rijles, rijschool, rijinstructeur, WRM

Verwoorden taakprocessen WRM alleen tijdens het rijden

rijles, rijschool, rijinstructeur, WRM

Het verwoorden van de taakprocessen voor de WRM-praktijkrit mag vanaf februari 2014 alleen nog maar tijdens het rijden gebeuren. Dat heeft het IBKI laten weten. Op dit moment krijgen kandidaten de keuze om al rijdend of stilstaand de taakprocessen te verwoorden, maar het stilstaand behandelen van conflictsituaties zou de rit te veel onderbreken. “Er is soms sprake van ‘spreekbeurten’ van 10 minuten”, zo stelt de organisatie.

Voor de huidige methode werd in 2010 gekozen om opleiders en kandidaten aan het nieuw toegevoegde onderdeel te laten wennen. Maar met de invoering van de nieuwe regelgeving, die overigens niet voor categorie A zal gelden, wordt de situatie veel meer gelijk aan wat de instructeur dagelijks tegenkomt tijdens de uitoefening van zijn beroep, vindt het IBKI. Er is tevens besloten dat het taakproces ‘handelen’ vanaf februari niet meer verwoord hoeft te worden.

Taakproces

Op dit moment moet een deelnemer tijdens of na de praktijkrit twee verkeerssituaties met een hoge moeilijkheidsgraad hardop denkend oplossen. Voor aanvang van de examenrit wordt de kandidaat de vraag gesteld of hij tijdens of na afloop van een conflictpunt de processen wil omschrijven.

Als de kandidaat kiest voor het naderhand bespreken, moet het voertuig na afloop van een conflictsituatie zo snel mogelijk geparkeerd worden en moet hij verschillende stappen beschrijven. Dit gebeurt aan de hand van vijf taakprocessen: waarnemen, voorspellen, evalueren, beslissen en handelen.

Verwoorden

Maar het verwoorden van de taakprocessen mag vanaf februari dus nog enkel rijdend gebeuren. Met de nieuwe afspraken hoeft het ‘handelen’ van de kandidaat daarnaast niet meer te worden verwoord. Het handelen van de deelnemer ziet de examinator namelijk zelf, zo is de gedachte.

De procesbenamingen ‘waarnemen, voorspellen, evalueren en beslissen’ moeten inhoudelijk nog wel aan de orde komen in de uitleg van de kandidaat. Het gaat dus eigenlijk nog om het verwoorden van vier taakprocessen.

Normering

Omdat de nieuwe richtlijnen duidelijk moeten zijn voor examinatoren, wordt per februari 2014 een wijziging aangebracht in het scorevoorschrift. De normering blijft onveranderd, zo laat het IBKI weten.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve aanbieding

Bekijk de aanbieding

Auteur: Roosmarijn Dierick

1 reactie op “Verwoorden taakprocessen WRM alleen tijdens het rijden”

John Willemsen|03.12.13|20:57

“Omdat de nieuwe richtlijnen duidelijk moetEN zijn…”

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.