belastindienst, auto, inspecteur

Inval bij Haagse opleider wegens verdenking belastingfraude

De opsporingsdienst van de Belastingdienst (FIOD) heeft zaterdag een doorzoeking gedaan in de Amsterdamse en Haagse vestigingen van theorie-opleider AltijdGeslaagd.nl. Dit vanwege een strafrechtelijk onderzoek naar belastingontduiking door de ondernemer. Eigenaar Sait Cinar bevestigt de inval zelf in een video op zijn Facebook-pagina. Hij verscheen maandag al in een filmpje op dumpert.nl en was op zijn zachtst gezegd grofgebekt richting Belastingdienst, FIOD en de Nederlandse overheid.

De theorie-opleider laat op zijn Facebook-pagina weten dat de FIOD op zaterdagochtend zijn huis is binnengetreden. “Er is een inval geweest. Ook in mijn twee bedrijven. Ze hebben alles genomen van mij. Deze man moet 240.000 euro boete betalen.”

Rijschool

“Een 34-jarige man en een 36-jarige vrouw uit Amsterdam worden verdacht van fraude met omzetbelasting”, zo stelt het ministerie van Financiën in een officieel bericht. Het vermoeden is dat de rijschool waarvan zij eigenaar zijn, de opbrengsten van gegeven theorielessen niet opgegeven heeft bij de Belastingdienst. “Hiermee is vermoedelijk enkele honderdduizenden euro’s aan omzetbelasting ontdoken”, aldus het ministerie.

Tijdens de doorzoeking zijn de administratie en computers in beslag genomen. Het onderzoek is onderdeel van een groter project van de Belastingdienst. Sinds 2012 wordt door het orgaan extra aandacht aan de omzetverantwoording van rijschoolhouders besteed. De doorzoekingen in Amsterdam en Den Haag zijn voor zover bekend de eerste invallen die door de FIOD zijn gedaan in het kader van het grotere belastingonderzoek naar rijscholen.

Belasting

“De Belastingdienst is een belangrijke toezichthouder voor ons”, aldus Charlotte Slagter, woordvoerster van de FIOD. “Als er een vermoeden van belastingontduiking bestaat, wordt door het Openbaar Ministerie, de Belastingdienst en de FIOD besproken of er een strafrechtelijk onderzoek kan worden ingesteld. Zo’n onderzoek is nodig om bijvoorbeeld de administratie van een rijschool in beslag te kunnen nemen.”

In september 2013 bleek uit een tussenstand van de Belastingdienst dat de eerste 150 onderzoeken bij rijscholen al ruim 1 miljoen euro aan correcties opgeleverd hadden. Diverse rijscholen gaven daarnaast uit eigen beweging al voor ruim 5 miljoen euro aan extra omzet op. De fiscus zei toentertijd te verwachten dat het bedrag de daarop volgende maanden nog op zou lopen. Er wordt momenteel aan een nieuwe tussenstand gewerkt, zo laat de Belastingdienst weten.

Theorie

AltijdGeslaagd.nl kwam eerder al in opspraak toen PowNews aandacht aan de manier van theorieles geven besteedde. De omroep stelde in die uitzending dat het theorie-examen gewoon te koop is. Het rijschoolbedrijf, dat stoomcursussen theorieles van een dag geeft, zou de beschikking hebben over de theorievragen en die doorspelen aan haar leerlingen. De leerlingen doen direct na de cursus examen. Op die manier zou het bedrijf de claim ‘honderd procent slagingskans’ waar kunnen maken.

Op zijn website staat nog steeds vermeld: “Sait Cinar heeft bij het CBR gewerkt, hierdoor beschikt hij over alle antwoorden. Dit is ook de reden dat hij examengericht cursussen kan geven. AltijdGeslaagd.nl is de enige theorieschool die over de echte officiële antwoorden beschikt.”

Video

Het filmpje dat maandag op dumpert.nl verscheen, lijkt een directe reactie op de FIOD-actie. “Ik heb wat te zeggen: ik ben boos op wat er nu gebeurd is in Nederland. De overheid is een dief en steelt geld van de burgers. Jullie zitten te slapen, burgers”, zo stelt hij vanaf een strand op een onbekende locatie.

“Kijk dit wéér, overheid. Geen stress. Geen Belastingdienst. Ik hoef hier helemaal niks te betalen jongens”, gaat hij verder. Bovenstaande is overigens een ingekorte en gecensureerde versie van zijn betoog.

Roosmarijn Dierick

Auteur: Roosmarijn Dierick

8 reacties op “Inval bij Haagse opleider wegens verdenking belastingfraude”

Thijs Jacobs|17.07.14|13:59

Mooi zo en nu de rest van de sjoemelaars opruimen.

Erwin Doorakkers|17.07.14|15:12

Dit gaat toch over die meneer die een zware vorm van M.M.A. ( Moeite Met Articulatie) heeft? Hij heeft ook hinder van N.M.M.M.I. ( Nog Meer Moeite Met Intonatie). Zeer beperkte woordenschat ook. Is dit zijn act om de jongeren aan te spreken? Mikt hij op jongeren die net zo gebrekkig de Nederlandse taal spreken? Lijkt cool als je 14 bent maar is dat niet als je volwassen bent. Hij is equivalent van een volwassen vrouw die 16 wil lijken door het constant het woordje “super” in de mond te nemen.

rijschool twice|18.07.14|00:05

Heeft iemand zelf dit uitgezocht of wordt er een oordeel geveld op basis van wat er in de media komt?Ik ben het er mee eens dat als er misstanden zijn dit aangepakt moet worden. Er zijn er veel in deze branche maar als je er tegen in gaat wordt je hier al afgebrand. Als je iets ter verbetering aankaart wordt je bijna aan de schandpaal genageld. In deze branche wordt er vaak een oordeel geveld op basis van vooroordeel en daar heb ik wel moeite mee.Als deze meneer fout zit moet er iets gebeuren!

Bram Bal|18.07.14|11:38

En weer of topic over opleidingen.

rijschool twice|18.07.14|13:51

Verbeteringen is iets waar velen in de branche mee bezig is en heeft niet alleen met opleidingen te maken. Hoor je de branche verenigingen over opleidingen? Nee maar wel over aanpassingen. Hoor je het CBR over opleidingen? Nee maar verbeteren continu hun systemen en proberen de examens uit te breiden. Er zijn zoveel voorbeelden. Een verbetering moet ook zijn dat belastingdienst en fiod frauduleuze instructeurs actief aanpakt.Bij bewezen fraude is een oordeel terecht eerder iemand aanvallen niet

Bram Bal|18.07.14|16:34

Klopt. Er zijn aanpassingen gedaan. De brancheverenigingen hebben gezorgd voor nieuw opgeleiden door UWV, bijscholingen, praktijkbegeleiding, sanctie’s enz. Het CBR sluit vele theoriecentra zodat veel leerlingen ipv een tweetal uurtjes nu een hele dag van school moeten verzuimen. Goh, als ik het allemaal zo bekijk. Geweldig.

rijschool twice|18.07.14|20:35

Nee bram niks geweldigs aan. Reacties op wat er niet goed gaat maar ook reacties om om verbetering wordt door menigeen direct afgebrand. Iedereen is toch gelukkig met de situatie terwijl er ook negatieve berichten zijn. Jijzelf roept hier dat alles zo moet blijven en meerdere verzetten zich tegen alleen al een discussie en vlammem meteen in hun commentaren. Prima ik blijf mijn mening geven maar kijk verder dan mijn neus lang is.

Bram Bal|18.07.14|21:57

O. Maar het staat je vrij om al die andere goede verbeteringen te noemen hoor. En wees gerust, ik blijf ook gewoon mijn mening hier geven. Gezellie.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.