Belgische tweewielerfederatie: ‘Leeftijdsgrens voor bromfietsrijbewijs verlagen naar 14 jaar’

De Belgische automobiel- en tweewielerfederatie Febiac wil dat de leeftijdsgrens voor het behalen van het rijbewijs voor de bromfiets wordt verlaagd naar 14 jaar. De organisatie zegt de aankomende regering hierover te zullen informeren. Ook de Franstalige rijscholenorganisatie FAA sluit zich bij het standpunt van de federatie aan. Dat schrijft het Belgische dagblad Le Soir dinsdag. 

Met het voorstel van Febiac zou de minimumleeftijd voor het behalen van het bromfietsrijbewijs met twee jaar worden verlaagd.

Examen

Belgische jongeren kunnen nu vanaf 15 jaar en 9 maanden deelnemen aan het theoretisch examen voor de bromfietsklasse. Ze mogen vanaf hun zestiende een voorlopig rijbewijs aanvragen, op voorwaarde dat de persoon in kwestie geslaagd is voor het theorie-examen. Maar de tweewielerfederatie vindt dat jongeren op veertienjarige leeftijd ook al in staat zijn om de gevaren op de weg correct in te schatten.

FAA-voorzitster Concetta Deletto zegt naast een betere omkadering van de rijopleiding ook een lagere leeftijdsgrens te wensen. Ze is ervan overtuigd dat jongeren van 14 jaar de zaken sneller oppikken dan wanneer ze 16 jaar zijn, zo stelt ze in het dagblad.

Verkeersveiligheid

Het Belgisch Instituut voor de Verkeersveiligheid (BIVV) en de federale overheidsdienst Mobiliteit zijn niet te spreken over het idee. “Van alle weggebruikers zijn de bestuurders van een bromfiets juist met voorsprong het meest blootgesteld”, zo laat een BIVV-woordvoerder weten.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve aanbieding

Bekijk de aanbieding

Auteur: Roosmarijn Dierick

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.