CBR, hoofdkantoor

CBR sluit tien van de dertig theorie-examencentra

CBR, hoofdkantoor

Het CBR heeft bevestigd tien van de dertig theorie-examencentra te gaan sluiten. Het gaat om de locaties in Apeldoorn, Assen, Bergen op Zoom, Berkel-Enschot, Den Bosch, Doetinchem, Dordrecht, Heerlen, Horn, Leiden, Nijmegen en Terneuzen. In Deventer en Gorichem moeten twee nieuwe centra komen. Het voorlopige besluit is deze week als adviesaanvraag bij de ondernemingsraad ingediend. Nog voor het einde van het jaar moet een definitieve beslissing genomen worden, zo meldt het CBR. 

Omdat de nieuwe theorie-examens via computers afgenomen gaan worden, moeten alle examencentra voor het einde van 2014 grote veranderingen ondergaan. Een derde van de locaties wordt gesloten om de totale verbouwingskosten te drukken. Dit gebeurt waarschijnlijk per 2015. De centra die dicht gaan, zijn nu slechts een tot twee dagen in de week open. Het CBR verwacht 9 miljoen euro aan verbouwingskosten kwijt te zijn.

Verbouwing

“De theorie-examencentra worden niet allemaal tegelijk omgebouwd, zodat kandidaten altijd op alternatieve locaties terecht kunnen”, laat CBR-woordvoerster Irene Heldens weten. “Halverwege 2014 vinden de eerste verbouwingen plaats. We streven ernaar om voor het einde van dat jaar alle theorie-locaties omgebouwd te hebben, zodat daar eind 2014 al nieuwe examens afgenomen kunnen worden.” Het ministerie van Infrastructuur en Milieu heeft heeft al ingestemd met het besluit.

Ondanks dat een op de drie centra definitief sluit, blijft de landelijke dekking volgens de organisatie goed. “Er is net als nu altijd wel een theorie-examencentrum binnen gemiddeld een uur reistijd met het openbaar vervoer te bereiken”, laat de woordvoerster weten. “Dat zijn ongeveer 22 autominuten.” Bij de praktijkexamencentra blijft het redelijk bij het oude: alleen Zutphen en Deventer gaan samen op een nieuwe locatie in Deventer. En op een nieuwe locatie in Doetinchem komen de centra van Lichtenvoorden en Doetinchem samen.

Examens

De gemoderniseerde theorie-examens vervangen de klassieke ‘klassikale’ methode. Dat de kandidaten de tests individueel achter hun computer maken, zorgt voor meer flexibiliteit bij het CBR. Klanten kunnen sneller terecht voor hun examen, omdat er niet meer gewacht hoeft te worden tot de datum van een klassikale toets.

Bij de nieuwe examens kunnen kandidaten grotendeels hun eigen tempo bepalen. Ook krijgt de kandidaat na afloop direct feedback. De inhoud van het examen verandert voorlopig nog niet.

Lees ook:

CBR wil een derde van theorie-examencentra sluiten

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve aanbieding

Bekijk de aanbieding

Auteur: Roosmarijn Dierick

9 reacties op “CBR sluit tien van de dertig theorie-examencentra”

willy van Summeren|23.10.13|21:30

Nijmegen en den Bosch sluiten bij dit voorstel. dichtstbijzijnd examencentrum wordt dan Arnhem. 22 minuten met de auto lukt niet, zeker niet voor kandidaten zonder rijbewijs. Met het openbaar vervoer dan? 1 uur en 33 minuten reistijd. enkel dus in totaal ruim drie uur reizen. Het alternatief: Eindhoven. ruim meer dan 22 minuten met de auto. Een dik half uur op de zaterdag als er geen file is. Met het openbaar vervoer 2 uur en 13 minuten. Dus 4 uur en 26 minuten reistijd.

Erwin Spiekstra|23.10.13|22:25

Cbr theorie examens doen in Goes of Breda ipv in Bergen op Zoom.
Het CBR denk alleen aan de eigen portemonnee.
Is er gedacht aan de reistijd met de bus dan de trein en dan weer de bus.
Kandidaten wonen nl niet met z’n allen naast het station en de CBR centra staan ook niet bij het station.
Dus 30 min. reistijd is onmogelijk te realiseren.
Hetzelfde geld voor de reistijd met de auto (Oh ja de kandidaat heeft nog geen rijbewijs) Dus de familie/kennissen maar mobiliseren.
Een heel ondoordacht plan.

Erwin Spiekstra|23.10.13|22:31

Dan hebben we het nog niet over de files richting Goes en rondom Bergen op Zoom. Dit maakt de reistijd nog langer.
Het CBR zal wat anders moeten gaan verzinnen, want van een goede dekking is dan absoluut geen sprake meer. En laten we de winter niet vergeten, 2 sneeuwvlokken en de treinen hebben problemen. NEE voor de kandidaat wordt het een crime om een theorie-examen af te leggen.

John van den Kieboom|24.10.13|00:04

@ Erwin Spiekstra,

Helemaal met je eens. Kijk maar eens naar leerlingen uit b.v. Sint Philipsland. Die gaan die 22 minuten never halen. Ik denk dat er wel winst te halen is bij het schrappen van enkele praktijkexamenplaatsen.

Rij School|24.10.13|12:04

Blijven de nog overgebleven locaties open tijdens de verbouwingen of gaan deze dicht en moet je naar een andere locatie?

Martijn Dobbelaar|24.10.13|12:21

Bus en trein in Zeeuws-Vlaanderen wordt ook wat lastig.. Neem bijvoorbeeld Graauw-Goes, weliswaar een uithoek, maar toch! 2 uur 40 minuten met het OV…

John van Sommeren|24.10.13|14:20

Misschien toch wel een goed idee, gaan sommige leerlingen toch maar een beter leren, of uberhaupt leren, voordat ze examen doen. Hoeven ze uiteindelijk maar 1 x te reizen

Co Boelle|25.10.13|20:02

lekker dan, denk het cbr aan eigen portemonnee of aan iemand die nog geen rijbewijs heeft. in sommige plaatsen moet die nu heel ver reizen
lees uit het artikel dat examen het zelfde blijft maar dat je alleen achter een pc daar zit Wat is er dan mis met klassikaal en bereikbaar

Raymond van Buren|30.10.13|16:32

Ben instructeur in Arnhem. Wanneer er theorie is staat de parkeerplaats stampend vol incl de gereserveerde plaatsen voor de B en BE examen auto’s. Binnen is geen tafel te krijgen omdat de hele familie mee gaat. Moeten wij als instructeurs maar zelf een klapstoeltje meenemen. Vraag me ook af of het ten goede komt voor de wacht tijden voor het theorie examen.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.