
Automaatcode voor vrachtauto- en busrijbewijs is vervallen
De mogelijkheden voor het halen van een C- en D-rijbewijs zonder automaatcode zijn sinds deze week verruimd. Kandidaten voor die categorieën kunnen vanaf nu praktijkexamen doen in een vrachtauto of bus met (half)automatische of hybride versnellingsbak, zonder dat ze een automaataantekening op het rijbewijs krijgen. Voorwaarde is dat de kandidaat al een rijbewijs heeft met schakelbevoegdheid en tijdens het C- of D-examen heeft aangetoond dat hij het brandstofverbruik en de uitstoot kan verminderen door waar nodig handmatig te schakelen.
Tot voor kort kreeg een rijbewijskandidaat voor de categorie C, CE, D en DE die examen deed in een semiautomatisch of hybride transmissiesysteem altijd een rijbewijs met automaatcode. Medio 2012 werd in het Rijbewijscomitë van de Europese Commissie in Brussel echter besloten tot het uitbreiden van de mogelijkheden voor een rijbewijs zonder automaatbeperking.
Automaat
Reden voor de wijziging is dat tegenwoordig tussen de 80 en 90 procent van alle nieuwe vrachtauto’s en bussen geleverd worden met een vorm van automatische versnellingsbakken: automatisch, halfautomatisch en hybride. Met de maatregel moet het voor rijscholen gemakkelijker worden om het gewenste model examenvoertuig aan te schaffen.
Eerder was er onduidelijkheid over de termijn waarop de automaatcode afgeschaft zou worden. Januari 2014 bleek in Nederland niet haalbaar, waarna 1 april van dit jaar als exacte datum werd bepaald.
Rijbewijs
Brancheorganisaties Bovag en FAM zijn groot voorstander van de afschaffing van de automaatcode 78 op de C- en D-vrachtautorijbewijzen gebleken. De code is in hun ogen overbodig geworden, omdat inmiddels het grootste deel van de nieuwe vrachtauto’s is uitgerust met een eenvoudig te bedienen automatische of semi-automatische versnellingsbak.
Beroepschauffeurs met een automaatcode in hun rijbewijs hadden in de oude situatie een probleem als ze ineens in bijvoorbeeld een vrachtauto moesten rijden waarvoor schakelbevoegdheid vereist was. Ze moesten aanvullende rijlessen volgen bij een rijschool met een schakelvrachtauto en daarna examen doen.
Maatregel
Die constructie is met de nieuwe maatregel dus niet meer aan de orde. De vrachtauto moet in zo’n geval wel voorzien zijn van een schakelaar of hendel waarmee de bestuurder blijvend invloed kan uitoefenen op de gangwissel van het motorrijtuig, zo laat het CBR weten.
Dom dom dom. Dan kun je dus niet schakelen in een vrachtauto en moet je, voor je eigen bestwil, lees: verkeersveiligheid, altijd op een automaat rijden.
16 versnellingen of 12 maakt al wat uit. En dan van 6 (personenauto) zo maar naar 12 of 16 versnellingen? Ha ha ha.