rijles, leerling, lesauto, rijschool, rijinstructeur

‘Geslaagde leerling terug laten rijden is duur en strafbaar’

Een geslaagde rijbewijskandidaat meteen na de uitslag zelf in de lesauto terug naar huis laten rijden, kan tot hoge kostenposten voor rijscholen leiden. “Zodra de examinator positief nieuws aan de leerling heeft medegedeeld, is de leerling rijgeschikt bevonden, maar er is nog geen sprake van een geldig rijbewijs. Als er op de terugweg schade wordt gereden door de nieuwbakken bestuurder, is er vanwege het ontbreken van dat document geen dekking.” Dat stelt Koen Janssen van Bovemij Bedrijfsverzekeringen. “En die kosten worden op de rijschool verhaald.”

Diverse rijscholen laten de instructeur al terugrijden na een geslaagd examen, zo stelt de verzekeringsexpert. “De ex-leerling zit immers nog vol in de emotie van zijn praktijktoets en is op zo’n moment misschien niet helemaal alert. Toch zijn er nog steeds gevallen bekend waarbij de leerling gewoon achter het stuur zat, en er vervolgens schade werd gereden.”

Rijschool

Volgens Janssen is er geen lacune in de wet: je mag geen motorrijtuig besturen zonder geldig rijbewijs. “Zodra de leerling is geslaagd voor het CBR-praktijkexamen en hij kruipt achter het stuur, dan is hij zowel de feitelijke als de juridische bestuurder van de lesauto. Er is dan immers geen sprake meer van rijonderricht en de instructeur wordt gezien als passagier. Bij schade en ongevallen keren verzekeringen wel uit, maar eventuele schadekosten worden op de rijschool verhaald”, zo legt hij uit. “Want de bestuurder was nog niet in het bezit van een geldig rijbewijs.”

“Omdat het rijden zonder geldig rijbewijs een overtreding is, is er geen verzekeringsdekking. Maar waar velen niet bij stilstaan is dat de nieuwbakken bestuurder dus ook het risico op een bekeuring of een verbod om verder te rijden loopt”, aldus Janssen.

Motorrijbewijs

In het geval van de motor geldt hetzelfde als bij het B-rijbewijs: de verzekeraar mag de schade op de rijschool verhalen. Dit terwijl het bij motorrijscholen gebruikelijk is dat de leerling na het examen zelf terug rijdt.

“Voor motorrijscholen is het is een lastige zaak. Want het is natuurlijk niet handig om na een goed afgerond examen met een aanhanger langs het CBR te moeten rijden om de gebruikte lesmotor op te halen. Maar raakt een ex-leerling betrokken bij een ongeval en komt aan het licht dat hij op dat moment geslaagd was en zonder geldig rijbewijs rondreed, dan zou dat kunnen leiden tot strafrechtelijke vervolging.”

Coulancedekking

Wat betreft de schadeafhandeling en motorrijscholen ligt het het bij Bovemij overigens gedeeltelijk anders. “Door na een examen op de motor terug naar de rijschool te rijden, begaat de leerling nog steeds een overtreding. Het zou dan ook iets kunnen zijn wat je als rijinstructeur van tevoren met je leerling overlegt. Maar omdat wij de motorrijscholen toch een beetje tegemoet willen komen, bieden wij een coulancedekking.”

Wordt er schade gereden op de terugweg van een positief afgerond examen, dan gaat de verzekeraar eraan voorbij dat er nog geen sprake is van een geldig rijbewijs, zo laat Janssen weten. “Dus gaat de voormalige leerling onderuit met de motor, dan wordt de schade afgehandeld volgens de normale dekking.” Hij verduidelijkt: “Dit is wel op voorwaarde dat de leerling in het gezelschap van zijn instructeur reed niet in zijn eentje terug naar de rijschool op pad was. En de regeling geldt alleen voor motoren, niet voor de auto.”

Verzekeringen

Volgens de verzekeringsexpert is er bij rijschoolhouders soms onvoldoende kennis over verzekeringen. “Vooral startende ondernemers kunnen op dit gebied nog winst behalen. Want juist met de huidige claimcultuur wordt het voor rijscholen steeds belangrijker om de aansprakelijkheid van de onderneming zo goed mogelijk in te dekken.”

Bovemij stelde eerder bijvoorbeeld nog steeds gevallen tegen te komen van rijschoolhouders die hun lesauto al hebben aangeschaft en er dan pas achter komen dat deze niet onder hun particuliere verzekering valt. “Wij zijn dan zo flexibel mogelijk. Er moet immers snel een oplossing worden gevonden, want auto’s zonder verzekering mogen de weg gewoon niet op. En ondernemers in deze branche zijn van de inzet van die lesauto afhankelijk”, zo liet hij weten.

Instructierisico

Ook wijst Bovemij op het instructierisico, dat van belang is wanneer een leerling in de lesauto al over een rijbewijs beschikt. “Die kan in sommige gevallen de persoonlijke schade, bijvoorbeeld bij een whiplash, proberen te verhalen op de rijschool. Dat is bijvoorbeeld aan de orde bij slipcursussen en rijvaardigheidstrainingen aan rijbewijsbezitters of bij verzoeken voor extra rijlessen bij bijvoorbeeld rijangst. Want zij worden als feitelijke én juridische bestuurder van het voertuig gezien.”

Ook al heeft de instructeur totaal niet opgelet, die aansprakelijkheid wordt met het instructierisico door Bovemij gedekt. Janssen: “Het gaat om risico’s die niet verschrikkelijk vaak voorkomen, maar áls het een keer het geval is, dan kan een rijschool eraan failliet gaan.”

Roosmarijn Dierick

Auteur: Roosmarijn Dierick

8 reacties op “‘Geslaagde leerling terug laten rijden is duur en strafbaar’”

Rob Daver|23.05.14|21:01

vandaar !

Jos Gerritsen|28.05.14|16:40

Ik zou zo graag met die Koen Janssen een keer een stukje gaan rijden. Kennelijk denken ze bij bovemij verzekeringen dat iemand die zojuist geslaagd is voor zijn rijbewijs gelijk een volwaardig bestuurder is en foutloos kan rijden! Daar bovenop denk ik dat een verantwoord en goede instructeur ook als iemand al jaren zijn rijbewijs heeft die persoon nog dingen bij kan leren!
Een goede instructeur is altijd op zijn hoede, ook als de leerling al is geslaagd. En blijft dan ook advies geven!

Friso van der Bijl|28.05.14|19:15

Indien de lesauto aan de voorwaarden voldoet, de instructeur bevoegd is en er een afspraak is gemaakt (mondeling mag ook) dan blijft het gewoon volgens de wet ‘onder toezicht rijden’. In dat geval is de instructeur juridisch de bestuurder en de leerling is dan gewoon de feitelijke bestuurder. De verzekeringsmaatschappij staat in geen geval boven de wet en zal indien nodig gewoon uitmoeten betalen. Ook is hier geen sprake van kans op een bekeuring.

Roger de Wit|29.05.14|13:54

En waarom zou dit geen les zijn dan? Lesbordje etc. en les afspraak waren leidend hiein zei onze leraar ons ooit. Ook mijn toenmalige verzekering garandeerde uitdrukkelijk dat dit wel gedekt was.

René Kwast|31.05.14|09:28

Het duurt twee uur voordat bij de RDW de positieve uitslag van een rij-examen is verwerkt. Binnen die 2 uur is de leerling dus niet officieel rijgeschikt en kan deze gewoon achter het stuur kruipen. Die rijgeschiktheid kan niet op de afrijdatum staan; dan zou het bekende uurtje voorrijden niet legaal zijn.

Henk Hendriks|02.06.14|09:31

Merkwaardig, Bij de SRB is dit probleem al jaren geleden onderkend en zijn er adequate maatregelen getroffen. Daar ben ik dus al jaren lang ook voor deze situatie gewoon verzekerd! Als dit dan bij een verzekeringsmaatschappij alleen voor motorrijscholen en dan nog als coulance behandeld wordt, vraag ik mij af, wat er gebeurt als er een schade met blijvend letsel ontstaat!, en er dus flink betaald moet worden.

John van den Kieboom|02.06.14|17:33

Bij de meeste verzekeringen kan je dat risico gewoon bijverzekeren. En duur is dat niet. Wel belachelijk dat motorrijders bij Bovenmij dat allemaal niet geregeld is. Geen beste verzekeraar.

Klaas Runia|07.07.22|12:52

Bijzonder verhaal. Artikel is al wat ouder, geldt dit nog steeds?

Dus als ik net geslaagd ben mag ik niet zelfstandig rijden voordat ik mijn rijbewijs op het gemeentehuis heb aangevraagd en heb opgehaald, maar mag ik anderzijds ook niet met mijn bevoegde instructeur rijden omdat ik ‘in bezit ben’ van een rijbewijs? Mmmm.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.

‘Geslaagde leerling terug laten rijden is duur en strafbaar’ | RijschoolPro
rijles, leerling, lesauto, rijschool, rijinstructeur

‘Geslaagde leerling terug laten rijden is duur en strafbaar’

Een geslaagde rijbewijskandidaat meteen na de uitslag zelf in de lesauto terug naar huis laten rijden, kan tot hoge kostenposten voor rijscholen leiden. “Zodra de examinator positief nieuws aan de leerling heeft medegedeeld, is de leerling rijgeschikt bevonden, maar er is nog geen sprake van een geldig rijbewijs. Als er op de terugweg schade wordt gereden door de nieuwbakken bestuurder, is er vanwege het ontbreken van dat document geen dekking.” Dat stelt Koen Janssen van Bovemij Bedrijfsverzekeringen. “En die kosten worden op de rijschool verhaald.”

Diverse rijscholen laten de instructeur al terugrijden na een geslaagd examen, zo stelt de verzekeringsexpert. “De ex-leerling zit immers nog vol in de emotie van zijn praktijktoets en is op zo’n moment misschien niet helemaal alert. Toch zijn er nog steeds gevallen bekend waarbij de leerling gewoon achter het stuur zat, en er vervolgens schade werd gereden.”

Rijschool

Volgens Janssen is er geen lacune in de wet: je mag geen motorrijtuig besturen zonder geldig rijbewijs. “Zodra de leerling is geslaagd voor het CBR-praktijkexamen en hij kruipt achter het stuur, dan is hij zowel de feitelijke als de juridische bestuurder van de lesauto. Er is dan immers geen sprake meer van rijonderricht en de instructeur wordt gezien als passagier. Bij schade en ongevallen keren verzekeringen wel uit, maar eventuele schadekosten worden op de rijschool verhaald”, zo legt hij uit. “Want de bestuurder was nog niet in het bezit van een geldig rijbewijs.”

“Omdat het rijden zonder geldig rijbewijs een overtreding is, is er geen verzekeringsdekking. Maar waar velen niet bij stilstaan is dat de nieuwbakken bestuurder dus ook het risico op een bekeuring of een verbod om verder te rijden loopt”, aldus Janssen.

Motorrijbewijs

In het geval van de motor geldt hetzelfde als bij het B-rijbewijs: de verzekeraar mag de schade op de rijschool verhalen. Dit terwijl het bij motorrijscholen gebruikelijk is dat de leerling na het examen zelf terug rijdt.

“Voor motorrijscholen is het is een lastige zaak. Want het is natuurlijk niet handig om na een goed afgerond examen met een aanhanger langs het CBR te moeten rijden om de gebruikte lesmotor op te halen. Maar raakt een ex-leerling betrokken bij een ongeval en komt aan het licht dat hij op dat moment geslaagd was en zonder geldig rijbewijs rondreed, dan zou dat kunnen leiden tot strafrechtelijke vervolging.”

Coulancedekking

Wat betreft de schadeafhandeling en motorrijscholen ligt het het bij Bovemij overigens gedeeltelijk anders. “Door na een examen op de motor terug naar de rijschool te rijden, begaat de leerling nog steeds een overtreding. Het zou dan ook iets kunnen zijn wat je als rijinstructeur van tevoren met je leerling overlegt. Maar omdat wij de motorrijscholen toch een beetje tegemoet willen komen, bieden wij een coulancedekking.”

Wordt er schade gereden op de terugweg van een positief afgerond examen, dan gaat de verzekeraar eraan voorbij dat er nog geen sprake is van een geldig rijbewijs, zo laat Janssen weten. “Dus gaat de voormalige leerling onderuit met de motor, dan wordt de schade afgehandeld volgens de normale dekking.” Hij verduidelijkt: “Dit is wel op voorwaarde dat de leerling in het gezelschap van zijn instructeur reed niet in zijn eentje terug naar de rijschool op pad was. En de regeling geldt alleen voor motoren, niet voor de auto.”

Verzekeringen

Volgens de verzekeringsexpert is er bij rijschoolhouders soms onvoldoende kennis over verzekeringen. “Vooral startende ondernemers kunnen op dit gebied nog winst behalen. Want juist met de huidige claimcultuur wordt het voor rijscholen steeds belangrijker om de aansprakelijkheid van de onderneming zo goed mogelijk in te dekken.”

Bovemij stelde eerder bijvoorbeeld nog steeds gevallen tegen te komen van rijschoolhouders die hun lesauto al hebben aangeschaft en er dan pas achter komen dat deze niet onder hun particuliere verzekering valt. “Wij zijn dan zo flexibel mogelijk. Er moet immers snel een oplossing worden gevonden, want auto’s zonder verzekering mogen de weg gewoon niet op. En ondernemers in deze branche zijn van de inzet van die lesauto afhankelijk”, zo liet hij weten.

Instructierisico

Ook wijst Bovemij op het instructierisico, dat van belang is wanneer een leerling in de lesauto al over een rijbewijs beschikt. “Die kan in sommige gevallen de persoonlijke schade, bijvoorbeeld bij een whiplash, proberen te verhalen op de rijschool. Dat is bijvoorbeeld aan de orde bij slipcursussen en rijvaardigheidstrainingen aan rijbewijsbezitters of bij verzoeken voor extra rijlessen bij bijvoorbeeld rijangst. Want zij worden als feitelijke én juridische bestuurder van het voertuig gezien.”

Ook al heeft de instructeur totaal niet opgelet, die aansprakelijkheid wordt met het instructierisico door Bovemij gedekt. Janssen: “Het gaat om risico’s die niet verschrikkelijk vaak voorkomen, maar áls het een keer het geval is, dan kan een rijschool eraan failliet gaan.”

Roosmarijn Dierick

Auteur: Roosmarijn Dierick

8 reacties op “‘Geslaagde leerling terug laten rijden is duur en strafbaar’”

Rob Daver|23.05.14|21:01

vandaar !

Jos Gerritsen|28.05.14|16:40

Ik zou zo graag met die Koen Janssen een keer een stukje gaan rijden. Kennelijk denken ze bij bovemij verzekeringen dat iemand die zojuist geslaagd is voor zijn rijbewijs gelijk een volwaardig bestuurder is en foutloos kan rijden! Daar bovenop denk ik dat een verantwoord en goede instructeur ook als iemand al jaren zijn rijbewijs heeft die persoon nog dingen bij kan leren!
Een goede instructeur is altijd op zijn hoede, ook als de leerling al is geslaagd. En blijft dan ook advies geven!

Friso van der Bijl|28.05.14|19:15

Indien de lesauto aan de voorwaarden voldoet, de instructeur bevoegd is en er een afspraak is gemaakt (mondeling mag ook) dan blijft het gewoon volgens de wet ‘onder toezicht rijden’. In dat geval is de instructeur juridisch de bestuurder en de leerling is dan gewoon de feitelijke bestuurder. De verzekeringsmaatschappij staat in geen geval boven de wet en zal indien nodig gewoon uitmoeten betalen. Ook is hier geen sprake van kans op een bekeuring.

Roger de Wit|29.05.14|13:54

En waarom zou dit geen les zijn dan? Lesbordje etc. en les afspraak waren leidend hiein zei onze leraar ons ooit. Ook mijn toenmalige verzekering garandeerde uitdrukkelijk dat dit wel gedekt was.

René Kwast|31.05.14|09:28

Het duurt twee uur voordat bij de RDW de positieve uitslag van een rij-examen is verwerkt. Binnen die 2 uur is de leerling dus niet officieel rijgeschikt en kan deze gewoon achter het stuur kruipen. Die rijgeschiktheid kan niet op de afrijdatum staan; dan zou het bekende uurtje voorrijden niet legaal zijn.

Henk Hendriks|02.06.14|09:31

Merkwaardig, Bij de SRB is dit probleem al jaren geleden onderkend en zijn er adequate maatregelen getroffen. Daar ben ik dus al jaren lang ook voor deze situatie gewoon verzekerd! Als dit dan bij een verzekeringsmaatschappij alleen voor motorrijscholen en dan nog als coulance behandeld wordt, vraag ik mij af, wat er gebeurt als er een schade met blijvend letsel ontstaat!, en er dus flink betaald moet worden.

John van den Kieboom|02.06.14|17:33

Bij de meeste verzekeringen kan je dat risico gewoon bijverzekeren. En duur is dat niet. Wel belachelijk dat motorrijders bij Bovenmij dat allemaal niet geregeld is. Geen beste verzekeraar.

Klaas Runia|07.07.22|12:52

Bijzonder verhaal. Artikel is al wat ouder, geldt dit nog steeds?

Dus als ik net geslaagd ben mag ik niet zelfstandig rijden voordat ik mijn rijbewijs op het gemeentehuis heb aangevraagd en heb opgehaald, maar mag ik anderzijds ook niet met mijn bevoegde instructeur rijden omdat ik ‘in bezit ben’ van een rijbewijs? Mmmm.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.