CBR zet wegens drukte extra capaciteit praktijkexamens in

Het CBR zet momenteel extra capaciteit in om binnen de maximale gemiddelde reserveringstermijn van zeven weken tot het eerste praktijkexamen te kunnen blijven. “Het tweede kwartaal is traditiegetrouw het drukst, dus we houden het nauwgezet bij. Dat lukt ons volgens mij aardig”, aldus CBR-woordvoerster Nathalie Dingeldein. “Bij die norm van zeven weken gaan we uit van weekgemiddeldes. Want de termijn kan het ene moment acht weken zijn, terwijl het een dag later misschien weer zes weken is. Op het moment dat de periode op een specifieke locatie overschreden is, adviseren wij rijschoolhouders dan ook om het de volgende dag even opnieuw te proberen.”

De woordvoerster reageert daarmee op klachten uit de branche met betrekking tot de huidige reserveringstermijnen. Want de gemiddeldes moeten dan binnen de zeven weken blijven, de uitschieters zijn ‘onwerkbaar’, zo wordt gesteld. “Waar het ons om gaat is dat aan het eind van het verhaal de gemiddelde reserveringstermijnen in de weekoverzichten onder de zeven weken blijven. Dat is ook de afspraak. En het lukt vrijwel altijd. Wij hebben die termijn als harde norm gesteld en hebben ons daaraan gecommitteerd. We doen er daarom alles aan om ons ook aan die afspraak te houden”, zo stelt de woordvoerster.

Reserveringstermijn

Het CBR publiceert iedere maandagochtend de weekgemiddeldes van de voorafgaande zeven dagen op haar website. De gegevens zijn uitgesplitst naar examenlocatie. In de afgelopen twaalf weken werd de gemiddelde maximale reserveringstermijn in Amsterdam één maal overschreden voor wat betreft de eerste examens en Tussentijdse Toetsen. De gemiddelde wachttijden tot herexamens bleven in die periode allemaal binnen de gestelde norm van vijf weken, zo blijkt uit de data.

Maar binnen de rijschoolbranche klinken geluiden dat het werken met de uitschieters van soms acht of negen weken op specifieke locaties niet werkbaar is. Dingeldein: “Het CBR is van die cijfers op de hoogte en krijgt er ook wel reacties op van rijschoolhouders. Maar het zijn dagkoersen, die op elk moment van de dag ook weer kunnen veranderen. Daar kunnen we gewoonweg niet elk moment van de dag op inspringen, omdat het een paar minuten later weer anders kan zijn. Dat proberen we ze dan ook uit te leggen.”

Plannen

“In verschillende regio’s zijn examinatoren momenteel al aan het overwerken, dus de zeilen worden merkbaar bijgezet”, zo stelt VRB-voorzitter Peter van Neck. “Maar dat neemt niet weg dat ook ikzelf nu nog tegen het probleem van lange reserveringstermijnen aanloop. Ook ik krijg regelmatig boze ouders aan de telefoon. Het is ontzettend moeilijk aan leerlingen en hun ouders te verkopen dat ze op sommige momenten langer dan zeven weken moeten wachten voordat ze op examen kunnen. Zoals het nu gaat is het voor rijschoolhouders gewoon niet werkbaar.”

Hij zegt het daarnaast een kwalijke zaak te vinden dat soms enkele snel naderende examendata worden ingezet om de gemiddelde reserveringstermijn te drukken. “Op het moment dat de maximale gemiddelde termijn overschreden dreigt te worden, wordt een beperkt aantal examens eerder in de periode ingepland, waardoor het CBR weer keurig binnen de norm blijft. Dat vind ik minder netjes. Want voor rijinstructeurs en kandidaten is een examen op die termijn vaak niet meer haalbaar.” Dingeldein: “We doen er in het geval van dreigende overschrijding alles aan om binnen die zeven weken te blijven. Dat doen we al jaren. We zetten op zo’n moment dus extra capaciteit in.”

Quotum

“Het CBR heeft de laatste tijd al de nodige maatregelen genomen om de reserveringstermijn binnen de perken te houden”, zo laat de woordvoerster weten. “Vroeger konden bijvoorbeeld tot in het oneindige examens ‘gehamsterd’ worden, maar daar is een einde aan gemaakt met de invoering van een quotum. Eerder al voor praktijk-examens en sinds dit jaar ook voor de theorie-toetsen. In het begin hadden rijschoolhouders daar commentaar op, maar inmiddels is hen gaandeweg ook duidelijk geworden dat het helpt om gemiddeld binnen die gestelde zeven weken te blijven.”

Sinds 1 maart is het voor opleiders niet meer mogelijk om theoretische examens bij te kopen als ze er al meer dan honderd gereserveerd hebben die niet op naam staan. De maatregel moet voorkomen dat opleiders structureel veel examens kopen die uiteindelijk niet gebruikt worden. Dit omdat en voor andere rijscholen en kandidaten als gevolg daarvan te weinig examens beschikbaar zijn, zo liet het CBR eerder al weten.

Examen

Dingeldein zegt de reserveringstermijn dit kwartaal nog extra goed in de gaten te houden. “We weten dat deze periode druk is door alle leerlingen die nog voor de zomervakantie hun rijbewijs op zak willen hebben en door onder andere de afgelopen paasdagen. We weten daarnaast dat Hemelvaart er nog aan zit te komen. Ik kan dan ook verzekeren dat we daar rekening mee houden in de planning.”

Roosmarijn Dierick

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve aanbieding

Bekijk de aanbieding

Auteur: Roosmarijn Dierick

6 reacties op “CBR zet wegens drukte extra capaciteit praktijkexamens in”

Fred Spies|01.05.14|11:35

De norm van 7 weken is niet meer van deze tijd. Ik denk dat het algemene slagingspercentage beter wordt wanneer alle rijscholen veel strakker kunnen plannen. Als de leerling er écht aan toe is het examen aanvragen en een week later afrijden. Dat is beter dan 7 weken van te voren plannen en het risico lopen dat door ziekte of andere oorzaken de lessen komen te vervallen waardoor de leerling er net wel of net niet klaar voor is.

klop jezelf maar op de borst. Proficiat.

Eindelijk komt het in de media, bedankt Verkeerspro.

Incredible|05.05.14|22:38

Altijd wat met het CBR. Volgens het gesloten convenant moeten examens binnen 6 weken afgehandeld worden. En door dat convenant zijn we er als rijschool houders al slechter op geworden omdat we maar beperkte vrije capaciteit kunnen inkopen. Dit jaar minder examens…gevolg: prijzen omhoog, zelfde aantal examinatoren dus langere wachttijden…..ik begrijp er niks van. De leerlingen zijn in ieder geval de dupe….hogere prijs en langere wachttijden.

Draai het nou eens om. Kandidaat klaar, bij het CBR moet binnen twee weken een examen te reserveren zijn (dus een reserveringstermijn van maximaal twee weken). Examen gelijk op naam zetten (binnen één uur) anders reservering weg! Ben je ook van het gokken met het geld van de kandidaat af.
Op deze manier ligt het risico en frustratie bij het CBR i.p.v. bij de rijschool of de kandidaat.
Ik weet dat voorstel het niet gaat halen, daar zijn de grote rijscholen en BOVAG zeker op tegen.

Aris Bakker|14.11.15|18:39

Ook de Zaterdag is thans weer regelmatig in mijn scherm te vinden! hulde CBR de komende Zaterdag 12 Dec, kom ik keurig boeken!

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.