Bovag: ‘Verklaring Omtrent Gedrag verplicht voor alle leden’

Bovag Rijscholen heeft serieuze plannen om de Verklaring Omtrent het Gedrag (VOG) in 2014 voor al haar leden verplicht te stellen. Vanaf juli van dat jaar moeten nieuwe leden het document kunnen overleggen, zo laat woordvoerder Tom Huyskens weten. De al bestaande Bovag-leden zullen naar verwachting in het jaar daarna worden gecontroleerd. “Als we willen dat rijinstructeur een respectabel beroep blijft, dan moeten we actie ondernemen. Incident zoals bij het CBR-centrum in Rijswijk zijn een brug te ver en rechtvaardigen dit besluit”, zo stelt de woordvoerder.

De CBR-centra in Rijswijk en Amsterdam worden sinds enige tijd extra beveiligd om het toegangsverbod van een Haagse rijinstructeur te handhaven. De man gebruikte voor de voordeur van het gebouw in Rijswijk fysiek geweld tegen een collega. Na de ruzie werd hij door de politie van de weg gehaald en bleek hij een vuurwapen bij zich te hebben.

Cowboys

Al langer heeft Bovag het plan om de VOG verplicht te stellen, maar het incident in Rijswijk is volgens Huyskens de spreekwoordelijke druppel. “Tot nu toe hadden we het altijd gekscherend over de ‘cowboys’ in onze branche: rijschoolhouders die hun zaakjes niet op orde hadden. Inmiddels gaat het over ‘cowboys’ in de letterlijke zin van het woord. Er zijn nu zelfs wapens in het spel.”

Bovag stelde eerder al aan minister Schultz van Infrastructuur en Milieu voor om het overleggen van de verklaring landelijk in te voeren. De minister besloot dit voorstel voorlopig te laten voor wat het was. “Wij nemen nu dus onze eigen verantwoordelijkheid. We willen gaan controleren op zowel financieel gebied als op gewelds- en zedendelicten”, aldus Huyskens. “Er zullen door deze maatregel ongetwijfeld leden af gaan vallen, maar dat is dan maar zo.”

Jongeren

De verplichtstelling van de VOG kwam eerder al aan bod, omdat instructeurs wegens 2toDrive met steeds jongere kandidaten te maken krijgen. “Maar wijzigingen in de statuten zijn niet zo een-twee-drie doorgevoerd als je zoveel leden hebt als wij.” Toch acht Huyskens de kans groot dat het plan medio juli definitief kan worden doorgevoerd. “Als puntje bij paaltje komt hebben de leden het natuurlijk voor het zeggen. Maar ik denk dat het vooral zal gaan om nuances en de exacte eisen die we in de toekomst willen stellen.”

De woordvoerder benadrukt dat het eigen initiatief van Bovag niets afdoet aan de oproep aan de minister om landelijke maatregelen te nemen. “Wij staan immers niet garant voor de rijscholen die niet bij ons zijn aangesloten. Samen moeten we voorkomen dat we niet als het afvoerputje van de samenleving gezien gaan worden. Op incidenten zoals in Rijswijk zitten we absoluut niet te wachten.”

VOG

Uit de Verklaring Omtrent het Gedrag blijkt dat het gedrag van een persoon uit het verleden geen bezwaar vormt voor het uitoefenen van een bepaalde taak of functie in de samenleving. Het document wordt alleen maar afgegeven als er geen strafbaar feit is gepleegd dat voor die functie van belang is. In sommige branches is het al wettelijk verplicht om een VOG te kunnen overleggen.

Door het verplichtstellen van het document voor Bovag-leden wordt het voor rijinstructeurs onmogelijk om zich bij de branchevereniging aan te sluiten als ze in het verleden bijvoorbeeld veroordeeld zijn voor een zedenmisdrijf of het gebruik van alcohol in het verkeer.

Roosmarijn Dierick

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve aanbieding

Bekijk de aanbieding

Auteur: Roosmarijn Dierick

3 reacties op “Bovag: ‘Verklaring Omtrent Gedrag verplicht voor alle leden’”

rijschool twice|07.12.13|18:23

Een strafblad wordt aangemaakt na strafrechtelijke veroordeling voor een overtreding of een misdrijf. De tijd dat het strafblad blijft bestaan is 5 jaar voor overtredingen en 30 of 20 jaar voor misdrijven. Deze termijn gaat in na onherroepelijke afdoening van de strafzaak. De termijn voor misdrijven kan onder sommige omstandigheden verlengd worden. Hieruit blijkt dat ook aan een VOG beperkingen zitten en geen zekerheid geeft of de instructeur al dan niet respectabel is of is geweest.

John van den Kieboom|08.12.13|15:02

VOG is een wassen neus. Zeker als alleen BOVAG daaraan meedoet heeft dat geen enkele waarde. Of de totale branchemoet zo’n verplichting krijgen of niemand. Daarnaast voorspel ik een terugloop van leden van de BOVAG. Ook ik heb mijn lidmaatschap opgezegd. Dit door een contributieverhoging van 16 %.

Rijschool Jansen|08.12.13|23:45

Als de kennis het plafon heeft bereik gaat men de boel maar strenger maken. Net of dat de oplossing is. Je kunt naast luisteren ook `horen` wat iemand zegt. Bij BOVAG gaan ze alleen maar hun eigen ding invoeren. Het wordt tijd voor een vrouw aan de leiding die zich in het algemeen wat transparanter gaat opstellen.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.