Paraaf geslaagde leerling moet onterecht rijbewijs voorkomen

Geslaagde rijbewijskandidaten moeten vanaf 1 juli hun handtekening onder het resultaat van hun CBR-praktijkexamen zetten. Dit om te voorkomen dat er onterecht rijbewijzen worden uitgegeven door verkeerd ingevoerde uitslagen. Dat heeft minister Schultz van Haegen aan de Tweede Kamer laten weten. Of controle door leerlingen gaat helpen om foute examenuitslagen tegen te gaan, daar wil het CBR nu nog niet op reageren. “We zijn de nieuwe maatregel nog aan het uitwerken, dus we kunnen er nu nog niks over zeggen”, aldus CBR-woordvoerster Nathalie Dingeldein.

Volgens de CBR-woordvoerster gaat het er waarschijnlijk op neerkomen dat de kandidaat meekijkt tijdens het invoeren en vervolgens door middel van een handtekening bevestigt dat de mondelinge en schriftelijke uitslag overeenkomen. Gezakte leerlingen hoeven geen handtekening te zetten. “Bij kandidaten die als gezakt aangevinkt worden, moet in de huidige situatie al aangegeven worden op welke onderdelen het verkeerd is gegaan. Het zou wrang zijn als een gezakte kandidaat daar dan ook nog eens voor moet tekenen”, zo stelt de zegsvrouw. “Dat is zout in de wonden strooien.”

Examenuitslag

Volgens de huidige planning zullen vanaf begin juli paraven onder positieve examenuitslagen gezet gaan worden, zo laat Dingeldein weten. “Dat is de verwachting waar we naartoe aan het werken zijn.” Dat een leerling die gezakt is waarschijnlijk geen alarm zal slaan als hij zijn handtekening onder de uitslag ‘geslaagd’ moet zetten, daarop wil het CBR niet reageren. “Ik wil benadrukken dat we nog in de fase van de uitwerking zitten. Er zijn nog wat open eindjes, waar we nu mee bezig zijn.”

Minister Schultz van Haegen besloot tot verplichting van de handtekening als reactie op het nieuws dat ‘schrijffouten’ van CBR-examinatoren ervoor kunnen zorgen dat gezakte kandidaten onterecht toch hun rijbewijs ontvangen. In de afgelopen drie jaar zou per abuis zo’n 140 keer ‘geslaagd’ zijn aangevinkt op een uitslagformulier, waarna de gemeentes de rijbewijzen onterecht uitgaven. Ook kregen geslaagde kandidaten naar verluidt verkeerde categorieën op hun rijbewijs bijgeschreven. Dat bleek begin deze maand uit een enquête onder ruim 1.000 rijscholen die RTL Nieuws uitschreef.

Examen

Sinds 2011 werden door het CBR ruim 2 miljoen rijexamens afgenomen. In ten minste 137 gevallen zouden kandidaten in de afgelopen jaren mondeling van hun examinator te horen hebben gekregen dat ze gezakt waren, waarna ze van het CBR toch een e-mail met positieve inhoud ontvingen. De personen in kwestie konden hun rijbewijs vervolgens met succes aanvragen, zo lieten diverse rijscholen weten.

“Het CBR herkent het beeld en de gestelde omvang van niet gecorrigeerde administratieve fouten niet”, zo laat minister Schultz van Heagen aan de Tweede Kamer weten. “Het CBR heeft mij gemeld dat zij van de drie rijschoolbrancheverenigingen heeft gehoord dat zij dit beeld vanuit hun leden niet hebben vernomen.”

Onderzoek

Het CBR zegt in een reactie nog bezig te zijn met haar onderzoek naar de onterecht uitgegeven rijbewijzen en wil daarom nog niets over haar bevindingen kwijt. “Het ministerie zal als eerste van onze bevindingen op de hoogte worden gesteld. We zijn er druk mee bezig en gaan pas op het onderzoek in als alles is afgerond. Het onderwerp ligt immers heel gevoelig.”

Minister Schultz laat meer los over de kwestie. Omdat RTL de verkregen informatie niet aan het CBR wil overhandigen, zijn de gevallen niet te achterhalen, zo laat ze in haar beantwoording van de Kamervragen weten. “Met de herkenbare rijschoolhouders die in een uitzending geïnterviewd zijn door RTL, zijn door het CBR gesprekken gevoerd over de door hen genoemde gevallen. Daaruit is geen noodzaak tot terugvordering gebleken. De anoniem gebleven gevallen zijn zonder informatie van RTL of de rijscholen echter niet te achterhalen.”

Cijfers

Daarnaast laat de minister weten: “Naar aanleiding van de uitzending zijn door het CBR diverse onderzoeken gedaan in de database en vergelijkingen met het register van de RDW uitgevoerd. Uit deze onderzoeken is niet gebleken dat kandidaten aanvullende rijbewijscategorieën hebben ontvangen.”

Het CBR heeft de afgelopen jaren in 415 gevallen een verkeerd ingevoerde examenuitslag gecorrigeerd, zo blijkt tevens uit de beantwoording. Dit op in totaal ongeveer 2 miljoen afgenomen examens en toetsen in die periode. “Het CBR heeft onlangs een tablet ingevoerd waarmee vergissingen in de examenuitslag kunnen worden teruggedrongen. Daarnaast wordt uiterlijk over één maand ingevoerd dat een geslaagde examenkandidaat als een extra controle na het examen zijn handtekening zet op het examenresultaat.”

Problemen

De minister stelt de zorgen over de ‘vele problemen bij het CBR’ niet te delen, zo reageert ze op de Kamervragen die de SP aan haar stelde. “Waar problemen dreigen constateer ik dat het CBR snel passende maatregelen neemt. Bij de theorie-examens zijn al maatregelen getroffen om fraude tegen te gaan. Het CBR voert een omvangrijk verbeterprogramma uit dat ik in 2011 met de Kamer heb gedeeld.”

Het verbeterprogramma behelst vernieuwing van een groot aantal processen en systemen en heeft een looptijd tot 2016, gericht op verdere verbetering van de organisatie, aldus de minister. “De directie en de Raad van Toezicht informeren mij periodiek over de uitvoering van het programma.” De minister laat in haar reactie op de Kamervragen dan ook weten naast de invoering van de verplichte handtekening, geen reden voor verder ingrijpen te zien.

Roosmarijn Dierick

Auteur: Roosmarijn Dierick

10 reacties op “Paraaf geslaagde leerling moet onterecht rijbewijs voorkomen”

Willy Davina|05.06.14|12:33

Nu wordt ook de verantwoordelijkheid bij de leerling gelegd, maar dit is een controletaak van het CBR ik vind het prima zo maar de verantwoording ligt toch bij het CBR.
Als ik de auto naar de garage breng en er is iets niet goed gerepareerd dan ben niet ik maar de garagehouder verantwoordelijk.
Nu wordt de verantwoording naar de L.L. geschoven wat onterecht is

Jos Dorenbos|05.06.14|13:56

Met of zonder paraaf, ik denk dat er een hele hoop onterechte rijbewijzen worden afgegeven.

Marcel Kort|05.06.14|14:21

OK, de examinator drukt dus op het verkeerde knopje! Zou het geen plan zijn als de ICT afdeling van het CBR de PDA of tablet zo instelt dat de examinator eerst de onderwerpen van beoordeling invult (dus wat er fout ging) en dat hij daarna automatisch “gezakt” moet bevestigen. Dus als er iets onvoldoende is dat hij niet eens meer de optie “geslaagd” krijgt. Eigenlijk net als vroeger…..

Jan van Meurs|05.06.14|14:34

Leven een papierloos examen

Marcel Kort|05.06.14|14:50

Precies Jan, de hedendaagse examinator moet weer plakken en knippen en de instructeur weer de pasfoto wriemelen in de aanvraag!!

Incredible|05.06.14|17:25

En ik maar denken dat mensen die andere beoordelen op hun fouten……..
zelf proberen te voorkomen dat er fouten worden gemaakt…. helaas…..
mensen die gezakt zijn omdat ze fouten hebben gemaakt, moeten nu
de mensen die hun op hun fouten hebben gewezen, weer wijzen op hun fouten.
Sorry ik begrijp hier geen reed van.

Henk Hendriks|06.06.14|07:26

Laat ik nu altijd gedacht hebben, dat er bij een gezakte kandidaat een foutenlijst hoort, waardoor men kan zien wat er fout is gegaan. Dus wanneer een kandidaat “slaagt” met foutenlijst kan iedereen bij het CBR zien dat het niet klopt. De software zou dit automatisch moeten blokkeren, en het zou vreemd zijn als dat niet zo is. Volgens mij ligt het probleem dus niet bij de examinator, maar verder binnen de organisatie.

Theo Lemm|06.06.14|22:04

Hallo, waar hebben we het nu over. OK, elke fout is er een teveel. Maar als een randdebiel per abuis slaagt, moet je je afvragen waarom een instructeur een hem/haar op examen laat gaan.
Verder hebben we het over 415 correcties op 2.000.000 examens: 0,002%.
Als de examinator laat zien wat hij op de PDA aanvinkt, moet dat toch goed komen. De geslaagde kandidaat zal wel roepen maar de gezakte kandidaat zal, bij een verkeerde uitslag, z’n kop houden en in zijn vuistje lachen..!
De verkeerde wint.

Gerrit Grevengoed|08.06.14|10:03

Pas trouwens op met digitale handtekeningen,
met de juiste software kan de “ontvanger” precies
controleren / nabootsen hoe u deze handtekening zet,
waar je begint aan een bepaalde letter, linksom of rechtsom
hoeveel druk op een lijn etc.
voor fraudeurs een ideaal middel handtekeningen te vervalsen,
bij handtekening op papier zal men meer moeite hebben uw schrijfwijze
te controleren..

Lammert Buivenga|11.06.14|12:32

De verwijdering van mijn reactie op de heer Lemm kan ik op zich wel begrijpen,had tenslotte niets met het onderwerp te maken. Echter hoe
deze instructeur van nota bene een Bovag rijschool een leerling noemt
heeft daar ook niets mee te maken en is zeker geen reclame voor de rijschool wereld. Vandaar mijn reactie naar hem toe.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.

Paraaf geslaagde leerling moet onterecht rijbewijs voorkomen | RijschoolPro

Paraaf geslaagde leerling moet onterecht rijbewijs voorkomen

Geslaagde rijbewijskandidaten moeten vanaf 1 juli hun handtekening onder het resultaat van hun CBR-praktijkexamen zetten. Dit om te voorkomen dat er onterecht rijbewijzen worden uitgegeven door verkeerd ingevoerde uitslagen. Dat heeft minister Schultz van Haegen aan de Tweede Kamer laten weten. Of controle door leerlingen gaat helpen om foute examenuitslagen tegen te gaan, daar wil het CBR nu nog niet op reageren. “We zijn de nieuwe maatregel nog aan het uitwerken, dus we kunnen er nu nog niks over zeggen”, aldus CBR-woordvoerster Nathalie Dingeldein.

Volgens de CBR-woordvoerster gaat het er waarschijnlijk op neerkomen dat de kandidaat meekijkt tijdens het invoeren en vervolgens door middel van een handtekening bevestigt dat de mondelinge en schriftelijke uitslag overeenkomen. Gezakte leerlingen hoeven geen handtekening te zetten. “Bij kandidaten die als gezakt aangevinkt worden, moet in de huidige situatie al aangegeven worden op welke onderdelen het verkeerd is gegaan. Het zou wrang zijn als een gezakte kandidaat daar dan ook nog eens voor moet tekenen”, zo stelt de zegsvrouw. “Dat is zout in de wonden strooien.”

Examenuitslag

Volgens de huidige planning zullen vanaf begin juli paraven onder positieve examenuitslagen gezet gaan worden, zo laat Dingeldein weten. “Dat is de verwachting waar we naartoe aan het werken zijn.” Dat een leerling die gezakt is waarschijnlijk geen alarm zal slaan als hij zijn handtekening onder de uitslag ‘geslaagd’ moet zetten, daarop wil het CBR niet reageren. “Ik wil benadrukken dat we nog in de fase van de uitwerking zitten. Er zijn nog wat open eindjes, waar we nu mee bezig zijn.”

Minister Schultz van Haegen besloot tot verplichting van de handtekening als reactie op het nieuws dat ‘schrijffouten’ van CBR-examinatoren ervoor kunnen zorgen dat gezakte kandidaten onterecht toch hun rijbewijs ontvangen. In de afgelopen drie jaar zou per abuis zo’n 140 keer ‘geslaagd’ zijn aangevinkt op een uitslagformulier, waarna de gemeentes de rijbewijzen onterecht uitgaven. Ook kregen geslaagde kandidaten naar verluidt verkeerde categorieën op hun rijbewijs bijgeschreven. Dat bleek begin deze maand uit een enquête onder ruim 1.000 rijscholen die RTL Nieuws uitschreef.

Examen

Sinds 2011 werden door het CBR ruim 2 miljoen rijexamens afgenomen. In ten minste 137 gevallen zouden kandidaten in de afgelopen jaren mondeling van hun examinator te horen hebben gekregen dat ze gezakt waren, waarna ze van het CBR toch een e-mail met positieve inhoud ontvingen. De personen in kwestie konden hun rijbewijs vervolgens met succes aanvragen, zo lieten diverse rijscholen weten.

“Het CBR herkent het beeld en de gestelde omvang van niet gecorrigeerde administratieve fouten niet”, zo laat minister Schultz van Heagen aan de Tweede Kamer weten. “Het CBR heeft mij gemeld dat zij van de drie rijschoolbrancheverenigingen heeft gehoord dat zij dit beeld vanuit hun leden niet hebben vernomen.”

Onderzoek

Het CBR zegt in een reactie nog bezig te zijn met haar onderzoek naar de onterecht uitgegeven rijbewijzen en wil daarom nog niets over haar bevindingen kwijt. “Het ministerie zal als eerste van onze bevindingen op de hoogte worden gesteld. We zijn er druk mee bezig en gaan pas op het onderzoek in als alles is afgerond. Het onderwerp ligt immers heel gevoelig.”

Minister Schultz laat meer los over de kwestie. Omdat RTL de verkregen informatie niet aan het CBR wil overhandigen, zijn de gevallen niet te achterhalen, zo laat ze in haar beantwoording van de Kamervragen weten. “Met de herkenbare rijschoolhouders die in een uitzending geïnterviewd zijn door RTL, zijn door het CBR gesprekken gevoerd over de door hen genoemde gevallen. Daaruit is geen noodzaak tot terugvordering gebleken. De anoniem gebleven gevallen zijn zonder informatie van RTL of de rijscholen echter niet te achterhalen.”

Cijfers

Daarnaast laat de minister weten: “Naar aanleiding van de uitzending zijn door het CBR diverse onderzoeken gedaan in de database en vergelijkingen met het register van de RDW uitgevoerd. Uit deze onderzoeken is niet gebleken dat kandidaten aanvullende rijbewijscategorieën hebben ontvangen.”

Het CBR heeft de afgelopen jaren in 415 gevallen een verkeerd ingevoerde examenuitslag gecorrigeerd, zo blijkt tevens uit de beantwoording. Dit op in totaal ongeveer 2 miljoen afgenomen examens en toetsen in die periode. “Het CBR heeft onlangs een tablet ingevoerd waarmee vergissingen in de examenuitslag kunnen worden teruggedrongen. Daarnaast wordt uiterlijk over één maand ingevoerd dat een geslaagde examenkandidaat als een extra controle na het examen zijn handtekening zet op het examenresultaat.”

Problemen

De minister stelt de zorgen over de ‘vele problemen bij het CBR’ niet te delen, zo reageert ze op de Kamervragen die de SP aan haar stelde. “Waar problemen dreigen constateer ik dat het CBR snel passende maatregelen neemt. Bij de theorie-examens zijn al maatregelen getroffen om fraude tegen te gaan. Het CBR voert een omvangrijk verbeterprogramma uit dat ik in 2011 met de Kamer heb gedeeld.”

Het verbeterprogramma behelst vernieuwing van een groot aantal processen en systemen en heeft een looptijd tot 2016, gericht op verdere verbetering van de organisatie, aldus de minister. “De directie en de Raad van Toezicht informeren mij periodiek over de uitvoering van het programma.” De minister laat in haar reactie op de Kamervragen dan ook weten naast de invoering van de verplichte handtekening, geen reden voor verder ingrijpen te zien.

Roosmarijn Dierick

Auteur: Roosmarijn Dierick

10 reacties op “Paraaf geslaagde leerling moet onterecht rijbewijs voorkomen”

Willy Davina|05.06.14|12:33

Nu wordt ook de verantwoordelijkheid bij de leerling gelegd, maar dit is een controletaak van het CBR ik vind het prima zo maar de verantwoording ligt toch bij het CBR.
Als ik de auto naar de garage breng en er is iets niet goed gerepareerd dan ben niet ik maar de garagehouder verantwoordelijk.
Nu wordt de verantwoording naar de L.L. geschoven wat onterecht is

Jos Dorenbos|05.06.14|13:56

Met of zonder paraaf, ik denk dat er een hele hoop onterechte rijbewijzen worden afgegeven.

Marcel Kort|05.06.14|14:21

OK, de examinator drukt dus op het verkeerde knopje! Zou het geen plan zijn als de ICT afdeling van het CBR de PDA of tablet zo instelt dat de examinator eerst de onderwerpen van beoordeling invult (dus wat er fout ging) en dat hij daarna automatisch “gezakt” moet bevestigen. Dus als er iets onvoldoende is dat hij niet eens meer de optie “geslaagd” krijgt. Eigenlijk net als vroeger…..

Jan van Meurs|05.06.14|14:34

Leven een papierloos examen

Marcel Kort|05.06.14|14:50

Precies Jan, de hedendaagse examinator moet weer plakken en knippen en de instructeur weer de pasfoto wriemelen in de aanvraag!!

Incredible|05.06.14|17:25

En ik maar denken dat mensen die andere beoordelen op hun fouten……..
zelf proberen te voorkomen dat er fouten worden gemaakt…. helaas…..
mensen die gezakt zijn omdat ze fouten hebben gemaakt, moeten nu
de mensen die hun op hun fouten hebben gewezen, weer wijzen op hun fouten.
Sorry ik begrijp hier geen reed van.

Henk Hendriks|06.06.14|07:26

Laat ik nu altijd gedacht hebben, dat er bij een gezakte kandidaat een foutenlijst hoort, waardoor men kan zien wat er fout is gegaan. Dus wanneer een kandidaat “slaagt” met foutenlijst kan iedereen bij het CBR zien dat het niet klopt. De software zou dit automatisch moeten blokkeren, en het zou vreemd zijn als dat niet zo is. Volgens mij ligt het probleem dus niet bij de examinator, maar verder binnen de organisatie.

Theo Lemm|06.06.14|22:04

Hallo, waar hebben we het nu over. OK, elke fout is er een teveel. Maar als een randdebiel per abuis slaagt, moet je je afvragen waarom een instructeur een hem/haar op examen laat gaan.
Verder hebben we het over 415 correcties op 2.000.000 examens: 0,002%.
Als de examinator laat zien wat hij op de PDA aanvinkt, moet dat toch goed komen. De geslaagde kandidaat zal wel roepen maar de gezakte kandidaat zal, bij een verkeerde uitslag, z’n kop houden en in zijn vuistje lachen..!
De verkeerde wint.

Gerrit Grevengoed|08.06.14|10:03

Pas trouwens op met digitale handtekeningen,
met de juiste software kan de “ontvanger” precies
controleren / nabootsen hoe u deze handtekening zet,
waar je begint aan een bepaalde letter, linksom of rechtsom
hoeveel druk op een lijn etc.
voor fraudeurs een ideaal middel handtekeningen te vervalsen,
bij handtekening op papier zal men meer moeite hebben uw schrijfwijze
te controleren..

Lammert Buivenga|11.06.14|12:32

De verwijdering van mijn reactie op de heer Lemm kan ik op zich wel begrijpen,had tenslotte niets met het onderwerp te maken. Echter hoe
deze instructeur van nota bene een Bovag rijschool een leerling noemt
heeft daar ook niets mee te maken en is zeker geen reclame voor de rijschool wereld. Vandaar mijn reactie naar hem toe.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.