rijschool, lesauto, rijles, rijexamen

CBR-examinator geschorst wegens onderzoek integriteit

Het CBR heeft een onderzoek ingesteld naar het handelen van een examinator in de regio Noord-Holland. “Aanleiding zijn signalen over de integriteit bij het uitoefenen van het vak. Concreet wordt onderzoek gedaan naar de beoordeling van rijvaardigheid door die examinator”, aldus CBR-woordvoerster Nathalie Dingeldein. De examinator in kwestie is gedurende het onderzoek geschorst.

De medewerker is tijdens het onderzoek ‘vrijgesteld van werk’, zo wordt gesteld. Dit omdat tijdens een dergelijk onderzoek niet objectief geëxamineerd kan worden en een examinator zijn werk juist zonder sociale druk moet kunnen uitoefenen, zo laat het CBR weten. “Het is dus uit zorg voor de medewerker en voor de verkeersveiligheid.”

Onderzoek

Het CBR laat weten iedere twijfel aan de integriteit van een medewerker serieus te nemen en signalen altijd verder uit te zoeken. “Als organisatie staan we voor een objectieve en uniforme examinering. De samenleving moet erop kunnen vertrouwen dat onze 700 examinatoren op integere wijze hun vakmanschap uitoefenen bij het afnemen van 600.000 examens op jaarbasis.” Totdat het onderzoek is afgerond, wil het CBR overigens geen verdere mededelingen over deze kwestie doen.

Om fraude door examinatoren te voorkomen, heeft het bureau voor rijvaardigheidsbewijzen in het verleden al verschillende maatregelen getroffen. Zo weet een examinator van tevoren nooit welke kandidaat hij examineert en heeft hij geen invloed op de planning. Daarnaast worden slagingspercentages gemonitord en worden significante afwijkingen besproken en zo nodig verder onderzocht.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve aanbieding

Bekijk de aanbieding

Auteur: Roosmarijn Dierick

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.