dode hoek, rijinstructeur, vrachtwagen, uitleg

Subsidie voor opleiding 1.250 jongeren tot beroepschauffeur

Er komt 30 miljoen euro beschikbaar voor onder meer het opleiden van 1.250 jongeren tot chauffeur en het omscholen van medewerkers binnen de transportsector. Ook worden van dat bedrag ontslagen werknemers begeleid naar nieuw werk en worden extra leerwerkplekken voor jongeren en bijvoorbeeld Wajongeren en werklozen gevormd. Dat maakte minister Asscher van Sociale Zaken en Werkgelegenheid bekend. Het sectorplan voor de transport- en logistiekbranche moet het dreigende tekort aan beroepschauffeurs voorkomen. De overheid subsidieert het plan met 15 miljoen euro. De branche zelf legt de andere helft bij. 

Vanwege de crisis heeft de transportsector het momenteel nog moeilijk. Maar door het grote aantal werknemers dat op de korte termijn met pensioen gaat, zal de branche in 2015 naar schatting om tienduizend vrachtautochauffeurs verlegen zitten. Daarom is afgesproken dat 1.250 extra jongeren opgeleid worden tot chauffeur. Daarnaast moeten onder andere de kennis en vaardigheden van werkloze chauffeurs door middel van de investering op peil worden gehouden. Op die manier kunnen ze bij een aantrekkende economie meteen weer aan de slag.

Transportplan

In het nieuwe Transportplan zijn verschillende afspraken opgenomen. Zo is de instroom van extra leerlingen door middel van aanvullende leerwerkplekken en opleidingen vastgelegd. Ook worden duizend banen voor de zij-instroom van werknemers uit andere sectoren en werkzoekenden gecreëerd. Er zullen daarnaast 200 banen geschept worden voor mensen met een grote afstand tot de arbeidsmarkt, zoals Wajongeren en langdurig werklozen.

Ook krijgen onder meer 13.000 werknemers die actief zijn binnen de branche een check op gezondheid en mobiliteit, wordt gewerkt aan de inzetbaarheid van 2.000 werkloze ex-werknemers door het onderhoud van de vakbekwaamheid en worden 1.300 met name oudere chauffeurs aan een baan geholpen, zo meldt het ministerie.

Sectorplannen

Vorig jaar trok ondernemersorganisatie Transport en Logistiek Nederland (TLN) aan de bel over het dreigende tekort aan vrachtwagenchauffeurs waar Nederland binnenkort mee te maken zal krijgen. TLN, FNV Bondgenoten en CNV Vakmensen presenteerden in het verlengde daarvan een voorstel voor een sectorplan. Onderdeel van dat plan was het opleiden van 2.000 werkloze jongeren tot chauffeur voor de transport- en logistieksector in de komende twee jaar.

De minister gaf toentertijd aan het voorstel met spoed te behandelen. Hij liet daarbij weten te hopen dat ook andere sectoren het voorbeeld van de transportsector zouden volgen, omdat ‘alles op alles gezet moet worden om iedere baan te redden nu het probleem van werkloosheid op het moment zo groot is’.

Sociaal Akkoord

In het Sociaal Akkoord is 600 miljoen euro gereserveerd voor het stimuleren en behouden van werkgelegenheid in Nederland. Van dit bedrag moeten ook problemen op de arbeidsmarkt worden opgelost. De kosten voor de uitvoering van het nieuwe plan voor de transportsector bedragen dus 30 miljoen euro, waarvan 15 miljoen vanuit de overheid wordt betaald. De sector zelf legt de andere helft bij.

Met het nieuwe plan worden bedrijven gestimuleerd om meer stageplaatsen aan te bieden en het mobiliteitscentrum Transport zal gaan bemiddelen tussen werkzoekenden en bedrijven.

Lees ook:

Transportbranche wil 2000 jongeren opleiden tot chauffeur

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve aanbieding

Bekijk de aanbieding

Auteur: Roosmarijn Dierick

1 reactie op “Subsidie voor opleiding 1.250 jongeren tot beroepschauffeur”

nl-rijschool.nl|18.03.14|20:48

Citaat: Ook worden duizend banen voor de zij-instroom van werknemers uit andere sectoren en werkzoekenden gecreëerd.

Als er rijscholen zijn die een instructeur C zoeken al dan niet op ZZP basis of in dienst verneem ik dit graag.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.