Rijschool België

Belgische examenroutes gecontroleerd door gps-systeem

Belgische praktijkexamens voor de auto worden voortaan via gps ‘gevolgd’ door het examencentrum. Op die manier moet een einde worden gemaakt aan de discussies over een te moeilijke of een te gemakkelijke opgelegde examenroute. Dat schrijft het Vlaamse dagblad De Standaard.

Kandidaten voor het praktijkexamen kiezen in België voor aanvang van het examen een cijfer. Op basis daarvan worden de verplichte doorgangspunten voor de examenroute bepaald. Maar geregeld was er discussie over het verschil in moeilijkheidsgraad van verschillende gereden routes.

Examenroute

Sommige rijbewijskandidaten vonden dat ze een veel lastigere route moesten afleggen dan bijvoorbeeld hun broers en zussen. Daarnaast werd door de examinatoren in de praktijk wel eens van de voorgeschreven route afgeweken, zonder dat daar controle op plaatsvond, zo meldt het Vlaamse medium.

Om die discussie te beëindigen heeft Goca, de Belgische koepel voor rijexamencentra, examinatoren met een tabletcomputer uitgerust. Het apparaat registreert via een gps-tracker precies welke route tijdens het examen is afgelegd. Op die manier is controle op de moeilijkheidsgraad van de route achteraf mogelijk.

Examinator

“Een examinator mag bij een ongeval of file beslissen dat er om wordt gereden”, zo laat Marie de Baker van Goca in een reactie weten. “Maar er moet wel altijd een aantal vooraf opgelegde doorgangspunten worden opgenomen.”

Auteur: Roosmarijn Dierick

3 reacties op “Belgische examenroutes gecontroleerd door gps-systeem”

Anton van Hoogstraaten|08.05.14|18:38

Wat een onzin!

Roy Smitkoning|09.05.14|15:42

Ja Anton dat vond ik ook al. Ze gaan op de zogenaamde “verhalen” af. Een leerling die erg zenuwachtig is heeft ook vaak de moeilijkste examenroute en alle tegenslag van de wereld.(in verbeelding) Een leerling die niet zenuwachtig is zegt vaak dat hij de makkelijkste examenroute heeft en kon na tien minuten examen al weer terug keren. Jaja…

rij bewijs|10.05.14|11:08

Examenroute, examentijdstip, weersomstandigheden wat een gelul allemaal. Als je je rijbewijs heb en zelfstandig gaat rijden moet je dit ook overal en onder alle omstandigheden kunnen.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.

Belgische examenroutes gecontroleerd door gps-systeem | RijschoolPro
Rijschool België

Belgische examenroutes gecontroleerd door gps-systeem

Belgische praktijkexamens voor de auto worden voortaan via gps ‘gevolgd’ door het examencentrum. Op die manier moet een einde worden gemaakt aan de discussies over een te moeilijke of een te gemakkelijke opgelegde examenroute. Dat schrijft het Vlaamse dagblad De Standaard.

Kandidaten voor het praktijkexamen kiezen in België voor aanvang van het examen een cijfer. Op basis daarvan worden de verplichte doorgangspunten voor de examenroute bepaald. Maar geregeld was er discussie over het verschil in moeilijkheidsgraad van verschillende gereden routes.

Examenroute

Sommige rijbewijskandidaten vonden dat ze een veel lastigere route moesten afleggen dan bijvoorbeeld hun broers en zussen. Daarnaast werd door de examinatoren in de praktijk wel eens van de voorgeschreven route afgeweken, zonder dat daar controle op plaatsvond, zo meldt het Vlaamse medium.

Om die discussie te beëindigen heeft Goca, de Belgische koepel voor rijexamencentra, examinatoren met een tabletcomputer uitgerust. Het apparaat registreert via een gps-tracker precies welke route tijdens het examen is afgelegd. Op die manier is controle op de moeilijkheidsgraad van de route achteraf mogelijk.

Examinator

“Een examinator mag bij een ongeval of file beslissen dat er om wordt gereden”, zo laat Marie de Baker van Goca in een reactie weten. “Maar er moet wel altijd een aantal vooraf opgelegde doorgangspunten worden opgenomen.”

Auteur: Roosmarijn Dierick

3 reacties op “Belgische examenroutes gecontroleerd door gps-systeem”

Anton van Hoogstraaten|08.05.14|18:38

Wat een onzin!

Roy Smitkoning|09.05.14|15:42

Ja Anton dat vond ik ook al. Ze gaan op de zogenaamde “verhalen” af. Een leerling die erg zenuwachtig is heeft ook vaak de moeilijkste examenroute en alle tegenslag van de wereld.(in verbeelding) Een leerling die niet zenuwachtig is zegt vaak dat hij de makkelijkste examenroute heeft en kon na tien minuten examen al weer terug keren. Jaja…

rij bewijs|10.05.14|11:08

Examenroute, examentijdstip, weersomstandigheden wat een gelul allemaal. Als je je rijbewijs heb en zelfstandig gaat rijden moet je dit ook overal en onder alle omstandigheden kunnen.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.