theorievraag, CBR

Britse na 110 pogingen nóg niet geslaagd voor theorie

De inmiddels 28-jarige vrouw uit Groot-Brittannië die in 2010 al een record van 90 onvoldoende theorie-examens op haar naam had staan, is recent de 110e keer gezakt voor haar theoretische examen. Ze heeft inmiddels in totaal ruim 4.000 euro aan kosten gemaakt, maar kan nog steeds niet over het inplannen van haar praktijkexamen na gaan denken. Dat blijkt uit actuele gegevens van het Britse CBR. 

De vrouw zakte in november 2010 de negentigste keer voor de theoretische toets en vestigde daarmee een record in het Verenigd Koninkrijk. Inmiddels heeft ze dus nog 20 extra onvoldoendes op haar naam staan.

Theorie

De Britse krant The Daily Mail vroeg, met een beroep op de wet voor informatievrijheid, eerder al bij de Britse overheid statistieken op over rij-examenpogingen. Het Britse record voor mislukte praktijkexamens bleek toen op naam te staan van een 39-jarige man. Hij deed voor de 36e keer examen en faalde.

Een theorie-examens in Engeland kost omgerekend een kleine 40 euro. Landelijk gezien ligt het gemiddelde slagingspercentage op ruim 65 procent. Uit de data blijkt tevens dat personen die voor hun theoretisch examen slaagden, vaak toch nog moeite hadden met het halen van hun praktijkexamen. Het praktijkexamenkost op werkdagen zo’n 75 euro. In de weekenden en tijdens vakanties wordt ruim 90 euro gerekend.

Examen

De DSA, het Engelse CBR, maakte eerder dit jaar na een WOB-verzoek van de Daily Mail ook de individuele slagingspercentages van rijinstructeurs bekend. De Engelse krant pikte er meteen de slechtst presterende instructeurs uit. Een instructrice uit West Yorkshire had met 143 gezakte leerlingen tegenover 26 succesverhalen een slagingspercentage van 15 procent op haar naam staan. Eén van haar examenkandidaten zakte 27 keer voor het praktijkgedeelte.

Met een gemiddeld slagingspercentage van ruim 47 procent laggen de prestaties van de Britse instructrice dus ruim drie keer lager dan het landelijk gemiddelde. De instructeurs bleven overigens anoniem: alleen de regio’s waarbinnen ze werkzaam zijn werden openbaar gemaakt.

Examen-aanvragen

Bekijk hieronder het overzichten van de top-20 aanvragen voor theoretische en praktische examens in het Verenigd Koninkrijk:

Auteur: Roosmarijn Dierick

1 reactie op “Britse na 110 pogingen nóg niet geslaagd voor theorie”

Youran van Ark|23.07.14|13:24

Zo schokkend zijn die mevrouw haar cijfers niet. Ik ken hier in Almere ook wel een paar rijscholen die zo presteren.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.