Invoering T-rijbewijs uitgesteld tot halverwege 2015

tractor

De invoering van het T-rijbewijs wordt met een half jaar uitgesteld. De streefdatum verandert daarmee van 1 januari 2015 naar 1 juli van dat jaar. Dat bevestigt het ministerie van Infrastructuur en Milieu. “De Eerste Kamer wil eerst nog wat dingen helder hebben, voordat de parlementaire behandeling volledig wordt afgerond. Onder andere het zomerreces maakt dat de originele streefdatum niet meer gehaald kan worden. Er moet de tijd worden genomen om met volledige aandacht naar de uitkomsten te kijken”, zo laat Jules van de Ven van het ministerie weten.

De Eerste Kamer wil, voordat verdere besluiten worden genomen, eerst de uitkomsten van het overleg met onder andere Economische Zaken en het ministerie van IenM afwachten, aldus de woordvoerder. “Maar omdat de overleggen nog niet zijn afgewerkt, kan de afronding van de behandeling pas na de zomer gebeuren. Het zomerreces zit er tussen, dus dan zit je alweer in september. En dan is het weer te druk vanwege Prinsjesdag.”

T-rijbewijs

Volgens de woordvoerder van het ministerie vindt dit soort uitstel wel vaker plaats. “Het is niets ongewoons. Daarom spreken we altijd van ‘streefdata’, nooit van een definitief moment. Het is nu alleen vervelend dat het zomerreces en de drukste tijd van het jaar, de periode rond Prinsjesdag, er tussendoor komen”, aldus Van de Ven.

De Tweede Kamer ging half april al akkoord met de invoering van het Trekkerrijbewijs voor landbouw- en bosbouwtrekkers en motorrijtuigen met beperkte snelheid. Minister Schultz van Haegen zei na de stemming dan ook blij te zijn met de brede steun van de Kamer wat het onderwerp betreft. Ze stelde dat een rijbewijs niet alleen van belang is vanwege de leeftijd van de bestuurders, maar ook omdat trekkers in de praktijk steeds groter worden.

Trekker

“Daarnaast bevinden steeds meer van deze voertuigen zich vanwege de schaalvergroting van bedrijven op de openbare weg. Al die zaken bij elkaar zorgen ervoor dat je misschien voor een relatief kleine groep het rijbewijs moet invoeren, maar dat ik toch denk dat het goed is om te doen”, zo liet ze weten.

Wie een tractor of trekker bestuurt, heeft op dit moment nog geen rijbewijs nodig. Jongeren van 16 en 17 jaar die de voertuigen beroepsmatig besturen, moeten wel een ‘trekkerbewijs jeugdigen’ hebben. Dit is geen officieel rijbewijs, maar een bewijs van vaardigheid. De overheid wilde oorspronkelijk per januari 2015 dan ook het T-rijbewijs voor alle bestuurders van tractoren invoeren. Het huidige groene papiertje zou dan vervallen. Maar door het besluit van de Eerste Kamer zal de invoeringsdatum op zijn vroegst pas 1 juli 2015 zijn.

Examen

Het theorie-examen, dat zo’n vijftig vragen telt, zal het CBR afnemen op één van de eigen theoriecentra. Het praktijkexamen duurt 85 minuten, waarvan 60 minuten rijtijd. De duur van het examen komt dus overeen met die van het C-examen. Inmiddels heeft de divisie CCV de eerste pilots gehouden met de examens voor het T-rijbewijs. Er volgen nog meer pilots, mede op basis waarvan CCV de slaagnorm vast kan stellen.

De examens worden afgenomen door zo’n dertig CDE-examinatoren, die speciaal zijn opgeleid voor het T-examen. CCV zal daarbij zorgen voor een goede landelijke spreiding, zo wordt gesteld. Het bureau verwacht op jaarbasis zo’n 3.000 tot 3.500 examens voor het trekker-rijbewijs af te kunnen nemen.

Roosmarijn Dierick

Lees ook:

Auteur: Roosmarijn Dierick

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.

Invoering T-rijbewijs uitgesteld tot halverwege 2015 | RijschoolPro

Invoering T-rijbewijs uitgesteld tot halverwege 2015

tractor

De invoering van het T-rijbewijs wordt met een half jaar uitgesteld. De streefdatum verandert daarmee van 1 januari 2015 naar 1 juli van dat jaar. Dat bevestigt het ministerie van Infrastructuur en Milieu. “De Eerste Kamer wil eerst nog wat dingen helder hebben, voordat de parlementaire behandeling volledig wordt afgerond. Onder andere het zomerreces maakt dat de originele streefdatum niet meer gehaald kan worden. Er moet de tijd worden genomen om met volledige aandacht naar de uitkomsten te kijken”, zo laat Jules van de Ven van het ministerie weten.

De Eerste Kamer wil, voordat verdere besluiten worden genomen, eerst de uitkomsten van het overleg met onder andere Economische Zaken en het ministerie van IenM afwachten, aldus de woordvoerder. “Maar omdat de overleggen nog niet zijn afgewerkt, kan de afronding van de behandeling pas na de zomer gebeuren. Het zomerreces zit er tussen, dus dan zit je alweer in september. En dan is het weer te druk vanwege Prinsjesdag.”

T-rijbewijs

Volgens de woordvoerder van het ministerie vindt dit soort uitstel wel vaker plaats. “Het is niets ongewoons. Daarom spreken we altijd van ‘streefdata’, nooit van een definitief moment. Het is nu alleen vervelend dat het zomerreces en de drukste tijd van het jaar, de periode rond Prinsjesdag, er tussendoor komen”, aldus Van de Ven.

De Tweede Kamer ging half april al akkoord met de invoering van het Trekkerrijbewijs voor landbouw- en bosbouwtrekkers en motorrijtuigen met beperkte snelheid. Minister Schultz van Haegen zei na de stemming dan ook blij te zijn met de brede steun van de Kamer wat het onderwerp betreft. Ze stelde dat een rijbewijs niet alleen van belang is vanwege de leeftijd van de bestuurders, maar ook omdat trekkers in de praktijk steeds groter worden.

Trekker

“Daarnaast bevinden steeds meer van deze voertuigen zich vanwege de schaalvergroting van bedrijven op de openbare weg. Al die zaken bij elkaar zorgen ervoor dat je misschien voor een relatief kleine groep het rijbewijs moet invoeren, maar dat ik toch denk dat het goed is om te doen”, zo liet ze weten.

Wie een tractor of trekker bestuurt, heeft op dit moment nog geen rijbewijs nodig. Jongeren van 16 en 17 jaar die de voertuigen beroepsmatig besturen, moeten wel een ‘trekkerbewijs jeugdigen’ hebben. Dit is geen officieel rijbewijs, maar een bewijs van vaardigheid. De overheid wilde oorspronkelijk per januari 2015 dan ook het T-rijbewijs voor alle bestuurders van tractoren invoeren. Het huidige groene papiertje zou dan vervallen. Maar door het besluit van de Eerste Kamer zal de invoeringsdatum op zijn vroegst pas 1 juli 2015 zijn.

Examen

Het theorie-examen, dat zo’n vijftig vragen telt, zal het CBR afnemen op één van de eigen theoriecentra. Het praktijkexamen duurt 85 minuten, waarvan 60 minuten rijtijd. De duur van het examen komt dus overeen met die van het C-examen. Inmiddels heeft de divisie CCV de eerste pilots gehouden met de examens voor het T-rijbewijs. Er volgen nog meer pilots, mede op basis waarvan CCV de slaagnorm vast kan stellen.

De examens worden afgenomen door zo’n dertig CDE-examinatoren, die speciaal zijn opgeleid voor het T-examen. CCV zal daarbij zorgen voor een goede landelijke spreiding, zo wordt gesteld. Het bureau verwacht op jaarbasis zo’n 3.000 tot 3.500 examens voor het trekker-rijbewijs af te kunnen nemen.

Roosmarijn Dierick

Lees ook:

Auteur: Roosmarijn Dierick

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.