Belgische hardleerse automobilist moet opnieuw op examen

Belgische automobilisten die binnen een periode van drie jaar twee keer worden veroordeeld voor een zware verkeersovertreding, moeten in de toekomst opnieuw een theorie- en praktijkexamen afleggen. Ze raken daarnaast hun rijbewijs drie maanden lang kwijt en zullen bovendien en medisch en psychologisch onderzoek moeten ondergaan voordat ze weer de weg op mogen. Dat staat in een nieuwe wet die per 1 januari 2015 wordt ingevoerd.

De wettelijke verandering zat er al langer aan te komen, zo stelt de Vlaamse krant Gazet van Antwerpen. Dit in het kader van het voornemen om het aantal verkeersdoden in 2020 drastisch in aantal teruggebracht te hebben.

Rijverbod

Recidivisten zullen met de nieuwe wet harder worden aangepakt dan voorheen. Want wie binnen een periode van drie jaar twee keer betrapt wordt voor het rijden onder invloed, een vluchtmisdrijf, een zware snelheidsovertreding of een overtreding van de ‘vierde graad’, zoals het negeren van een stopsein bij een overweg, is voor drie maanden zijn rijbewijs kwijt en moet opnieuw examens doen.

Bij drie zware overtredingen binnen een periode van drie jaar, volgt zelfs een rijverbod van zes maanden. Ook dan volgt het traject met een nieuw theoretisch en praktisch examen en een medisch en psychologisch onderzoek om na te gaan of de persoon in kwestie nog wel in staat is om auto te rijden.

Automobilist

Een Vlaamse politierechter reageerde: “Uiteraard zijn wij voor een streng vervolgingsbeleid voor zware verkeersovertreders. Alleen: hoe strikter wetten worden geformuleerd, hoe minder marge rechters nog hebben om bij het bepalen van een straf rekening te houden met eventuele verzachtende omstandigheden.”

De Vlaamse Stichting Verkeerskunde (VSV) vindt de nieuwe wet zeker niet te streng, zo laat een woordvoerder in het Vlaamse medium weten. Wel is de stichting van mening dat er naast de nieuwe maatregelen ook meer moet worden ingezet op coaching van hardleerse chauffeurs.

Snelheid

Saillant detail: de staatssecretaris voor Verkeersveiligheid Melchior Wathelet, is zondag zelf door de politie staande gehouden wegens een snelheidsovertreding. Hij reed 126 km/u waar slechts 90 km/u was toegestaan, zo meldde Het Nieuwsblad. “Ik verdien een straf”, zo liet de staatssecretaris in een reactie weten.

Wathelet komt er nu vanaf met een boete. Hij was zijn rijbewijs kwijt geweest als hij nog vijf kilometer per uur sneller had gereden.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve aanbieding

Bekijk de aanbieding

Auteur: Roosmarijn Dierick

3 reacties op “Belgische hardleerse automobilist moet opnieuw op examen”

Jos Dorenbos|23.06.14|12:29

Goed zo. En nu net als Nederland nog moet doen. Verder kijken dan je neus lang is. En kijken waar je binnen de rijopleiding dingen kunt veranderen. De aspirant automobilisten worden niet “zomaar” vanzelf hardleers.

John van den Kieboom|24.06.14|13:55

Toch knap dat je elk artikel zo weet te draaien dat het er weer op neerkomt dat de rijopleiding anders moet. Start een rijschool, kom met verbluffende resultaten en dan komt het goed. Ik ben al te veel mensen tegengekomen die op dit terrein hard riepen en in hun eigen fantasieën gingen geloven. Concreet werd dat nooit. Ja, blijven roepen dat “we er niet te veel over mogen/kunnen loslaten” of “daar hoor je later meer over” Een hoop blabla dus.

rijschool twice|24.06.14|16:13

In Duitsland hebben ze ook een puntensysteem en blijkt tot op zekere hoogte effectief. Ik moet Jos ook gelijk geven dat er binnen de rijinstuctie verbeteringen doorgevoerd kunnen worden maar iedereen denkt dat ze de wijsheid in pacht hebben en zijn blijkbaar bang voor innovatie. Waarom automobilisten hardleers worden en ruiters(ander topic)verkeerd benaderd ligt voor een groot deel in een gebrek in rijinstructie. Daar waar autorijden in 40 jaar geevolueerd is is rijinstructie stil blijven staan

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.