Ernest Alvarez, rijschool, lesauto, Roemenië

Rijschool laat leerlingen rijlessen volgen in Roemenië

Ernest Alvarez, rijschool, lesauto, Roemenië

Een Nederlandse rijschool heeft een spoed-rijopleiding ontwikkeld waarbij leerlingen het grootste deel van de rijlessen volgen in Roemenië.  “We slaan twee vliegen in één klap”, vertelt initiatiefnemer Ernest Alvares van Veronica Verkeersschool uit Utrecht. “Leerlingen rijden 3000 kilometer tijdens de trip, zodat ze erg veel rijervaring opdoen. Maar het is vooral héél leuk. De prijs van de opleiding is hetzelfde als van een reguliere opleiding in Nederland. Maar dan met een volledig verzorgde reis van zeven dagen in Roemenië erbij.”

Begin juli gaat de eerste groep van start. Per keer kunnen maximaal 16 leerlingen mee. Ze krijgen eerst in Nederland twee dagen basisopleiding voertuigbeheersing en training met een autorijsimulator. Vervolgens een vliegreis van zeven dagen naar Roemenië, waar ze een tocht van 3000 kilometer maken onder begeleiding van gediplomeerde Roemeense instructeurs. De laatste opleidingsdag in Nederland staat in het teken van het rijden van examenroutes met aansluitend het rijexamen bij het CBR.

Rijopleiding

Alvares is ervan overtuigd dat hij met de rijopleiding in Roemenië zelfs nog betere kandidaten gaat afleveren dan met een reguliere rijopleiding. “De voornaamste reden dat leerlingen zakken is gebrek aan rijervaring. Een gemiddelde rijopleiding bestaat uit 45 rijlessen, waarbij 1.000 kilometer wordt afgelegd. Deze leerlingen rijden minimaal drie keer zoveel.”

De rijschool-ondernemer kwam op het idee toen de SWOV onlangs een rapport uitbracht waarin werd gesteld dat de verschillende Europese rijopleidings-systemen geen verschil uitmaken. De kwaliteit van een jonge bestuurder wordt vooral bepaald door zijn ervaring. “Hoewel Roemenië gewoon een EU-land is, liggen de lonen er een stuk lager”, vertelt Alvares. “Daardoor kunnen we voor dezelfde prijs een all-inclusive vakantie aanbieden, en dan ook nog eens met een rijopleiding.”

CBR-examen

Doelstelling van de opleiding is dan ook ‘de rijopleiding weer leuk maken’. Alvares: “We zitten niet te sturen op een CBR-examen. Nee, centraal staat het leren autorijden. Ze rijden zelf in een Nederlandse lesauto naar Schiphol. Vervolgens rijden ze in een Roemeense lesauto over de meest beste en mooiste wegen van Roemenië. Dat is toch fantastisch?!”

En wie denkt dat de Roemeense wegen vol zitten met gaten en onveilige situaties komt bedrogen uit, heeft Alvares gemerkt. “De wegen zijn daar erg goed. Ze hebben daartoe veel subsidiegeld vanuit Europa gekregen. We hebben veel aandacht besteed aan het uitzoeken van de juiste routes. Bovendien is het erg leerzaam. Want je kunt zomaar een paard en wagen tegenkomen, die ingehaald wordt door een vrachtauto. Daar moet je op leren anticiperen. De Roemeense instructeurs zijn getraind om met dergelijke situaties om te gaan. Het is zeker zo veilig als in Nederland.”

Voertuigbeheersing

De week zit vol met fun, zoals rijden met een tank en quad. “Daarmee leren de leerlingen hun voertuigbeheersing te verbeteren. Daarom rijden ze ook de hele week in verschillende lesauto’s. Het zijn allemaal nieuwe voertuigen, dezelfde merken en modellen als we hier in Nederland gebruiken.

Eigenlijk biedt Veronica Verkeersschool de leerlingen een Fly&Drive vakantie aan, inclusief rijopleiding. De leerlingen gaan met tweetallen in één lesauto onder begeleiding van een instructeur, waarbij er om het half uur wordt gewisseld van bestuurder. Alle rijinstructeurs staan onder directe supervisie van Alvares. De instructeur spreekt Engels, specifieke uitleg voor Nederlandse regels en verkeerssituaties worden door Alvares zelf uitgelegd. “Dat instructeurs alleen Engels spreken maakt het juist beter”, vindt hij. “Zo blijven ze to-the-point.”

Rijlessen

“Bovendien is het bij ons niet zo van ‘oh, ik moet nu een uur rijlessen’. Nee, we hebben 24 uur per dag de beschikking over de lesauto’s. De leerlingen rijden van excursie naar uitstapje. Als we naar het Arsenal Park gaan, rijden ze zelf. Als we ’s avonds in een restaurant gaan eten, dan rijden ze ook zelf. Ze gaan zelfs die fantastische Top Gear Route rijden, waarin Jeremy Clarkson de weg uitroept tot ‘best road in the world’. De beleving van deze rijopleiding is uniek.”

Ook in Roemenië mogen 17-jarigen al rijles volgen. Veronice Verkeersschool richt zich vooral op 17- en 18-jarige schoolverlaters. “Wat is er nou mooier dan niet alleen je rijopleiding van je ouders cadeau te krijgen, maar je rijopleiding gecombineerd met een 7-daagse vakantie naar Roemenië?”, zegt een enthousiaste Alvares. “We maken rijles volgen weer leuk.”

Ouders

“En als ouders het moeilijk vinden om hun zoon of dochter zo naar Roemenië te laten gaan, daarvoor hebben we een soort parallelle vakantie voor ze georganiseerd. Dan kunnen ze af en toe komen kijken en de leerling weet dat zijn ouders nooit ver weg zijn.”

De prijs van de Rijbewijsvakantie in Roemenië zal neerkomen op zo’n kleine 2500 euro. Dat is normaal gesproken 45 rijlessen en een examen bij Veronica Verkeersschool. “Maar nu krijgen ze er een volledig verzorgde vakantie bij en rijden ze zelf de mooiste routes van Europa. Het is de beste manier om met zoveel mogelijk rijervaring het CBR-praktijkexamen af te leggen te doen. Bovendien is het gewoon kicken, zowel voor hen als voor mij als rijschool-ondernemer”, vertelt Alvares.

Bart Pals

rijschool, lesauto, Roemenië

rijschool, lesauto, Roemenië

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve aanbieding

Bekijk de aanbieding

Auteur: Bart Pals

25 reacties op “Rijschool laat leerlingen rijlessen volgen in Roemenië”

Marcel Kort|10.04.14|11:04

Een vliegreis van 7 dagen??? Pff… ligt Roemenië zo ver weg???

Autorijschool Koster|10.04.14|11:11

Een erg leuk idee. Dat gaat zeker slagen Veel succes !!
Autorijschool Koster

Bernd Gaykema|10.04.14|11:14

Ik ben heel benieuwd naar de examenresultaten van de eerste groep.

Jan Nonnekes|10.04.14|11:38

Ik ben benieuwt hoe dit gaat uitpakken. Wel een leuk idee. Veel succes.
Verkeersschool Jan Nonnekes

rij bewijs|10.04.14|12:03

Kunnen ze beter in Rusland oefenen daar leer je pas defensief rijden met al die idioten op de weg.

Sander Remmers|10.04.14|12:27

Vliegreis van 7 dagen? zeker met een zweefvliegtuig?!

Wim Zwiers|10.04.14|12:50

Een dag heen en een dag terug.
Vijf dagen om te lessen is ongeveer 9 uur per dag om 45 uur vol te maken.
deel dit door twee, want de leerling lest om het half uur, dus moet ongeveer 19 uur per dag hard werken.
Welterusten en veel succes.
Geef beter les en laat de leerling opgaan als hij of zij er klaar voor is!
Ook in Nederland kun je in korte tijd heel veel rijervaring op doen.
Groetjes Wim Zwiers

Thijs Jacobs|10.04.14|13:31

Op goede wegen in Roemenie?

Vliegreis inclusief?

Waar deze mensen van dromen s nachts vertellen ze overdag.

Vind het eigenlijk best triest dat verkeerspro hier aandacht aan besteed.

Rob Huijssen|10.04.14|13:50

Wanneer gaan eens energie steken in duidelijkheid wat een rijbewijs kost, wat de vaardigheden moeten zijn om een volwaardige bestuurder te worden. Al die onzin de prijs te drukken over hoofden van lage lonen. Auto rijden kost geld en ook leren auto rijden. Wanneer we nog meer idioten zo snel mogelijk willen laten slagen zonder dat ze iets willen leren, dan denk ik dat we fout bezig zijn. De prijs mag niet het belangrijkste zijn om een rijbewijs te halen. Dat proef ik hier toch wel bovenuit.

Michael Sonderman|10.04.14|13:59

De reacties zijn best wel gematigd, of heb ik reacties die verwijderd zijn gemist?
Maar deze opleiding lost dan wel weer het chronisch tekort aan rijinstructeurs op!

Leo van Bruggen|10.04.14|14:41

Hoe zit het met de verzekering, en mag een instructeur in het buitenland les geven? Is je instukteurspas daar geldig? Wat als er een ongeluk gebeurt met een leerling zonder rijbewijs in Roemenië? Hoe gaat de roemeense politie daar mee om? Navraag bij het CBR over lesgeven in Duitsland leverde al een probleem op, ze wisten zelf niet of dat wel is toegestaan over de grens.
autorijschool Leo van Bruggen

Bart Pals|10.04.14|14:43

@Leo: het gaat om Roemeense instructeurs met een Roemeense bevoegdheid. Zij mogen daar gewoon les geven aan Nederlandse leerlingen. Net zoals jij in Nederland les mag geven aan Roemenen.

Snizoo|10.04.14|16:02

Een heel leuk idee, ik denk dat het veel jongeren zal aanspreken!
Ik vraag me wel af of deze methode geschikt is en of het verantwoord is om een rijbewijs te hebben zonder geoefend te hebben in Nederland.

Bart Pals|10.04.14|16:10

@Snizoo: Er wordt ook 3 dagen in Nederland geoefend. 7 dagen Roemenië en 3 dagen Nederland.

Suzanne Vonk|11.04.14|00:35

Leuk idee en een ding is zeker: als je daar kan autorijden, dan kan je het overal! De hoofdwegen zijn over het algemeen goed, maar men rijdt daar op zijn zachts gezegd nogal ‘assertief’. Daarna moet je in Nederland weer wennen aan de anticiperende rijstijl. Het is daar echt ieder voor zich… Nergens in Europa zoveel kruisjes langs de weg zien staan :-( Niet alleen paard en wagens, ook overstekende ganzen, honden, katten en mensen langs de kant van/op de weg. Maar het is een prachtig land!!

Michael Sonderman|11.04.14|08:57

Het verbaasd mijn dat iedereen zo positief is?
Wanneer de lokale schoenenfabriek de productie naar een van de lage lonen landen verhuist, dan is iedereen in rep en roer. Het is tenslotte toch werkgelegenheid!

Mick de Jager|11.04.14|09:04

rijden met een tank en quad. “Daarmee leren de leerlingen hun voertuigbeheersing te verbeteren

daarom liggen er dagelijks dus roemeense vrachtwagens op hun kant
en dan bekijk ik alleen nederland belgie en duitsland
kamikaze piloten worden er dus van gemaakt
in zuid europa kunnen ze al geen auto rijden
in oost europa kunnen ze helemaal geen auto rijden

John van den Kieboom|11.04.14|10:13

Helemaal met je eens Michael. Al denk ik dat dit initiatief een vroege dood zal sterven. €2.500,= is natuurlijk een hoop geld en dan moet men ook nog 1 1/2 week vrij hebben. Ik geloof er niet echt in. Enkele jaren geleden was er ook eens een organisatie waar je een rijbewijs kon halen en dan 3 jaar in een leaseauto ging rijden. Mij staat bij dat deze organisatie de Drivers Academy heette. Ook nooit meer iets van vernomen.

Lex Brukman|11.04.14|21:52

Eerst Saba toen rijleskampen nu deze grap weer. Veel succes ermee!
Dit gaat natuurlijk nooit werken en welke ouder stuurt zijn kind naar Roemenië om te leren autorijden…..
Het lijkt mij meer een reisbureau.

Peter Garnefski|12.04.14|13:07

Ik snap er niet zoveel van eigenlijk. Het verkeersbeeld en rijgedrag in Roemenië lijkt mij niet echt vergelijkbaar met hier. Waar blijft het stuk rijervaring in het Nederlandse verkeer (met alle fietsers e.d.)? 1 praktijkdag lijkt mij wel erg weinig om dit op niveau te brengen. Of mis ik iets?

Theo Bergsma|12.04.14|17:47

Pakken de Roemenen ook nog eens het werk van de Nederlandse instructeurs af………………..; te gek voor woorden!

Roger de Wit|15.04.14|15:58

wen er maar aan. Nederland verliest alles op alle vlakken.
Zelf dacht ik ook mij toenmalige rijschool in Polen te registreren.Dit Nederland is knettergek.

Ron van Maaren|08.05.14|11:12

Breng de Roemenen maar op een idee. Nog even en het kan nog goedkoper dan laten ze Dhr. Alvares als tussenschijf weg en beginnen hier een boekingskantoor. Zeker weten dat het dan nog 700 euro goedkoper kan.
Mee eens Roger we waren hier al knettergek maar nu wordt het nog gekker.

Youran van Ark|24.05.14|00:09

Kansloos.

Bogdan Poienar|30.09.14|13:02

Ik heb in Vulcan uit Transylvanie(Roemenie)gewoond, waar te vinden: stadverkeer, lokale festivals, zomer een wintersportmogelijkheiden door nieuw kabeltransport installaties in de bergen, erg dichtbij meerdere legenarische middeleeuwsekastelen, snelle rivieren, bestaande piste voor motocros en schieterende routes voor montainbike en enduro,veel goedkoper grond, gebouwen en diensten dan in Bukarest. Wie zou hierover verder met mij willen praten om een bredere beeld over mogelijkheiden te krijgen?

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.