Rijopleiders geven feedback op nieuw theorie-afnamesysteem

De informatiebijeenkomsten voor rijopleiders over het nieuwe afnamesysteem voor het theorie-examen hebben het CBR nu al stof tot nadenken opgeleverd. Bijvoorbeeld hoe het zit met oordopjes voor het geluid van het examen bij mensen met een hoorapparaat. Zij hebben immers al iets in hun oor zitten. De bijeenkomst die vorige week in Breda plaatsvond, was één van de 26 sessies die tot en met 30 juni op verschillende locaties in Nederland worden gehouden. Het CBR publiceert de meest gestelde vragen en de antwoorden op TOP als alle sessies zijn geweest. 

Het CBR kreeg enkele vragen van rijopleiders tijdens de informatiebijeenkomst over het afnamesysteem. Zo was de geluidsvoorziening bij de nieuwe examencentra onderwerp van gesprek. Kandidaten gaan in het nieuwe systeem met oordopjes werken, die zij van het CBR krijgen. Eén van de aanwezige instructeurs vroeg zich daarom af hoe het CBR dat voor mensen met een hoorapparaat heeft geregeld. Het CBR had bij dat probleem nog niet bij stil gestaan. “Wellicht biedt een koptelefoon uitkomst maar we maken er een notitie van. Bij een goed werkend systeem zit het hem immers in de details”, aldus Irene Heldens van het CBR.

Theorie-examen

Tijdens de bijeenkomst in het examencentrum van het CBR in Breda waren zo’n dertig rijschoolvertegenwoordigers aanwezig. Zij werden nogmaals ingelicht over de grote veranderingen die er bij het theorie-examen plaats gaan vinden. Zo maakt het klassikale examen met een groot scherm plaats voor een individueel examen op een touchscreen. De kandidaten maken het examen in hun eigen tempo. Wanneer een vraag is ingevuld kunnen zij meteen verder met de volgende vraag. Na afloop van het examen krijgen kandidaten anderhalve minuut de tijd om een overzicht van fout beantwoorde vragen te bekijken. Daar staan de goede antwoorden niet bij.

Over de prijs van het nieuwe theorie-examen bestaat nog onduidelijkheid. “Daarover is nog geen beslissing genomen, omdat we tarieven altijd pas later in het jaar vaststellen. De prijs blijft waarschijnlijk hetzelfde, ook na de invoering van het nieuwe afnamesysteem. Dit omdat we met de implementatie in de begrotingen eerder al rekening hadden gehouden”, liet Heldens weten. Opleiders kunnen daarnaast in de toekomst nog steeds examens inkopen die niet op naam zijn gesteld. Als ze niet gevuld worden, mogen ze geëtaleerd worden, zodat andere rijscholen ze kunnen kopen.

Pilot

In augustus start het CBR een pilot met het nieuwe afnamesysteem. Zij begint met technische testen, daarna worden er kandidaten bij betrokken. “We zijn het systeem zelf flink aan het testen, maar het is ook fijn om de mening van de klant te horen”, vertelde Heldens. Vervolgens wordt in september het eerste nieuwe examencentrum geopend in Eindhoven.

Na de opening in Eindhoven wordt het nieuwe systeem verder uitgerold. Maar omdat niet alle locaties tegelijkertijd verbouwd kunnen worden, blijft de inhoud van het theorie-examen gedurende de uitrol nog hetzelfde. Het moet in die periode namelijk niet uitmaken of er nog in een ‘oud’ gebouw examens worden gemaakt of dat er al in een omgebouwde theoriezaal gewerkt wordt, zo liet het CBR eerder al weten. Naar verwachting is de uitrol begin 2015 klaar. De komst van het nieuwe individuele examen betekent overigens niet dat het huidige individuele examen verdwijnt voor mensen die bijvoorbeeld met concentratieproblemen kampen of een tolk nodig hebben. “Er zullen altijd mensen zijn die behoefte hebben aan een aparte ruimte om het examen te maken”, aldus Heldens.

Testen

In Rijswijk zijn dagelijks tientallen medewerkers het systeem aan het testen, zo meldt het CBR. “We willen met de nieuwe pilot starten, zodra het nieuwe systeem eigenlijk helemaal af is”, zo zei Heldens. “Een kandidaat mag niet de dupe worden van eventuele fouten in het nieuwe systeem. Als een testkandidaat echt hinder ondervindt, geven we restitutie zoals we zouden doen wanneer bijvoorbeeld de stroom uit zou vallen tijdens een theorie-examen.”

Kandidaten krijgen straks een half uur de tijd voor het examen. Tijdens de eerste pilot bleken deelnemers de test vaak al eerder klaar te hebben doordat zij met het nieuwe systeem in hun eigen tempo het examen kunnen doorwerken. Zodra een vraag beantwoord is, kan de kandidaat direct naar de volgende vraag. Volgens de organisatie had slechts een enkeling de volle dertig minuten nodig.

CCV

De theorie-examens van het CCV worden vanaf de invoering van het nieuwe afnamesysteem alleen nog bij het CBR afgenomen. Zij wil daarvoor minimaal hetzelfde serviceniveau aanhouden. Opleiders vroegen zich tijdens de informatiebijeenkomst af waarom het CBR niet ook langer openblijft voor andere examencategorieën. Veel kandidaten gaan overdag naar school of moeten werken, stellen zij. Er wordt door het CBR gekeken naar de mogelijkheden met betrekking tot de openingstijden. Maar om langer open te blijven moeten aanpassingen in de cao en goede afspraken met werknemers worden gemaakt.

Ook het vinden van geschikte examenlocaties is volgens het CBR niet gemakkelijk. Zij zoekt naar kleine ruimtes, die beschikken over relatief veel parkeermogelijkheid. Nu liggen de examencentra vaak afgelegen, waardoor kandidaten met de auto worden gebracht. Hoewel de nieuwe centra waarschijnlijk beter bereikbaar worden met het openbaar vervoer gaat de gemiddelde reistijd naar de centra omhoog. Het CBR verwacht daarom nog steeds veel mensen die met de auto komen.

Communicatie

Het CBR is bezig met een geanimeerd filmpje over het vernieuwde afnamesysteem. Job, de getekende jongen van de infosheet over het nieuwe theorie-examen, heeft daarin de hoofdrol. Het filmpje is bedoeld voor kandidaten en wordt met der tijd vervangen door een filmpje met echte beelden zoals die nu al van het theorie-examen, de tussentijdse toets, het praktijkexamen en het faalangstexamen beschikbaar zijn.

Ralph Klaassen

Lees ook:

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve aanbieding

Bekijk de aanbieding

Auteur: Ralph Klaassen

2 reacties op “Rijopleiders geven feedback op nieuw theorie-afnamesysteem”

ja was erg jammer dat ik zo laat een uitnodiging kreeg van het CBR.Mijn rijschool is zo druk dat ik 7 dgn per week moet werken en inplant voor de komende 8 weken of langer.
ik ga maar eens op zoek naar een instructeur.

Bernd Gaykema|26.06.14|19:51

De meeste hoortoestellen hebben de mogelijkheid om in een zgn T-stand te werken: ze pikken dan een magnetisch veld op. Dit wordt veel gebruikt in kerken en theaters. Voor het CBR is dit simpel te doen door de kandidaat een grote lus om te doen die het magnetische veld opwekt. De kandidaat hoort dan haarscherp.
Ik ben ervaringsdeskundige …..

Een grote koptelefoon opzetten werkt niet met Achter het oor toestellen en veroorzaakt bij In het oor toestellen vaak gepiep.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.