vrouwe Justitia, Justitie

Eerste screeningsprofiel VOG rijinstructeurs geïntroduceerd

vrouwe Justitia, Justitie

Het screeningsprofiel van de Verklaring Omtrent Gedrag (VOG) voor nieuwe en bestaande leden van Bovag Rijscholen is bekend. Rijinstructeurs kunnen geen lid meer worden als ze te maken hebben gehad met strafbare feiten op het gebied van Geld, Zakelijke transacties, Proces (bediening voertuigen en vervoer van personen) en Personen (minderjarigen). Dat blijkt uit het aanvraagformulier van Justis (ministerie Veiligheid) voor Bovag-leden. Het is het eerste Nederlandse screeningsprofiel dat ooit is opgesteld voor rijinstructeurs.

“Ouders moeten er op kunnen vertrouwen dat hun -soms minderjarige- kinderen èn hun geld in goede handen is. Vandaar dat is gekozen voor deze onderwerpen”, licht Tom Huyskens, woordvoerder Bovag toe.

VOG

Alle nieuwe leden moeten tegenwoordig bij de aanvraag een VOG voor zichzelf en de instructeurs in loondienst overleggen. “Bestaande leden zullen dat het komende jaar ook moeten doen”, vertelt Huyskens.

Er wordt door Justitie specifiek gekeken naar onderdelen die zijn bepaald door Bovag in overleg met Justis. Zo wordt er specifiek gekeken naar betrokkenheid bij strafbare feiten die te maken hebben met de zorg voor minderjarigen. En valt onder het deelgebied Geld: Met contante en/of girale gelden en/of waardepapieren omgaan. En: Budgetbevoegdheid hebben.

Zakelijke transacties

Op het gebied van Zakelijke Transacties wordt gekeken naar: Beslissingen over offertes (het voeren van onderhandelingen en het afsluiten van contracten) en het doen van aanbestedingen. Op het gebied van ‘Proces’ wordt gekeken naar betrokkenheid bij strafbare feiten over: Het onderhouden/ombouwen/bedienen van voertuigen. En: Rijdend vervoer waarbij personen worden vervoerd.

Er zijn in Nederland ruim 8.000 rijscholen actief. Daarvan zijn er ongeveer 1.000 lid van Bovag. Met de verplichte VOG wil Bovag voorkomen dat er discussie ontstaat over aangesloten ondernemers en hun instructeurs. Huyskens: “De overheid stelt een VOG niet verplicht voor de hele rijschoolbranche. Hoewel ons dat een goede zaak lijkt, beginnen we maar vast bij onze eigen leden.”

Kwaliteitsslag

De verplichte VOG is onderdeel van het nieuwe eisenpakket, waarmee Bovag een kwaliteitsslag wil maken. Alle leden moeten straks een slagingspercentage van minimaal het kringgemiddelde hebben, werken met een online review-instrument en een kredietwaardigheidscheck doorlopen. Bestaande leden hebben door middel van een overgangsregeling tot januari 2015 de tijd om de punten op orde te krijgen. Zij worden vervolgens steeksproefgewijs gecontroleerd.

Een nieuwe rijschool zal eerst officiële CBR-percentages moeten kunnen overleggen alvorens er toegetreden kan worden. De huidige leden krijgen te maken met een herstelperiode als het percentage een keer wat minder is. De kredietwaardigheidscheck is onder meer bedoeld om het Bovag Garantiefonds Rijscholen te beschermen tegen toetreding van leden die binnen korte tijd failliet dreigen te gaan.

Bart Pals

Lees ook: Aanvullende lidmaatschapseisen Bovag Rijscholen bekend

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve aanbieding

Bekijk de aanbieding

Auteur: Bart Pals

3 reacties op “Eerste screeningsprofiel VOG rijinstructeurs geïntroduceerd”

rijschool twice|21.08.14|23:07

Dit is geen kwaliteitsslag. Kwaliteit heeft te maken organisatie maar ook met de daadwerkelijke kwaliteit van de instructeur. Zit deze nog steeds op basis niveau van examen bij ingang van pas kan deze zonder strafbare feiten en hoog slagingspercentage omdat bv ze iedere leerling tig lessen laten nemen toetreden.
Je onderscheid je hier niet mee in kwaliteit dus is geen kwaliteitsslag.
Bovendien sommige strafbare feiten zijn na 5 jaar niet meer via justie te zien en krijgt iemand positieve VOG

jan hurkens|25.08.14|20:50

Bovag staat voor niets ,iedere cent die we hiervoor neer leggen is weggegooid geld
Wat doen ze niets ANWB doet daar tegenover te veel.
deze bemoeien zich met zaken waar ze eigenlijk niet voor in het leven zijn geroepen ik dacht dat een wielrijders bond of zoiets was.
de rijschool wereld is ziek en dat zal altijd wel zo blijven
UWV CADANS dit zijn toch ambtenaren jammer genoeg zonder verstand maar ja hadden ze wel verstand gehad hadden ze altijd nog een beroep kunnen leren

Bram Bal|02.09.14|00:12

Hulde voor de Bovag. In ieder geval een organisatie die het niet alleen houdt bij woorden maar ook daadwerkelijk dingen doet! Ik had trouwens niet anders verwacht van de organisatie waar ik al meer dan 15 jaar lid van ben. En alle commentaar? Pure jalousie.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.