarentegen ziet een de mogelijke wetswijziging niet zitten. “Dit is een manier om weinig ervaren bestuurders door regels en verboden van de weg te houden in plaats van ze de vaardigheden te laten ontwikkelen die ze nodig hebben in het verkeer”, zo stelde voorzitter Egmund King.

Wetsvoorstel

Het wetsvoorstel wordt momenteel door de secretaris van Transport bekeken.

Auteur: Roosmarijn Dierick

3 reacties op “Groot-Brittannië wil leeftijdsgrens voor rijbewijs verhogen”

Roy Smitkoning|11.10.13|18:42

Ik ken iemand (uit de rijschool branche) die innovatie voor de verkeersveiligheid hier in Nederland voor geen meter door kan voeren. In Nederland denkt men alleen aan werkgelegenheid en banen. Deze persoon is met zijn voorstellen naar het buitenland gegaan waar innovatie wel wordt geaccepteerd. Wordt vervolgd.

Sietsema.nl|13.10.13|14:33

Zucht, word hier zo moe van!

Kayleigh Bergwerff|15.10.13|10:51

@ Roy: In Nederland kan men vervroegd het rijbewijs halen, waarna onder begeleiding van een coach rijervaring wordt opgedaan: http://www.2todrive.nl

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.