Begeleid Rijden, coach, begeleider

Belg met voorlopig rijbewijs mag geen passagiers vervoeren

Belgische automobilisten met een voorlopig rijbewijs van 36 maanden, mogen sinds deze week behalve de vaste begeleiders geen andere passagiers meer vervoeren. Ook moeten kandidaten die met het systeem van vrije begeleiding werken verplicht 12 uur theoretisch onderwijs bij een erkende rijschool volgen als ze twee keer zijn gezakt voor hun theorie-examen. De federale regering wil met een pakket van nieuwe maatregelen de veiligheid tijdens de rijopleiding verbeteren. 

De nieuwe regels gelden voor de rijbewijzen die vanaf deze week worden uitgegeven, zo laat Goca, die Belgische koepel voor rijexamencentra weten.

Rijschool

In België worden twee systemen gehanteerd. Leerlingen kunnen kiezen voor de vrije begeleiding of voor de route via een officieel erkende rijschool. Bij de laatste mogelijkheid krijgen leerlingen 20 uur rijles, waarna ze zelfstandig de weg op mogen met een voorlopig rijbewijs dat 18 maanden geldig is.

Nadat de leerling minimaal drie maanden heeft gereden, bestaat er 18 maanden lang de mogelijkheid om praktijkexamen te doen. Wanneer de leerling slaagt, krijgt hij zijn definitieve rijbewijs. Is dat niet het geval, dan mag hij zelfstandig verder oefenen.

Begeleiding

Het andere systeem is dat van de vrije begeleiding. De leerling behaalt op eigen gelegenheid een theorie-certificaat, waarna hij onder begeleiding de weg op mag. Wie vanaf nu twee maal achter elkaar voor het theorie-examen zakt, moet verplicht theoretisch onderwijs volgen bij een erkende rijschool. Dit moet voorkomen dat kandidaten onvoorbereid het theoretisch examen maken.

De begeleiding binnen het vrije systeem moet in handen zijn van personen die minimaal 8 jaar in het bezit zijn van het rijbewijs. Sinds deze maand moeten de maximaal twee vaste begeleiders op het voorlopig rijbewijs worden vermeld. Zonder een of beide begeleiders die op het voorlopig rijbewijs vermeld staan, mag de kandidaat dus niet achter het stuur stappen. In die periode van begeleid rijden mogen dan ook geen andere passagiers worden vervoerd.

Rijbewijs

De termijn van de voorlopige rijbewijzen blijft ongewijzigd. Voor een rijbewijs met begeleider is dat 36 maanden, 18 maanden voor een rijbewijs zonder. Is die termijn verstreken en laat de kandidaat het bewijs vervallen, dan moet de opleiding via een rijschool worden voortgezet. Om een praktijkexamen te mogen afleggen, moet in dat geval minstens 6 uur rijles worden gevolgd. Het alternatief is 3 jaar wachten voordat opnieuw mag worden gestart.

Wie in het vervolg twee maal zakt voor het praktijkexamen, moet daarnaast eerst 6 uur rijles volgen via een erkende rijschool. Nieuw is ook dat het examen binnen 3 jaar na het behalen van het theorie-examen moet plaatsvinden.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve aanbieding

Bekijk de aanbieding

Auteur: Roosmarijn Dierick

1 reactie op “Belg met voorlopig rijbewijs mag geen passagiers vervoeren”

Henk Brauers|14.02.14|10:40

Deze maatregel is gekomen om dat door een maas in de nieuwe regelgeving, instructeurs die niet voldeden aan de Belgische vestigingseisen, toch instructie gaven. Onder de noemer van begeleiding. Voor gevestigde Belgische rijscholen in doorn in het oog. Zeker in de grensregio een escape voor Nederlandse rijinstructeurs. De berichten vorig jaar dat voor NL rijinstructeurs de markt open lag in België blijkt dus niet te kloppen.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.