Nieuwe 4G-sweeper spoort theorie-fraude in Barendrecht op

In de CBR-examenlocatie in Barendrecht is gisteren een kandidaat tijdens zijn theorie-examen betrapt op het voorzegfraude. Dit gebeurde aan de hand van de nieuwe 4G-sweeper die het CBR momenteel op een aantal locaties in Nederland aan het testen is.

“Omdat we overgaan van 3G naar 4G-internet, moeten ook wij met de technologie mee gaan. We hebben een paar testexemplaren besteld, voordat we ze in grote aantallen aanschaffen. Dat ze werken is nu gebleken”, zo laat CBR-woordvoerster Nathalie Dingeldein weten.

Sweeper

De nieuwe sweepers moeten openstaande verbindingen voor en tijdens het theorie-examen opsporen, zo ook 4G- en WiFi-connecties. De kandidaat die gisteren door het apparaat werd betrapt, is door de politie meegenomen naar het bureau. “Het meetinstrument sloeg tijdens de controleronde duidelijk uit”, zo laat Dingeldein weten. “Bij de persoon in kwestie bleek dan ook een snoertje over de rug te lopen.”

Dingeldein benadrukt dat sweepers ook nog steeds in Amsterdam en Rijswijk gebruikt worden. “Het feit dat daar een tijd lang getest wordt met detectiepoortjes bij de ingang van de theorie-lokalen verandert daar niets aan. Het gaat om dubbele controle om fraude uit te sluiten.”

Auteur: Roosmarijn Dierick

2 reacties op “Nieuwe 4G-sweeper spoort theorie-fraude in Barendrecht op”

Jos Dorenbos|28.04.14|07:51

De kans is groot dat frauderende theorie kandidaten nog snel even naar andere niet beveiligde (theorie)examen locaties gaan om daar theorie-examen af te leggen. Wie weet wat er in het verleden al is gefraudeerd, wat een schande. Goed dat er maatregelen worden genomen.

Frank Bloemberg|06.05.14|10:08

Goed dat er maatregelen genomen worden. Jammer dat het nodig is want de kosten worden uiteraard doorberekend in de examenprijzen.
Het verwijderen geeft uiteraard onrust in de zaal en is dus slecht voor de concentratie van de mensen die wel goed geleerd hebben.
Wat zijn de sancties die het CBR aan de betreffende kandidaat oplegt?

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.