CBR, theorie-examen, Den Bosch, examenzaal

CBR wil een derde van theorie-examencentra sluiten

Het CBR wil tien van de dertig theorie-examencentra sluiten. Reden is dat er 10 miljoen geïnvesteerd gaat worden in het geschikt maken de examencentra voor de nieuwe examens die vanaf 2014 worden afgenomen. Locaties die nu slechts een of twee dagen in de week open zijn, worden gesloten om de totale verbouwingskosten te drukken. Dat blijkt uit een interne notitie van de organisatie die in handen van De Telegraaf is. Het CBR verwacht woensdag volledige openheid over de plannen te kunnen geven. 

CBR-woordvoerster Judith Coster benadrukt wel alvast dat het nog om een voorlopig besluit gaat. “Het moet het medezeggenschapstraject nog door.” Het ministerie van Infrastructuur en Milieu is al op de hoogte van de plannen.

Modernisering

Hoeveel examencentra precies dicht gaan, wil de woordvoerster nog niet reageren. Op dit moment worden werknemers van het CBR ingelicht over de plannen van de organisatie, pas daarna wordt ook naar buiten toe gecommuniceerd. “De communicatie naar onze medewerkers heeft nu voorrang. Maar ik verwacht vanaf morgen volledig transparant te kunnen zijn. We willen ook een overzicht geven van de centra die zullen sluiten.” Uit de nota zou blijken dat in 2018 nog twintig van de dertig examencentra bestaan.

De gemoderniseerde theorie-examens vervangen de klassieke ‘klassikale’ methode. Kandidaten zullen ze vanaf 2014 ‘individueel’ achter een computer maken. Die verandering zorgt voor meer flexibiliteit bij het CBR: klanten kunnen sneller terecht voor hun examen, omdat er niet meer gewacht hoeft te worden tot de datum van een klassikale toets. Door de nieuwe methode moet de inrichting van de theoriecentra ingrijpend veranderen. Eind juni kondigde het CBR aan: “De volgende stap in het proces is de keuze van de hardware en de inrichting van de theoriecentra-nieuwe stijl. “In de nota staat nu 10 miljoen euro als verbouwingsbudget vermeld.

Bereikbaarheid

In de nota staat dat de landelijke dekking verzekerd blijft, ondanks het voorlopig besluit om verschillende centra te sluiten. Toekomstige kandidaten uit het hele land kunnen in maximaal 22 autominuten een examencentrum bereiken. Uit de notitie zou blijken dat de meeste praktijkexamencentra wel open blijven. Alleen de vestigingen in Doetinchem, Lichtenvoorde, Schalkhaar en Zutphen worden tot twee samengevoegd.

Bij de nieuwe examens kunnen kandidaten grotendeels hun eigen tempo bepalen. Ook krijgt de kandidaat na afloop direct feedback. De inhoud van het examen verandert voorlopig nog niet.

Lees ook:

CBR sluit tien van de dertig theorie-examencentra

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve aanbieding

Bekijk de aanbieding

Auteur: Roosmarijn Dierick

1 reactie op “CBR wil een derde van theorie-examencentra sluiten”

Kritische leerling|23.10.13|14:00

22 autominuten zonder rijbewijs?

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.