rijles, rijschool, rijinstructeur, WRM

Zelfstandige rijinstructeurs België mogen weer rijles geven

Zelfstandige rijinstructeurs in België mogen weer rijles gaan geven aan rijbewijskandidaten. Sinds de hervorming van de rijopleiding in februari van dit jaar mocht alleen nog door erkende rijscholen en verenigingen zonder winstoogmerk (vzw’s) rijonderricht worden verzorgd. De Raad van State heeft die regel teruggedraaid. 

Staatssecretaris voor Mobiliteit Melchior Wathelet wilde met het uitsluiten van zelfstandigen het zwartwerkcircuit van niet-gediplomeerde rijinstructeurs aanpakken en de oneerlijke concurrentie tussen die groep en rijscholen aan banden leggen, zo meldt de Gazet van Antwerpen. Maar de Beroepsvereniging van Zelfstandige Rijinstructeurs stapte naar de Raad van State om de hervorming aan te vechten.

Rijinstructeurs

De zelfstandigen stelden dat er sprake was van broodroof, omdat zij in het geheel werden uitgesloten van de mogelijkheid tot rijles geven. Federdrive, de beroepsvereniging van autorijscholen, is niet te spreken over de uitspraak dat de zelfstandigen gewoon weer tegen betaling aan het werk mogen in de lesauto. De vereniging heeft al aangegeven de beslissing te betreuren.

De federale overheid is momenteel bezig om examencentra en personen uit de branche van de gewijzigde regelgeving op de hoogte te brengen, zo wordt gesteld.

Rijbewijs

In België zijn sinds februari verschillende nieuwe regels van kracht. Belgische automobilisten met een voorlopig rijbewijs van 36 maanden, mogen behalve de vaste begeleiders geen andere passagiers meer vervoeren. Ook moeten kandidaten die met het systeem van vrije begeleiding werken verplicht 12 uur theoretisch onderwijs bij een erkende rijschool volgen als ze twee keer zijn gezakt voor hun theorie-examen.

Wie twee keer zakt voor het praktijkexamen, moet daarnaast eerst 6 uur rijles volgen via een erkende rijschool. Nieuw is ook dat het examen binnen 3 jaar na het behalen van het theorie-examen moet plaatsvinden. De federale regering wilde met het totaalpakket van nieuwe maatregelen de veiligheid tijdens de rijopleiding verbeteren.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve aanbieding

Bekijk de aanbieding

Auteur: Roosmarijn Dierick

3 reacties op “Zelfstandige rijinstructeurs België mogen weer rijles geven”

Steven Raes|05.06.14|12:38

de beroepsvereniging van zelfstandige rijinstructeurs bestaat uit 4 personen, en daar geeft men prioriteit aan. Dat deze zelfstandigen zich niet moeten houden aan alle regels en voorschriften waar de erkende rijscholen zich wel moeten aan houden, daar gaat men gewoon aan voorbij. Van oneerlijke concurrentie gesproken.

Thijs Jacobs|05.06.14|14:07

Helaas is dit niet juist, men moet een ERKENDE rijschool zijn, dit omdat er teveel gerommeld wordt, en op 1 juli wordt deze wet streng toegepast.

Dirk Duynslaeger|11.07.14|13:18

Zelfstandige instructeurs en Rijscholen hebben een gemeenschappelijk doel: Veiliger verkeer. Een beetje collegialiteit tussen beide partijen kan geen kwaad.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.