rijles, rijexamen, rijinstructeur, examinator

Reserveringstermijn CBR-praktijkexamen gemiddeld 4 weken

rijles, rijexamen, rijinstructeur, examinator

De wachttijd bij het CBR voor afname van het B-praktijkexamen en de tussentijdse toetsen bedroeg in de eerste maanden van dit jaar gemiddeld vier weken. Dat is ruim onder het gestelde maximum van zeven weken. Dit blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor Rijvaardigheidsbewijzen over de eerste elf weken van dit jaar. De gemiddelde wachttijd voor het herexamen bedroeg 2,8 weken, waar een maximum van vijf weken is toegestaan. Over de gehele periode zijn de gestelde termijnen voor zowel de eerste examens en de tussentijdse toetsen als voor de herexamens niet overschreden.  

In de tweede week van januari was de wachttijd met 2,38 weken het kortst. In week 6 was de reserveringstermijn het langst: de wachttijd bestreek toen gemiddeld genomen 4,8 weken, zo blijkt uit analyse van de cijfers. Examenkandidaten voor het praktijkexamen B in Apeldoorn en Hoogeveen hadden in de eerste maanden van dit jaar met de kortste reserveringstermijnen van het land te maken. De wachttijd voor het eerste examen was op die twee examenlocaties respectievelijk 1,2 en 1,4 weken. Voor herexamens hoefden kandidaten daar slechts een week te wachten.

Eerste examens

De examenreserveringstermijn is het aantal weken vanaf de huidige week tot de eerste week met minimaal nog 5 procent beschikbare examenplekken. De daadwerkelijke termijnen zijn continu in beweging, afhankelijk van de vraag naar examens en de tussentijdse toetsen. De wachttijd voor de eerste examens bedroeg zeven keren de maximale termijn op een van de examenlocaties in Nederland. Utrecht en Amsterdam namen hiervan ieder twee keer voor hun rekening. De locaties Venlo-Blerick, Eemnes en Rijswijk hadden in die periode eenmalig met de maximale termijn van zeven weken te maken

Met een gemiddelde wachttijd van 6,09 weken over de eerste elf weken van 2014, duurde de periode van de aanvraag tot het eerste examen en de tussentijdse toets in Rijswijk, Amsterdam en Utrecht het langst. Toch bleven de centra ook hier ruim binnen de gestelde maximumperiode. Praktijkkandidaten van het B-rijbewijs konden in Apeldoorn en het Drentse Hoogeveen het snelst voor hun examen terecht. Hier gold een gemiddelde termijn van respectievelijk 1,2 en 1,4 weken.

Herexamens

Ook de reserveringstermijn voor praktijk-herexamens in de B-categorie lag in de eerste weken van 2014 ruim onder het gemiddelde. Waar een maximale wachttijd van vijf weken geldt, konden kandidaten gemiddeld genomen binnen 2,8 weken terecht. In Gouda en Utrecht waren de wachttijden het langst. De reserveringstermijn bedroeg daar 4,2 weken.

Net als bij de eerste examens en de tussentijdse toetsen waren ook de kandidaten voor de herexamens in Apeldoorn en Hoogeveen het snelst weer in een examensituatie op de weg te vinden. De gemiddelde wachttijd tot het examen bedroeg hier een week.

Gemiddeld

Het CBR heeft in het verleden afspraken met het ministerie van Infrastructuur en Milieu vastgelegd die betrekking hebben op de maximale reserveringstermijn voor examens. In het geval van de B-praktijkexamens gaat het om een maximum van zeven weken voor eerste examens en tussentijdse toetsen. Herexamens moeten binnen vijf weken plaatsvinden.

Over de gehele periode is het maximum aantal weken niet overschreden. Zowel bij de eerste examens en de tussentijdse toetsen als bij de herexamens, blijkt uit de cijfers.

Wachttijd

Afhankelijk van de vraag, verandert de wachttijd steeds. De ene dag kan de termijn op 4 weken liggen, een dag later op 3 of 5. Om het beeld zo betrouwbaar mogelijk te maken, drukt het CBR de termijnen uit in weekgemiddelden.

Voor de rijschoolhouder kan de beweging in termijnen lastig zijn. Zo kan het voorkomen dat een examen wordt gereserveerd voor over een paar weken weken, terwijl uren later opeens over enkele dagen al capaciteit beschikbaar is. Rijscholen zijn bevoegd om een kandidaat kosteloos naar voren te schuiven, maar het is dan de vraag of het schuiven in de agenda van de rijschoolhouder mogelijk is.

Roosmarijn Dierick

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve aanbieding

Bekijk de aanbieding

Auteur: Roosmarijn Dierick

1 reactie op “Reserveringstermijn CBR-praktijkexamen gemiddeld 4 weken”

rij bewijs|19.03.14|18:38

Gemiddeld 4 weken, en dan heb je eerst 3 pagina’s met de tijden 8:00 of 15:50. Deze tijden gemeden kom je dan gemiddeld op 6-8 weken wachttijd.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.