Duitse televisie maakt uitzending over ontucht in de lesauto

De Duitse televisiezender RTL NOW besteedde maandagavond uitgebreid aandacht aan klachten over seksueel wangedrag door Duitse rijinstructeurs in lesauto’s. Op internet zouden hierover honderden verhalen van jonge rijbewijskandidaten te vinden zijn. Een actualiteitenprogramma nam de proef op de som en stuurde een jonge vrouw met een verborgen camera verschillende Duitse lesauto’s in voor een proefles. 

Een arm om de bestuurdersstoel van de leerling, de linker knie van de instructeur net te dicht bij de pook, zodat die bij het schakelen steeds wordt aangeraakt en een arm van de instructeur zeer aanwezig tussen beide stoelen in. Dat zijn voorbeelden die tijdens de lessen met de verborgen camera naar voren komen. Wanneer één van de instructeurs hiermee geconfronteerd wordt, stelt hij dat hij nogal lang is, en af en toe moeite heeft om een goede houding in de lesauto te vinden.

Leerling

Daarnaast het verhaal van een Duitse leerlinge die door haar instructeur in haar nek gemasseerd werd, steeds onzedelijker werd betast en door de man uiteindelijk in haar kruis werd gegrepen. Ze besloot de rijinstructeur aan te geven bij de politie. Volgens het slachtoffer heeft de instructeur nog geld geboden om de aangifte in te trekken.

In de rechtszaal bleek die instructeur al eens voor seksuele intimidatie te zijn aangeklaagd. Na het proces werd hij veroordeeld tot zes maanden gevangenisstraf en hij mag geen rijles meer geven. Om dergelijke situaties te voorkomen, moet een leerling de keuze voor een rijschool baseren op aanbevelingen van familie en vrienden, zo wordt door het Duitse medium gesteld. Mocht het toch te laat zijn: remmen, uitstappen en van leraar wisselen, luidt het devies. “En in het ergste geval aanklagen.”

Lesauto

“Zulke vergrijpen komen in elke bedrijfstak voor”, zo reageert VRB-voorzitter Peter van Neck op de aflevering. “Dus ook in onze branche moeten we opletten. Zeker sinds de invoering van 2toDrive moeten we extra alert zijn op zulke gevallen, want instructeurs zitten in de auto met kinderen.”

Van Neck zegt overigens niet de indruk te hebben dat de wantoestanden die in het Duitse televisie-item aan de kaak worden gesteld ook in Nederland veelvuldig voorvallen. “Ik heb niet het idee dat dat hier heel erg speelt. Maar ik kan alleen afgaan op wat ik hoor”, zo laat hij weten. “Ik zie overigens wel eens lesauto’s langsrijden met instructeurs die hun arm heel nonchalant om de bestuurdersstoel hebben liggen. Daar bedoelen ze waarschijnlijk helemaal niks mee. Maar zelfs dan moet je dat niet doen. Met dit soort dingen moet je zó super voorzichtig zijn. Want voor je het weet komt het verkeerd op je leerling over.”

VOG

In Den Haag is al langer een lobby aan de gang voor de verplichtstelling van een VOG voor rijinstructeurs. Maar minister Schultz van Haegen gaf eerder al aan het op dit moment een te zware maatregel te vinden en de evaluatie van 2toDrive af te willen wachten. Bovag Rijscholen heeft inmiddels zelf het initiatief genomen en stelt sinds 1 juli van dit jaar een VOG voor nieuwe leden verplicht. De verplichtstelling voor bestaande leden volgt begin 2015.

“Wij vinden het als Bovag niet meer dan normaal dat instructeurs zo’n verklaring kunnen overleggen. Tegenwoordig is dit ook verplicht voor conciërges in het middelbaar onderwijs, dus waarom zou iemand die samen met jongeren vanaf 16 jaar in de auto zit dit niet hoeven”, zo stelde manager Frans Bastiaansen tijdens het Bovag Rijscholencongres.

Aflevering

VBR-voorzitter Van Neck zegt in een verplichte VOG niet meteen nut te zien. “Natuurlijk wil je bepaalde figuren niet in de rijschoolwereld hebben. Maar een VOG is een momentopname. Je kunt het document vandaag krijgen en morgen een vergrijp begaan.”

Klik hier om de de aflevering van RTL NOW te bekijken. Het Duitstalige item over seksueel wangedrag in lesauto’s in dat land begint op 16.10 minuten. Let op: De aflevering is alleen via een reguliere browser te bekijken, niet via een mobiele browser.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve aanbieding

Bekijk de aanbieding

Auteur: Roosmarijn Dierick

4 reacties op “Duitse televisie maakt uitzending over ontucht in de lesauto”

Anette Elsenaar|24.07.14|12:36

Schandalig…ik hoop dat dit in Nederland toch niet voorkomt, maar helaas kan ik dit niet met zekerheid beamen. Wij krijgen ook wel eens kandidaten die een vervelende ervaring hebben meegemaakt. Weliswaar niet zo extreem, maar met bewoordingen zijn deze leerlingen ook al snel van hun stuk gebracht. Het moet verboden worden!!
Laat er maar een klachtenbank komen!

Erwin Doorakkers|24.07.14|15:51

Vanuit de vrouwelijke positie kun/mag je alles interpreteren als (seksuele) toenadering. Zo werkt onze maatschappij. Daarmee wil ik niet gezegd hebben dat er in bovenstaand geval niets aan de hand is. Voornamelijk erg vervelend voor het integere mannelijk deel van de rijschoolwereld. Woorden wegen op een goudschaaltje, vooral niet bewegen of verzitten etc. Toch kan in vele gevallen een vrouw met de rok omhoog harder rennen dan een man met de broek omlaag. Wie was ook alweer het zwakke geslacht?

Aheit Man|24.07.14|19:13

Inderdaad, een echte man is bewust van het feit dat alle vrouwen alles kunnen/ mogen oppikken als (sexuele) toenadering. Een echte man weet ook dat als vrouwen kwaad in de zin hebben dat mannen dan altijd aan het kortste eind trekken (no pun intended). Ze komen in de eerste plaats voor rijles en niet voor wat anders. Dat andere zoek je niet in een lesauto!

rijschool twice|24.07.14|22:04

Helaas In Nederland zijn er ook van dit soort instructeurs. Wat nog veel erger is dat als een rijschoolhouder de bij haar in dienst zijnde instructeur in samenwerking met de betreffende leerling aangeeft bij de politie deze er niks tot weinig mee doet. Sterker nog er wordt door de politie zelf gepleit voor in dienst houden van zo iemand.
Desbetreffende leerling was ondanks dit trauma tevreden over de afhandeling van de rijschool maar niemand in dit plaatje blij met de afhandeling van de polietie

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.