rijles, rijschool, rijinstructeur, WRM

‘Rijinstructeurs genegeerd bij proces nieuwe WRM-conceptwet’

Nederlandse rijinstructeurs zijn voor de gek gehouden en genegeerd in het proces naar de nieuwe conceptwet voor de WRM. Dat stelt rijschoolhouder Bert de Weerd uit Epe. De verlenging van de periode waarbinnen de bevoegdheid ingeleverd moet worden als een instructeur de WRM-praktijkbijscholing niet haalt, vindt hij onvoldoende verandering. Hij stuurde daarom een brief aan verschillende Tweede Kamerleden en roept daarin op de praktijkbegeleiding en het daarbij behorende examen te laten verdwijnen. “De sanctie is pertinent onredelijk: er is geen enkel ander beroep waarbij je 1 keer in de 5 jaar examen moet doen”, zo schrijft hij.  

Lees hieronder zijn brief aan de Tweede Kamerleden:

Hierbij een verkorte weergave hoe rijinstructeurs voor de gek zijn gehouden en genegeerd. In 2009 is de WRM veranderd. Uit een hieraan voorafgaande evaluatie bleek dat de bijscholing met het daaraan gekoppelde theoretische examen te theoretisch zou zijn. Er was vanuit de branche behoefte aan een meer praktijkgerichte bijscholing. Daarom zou er in de bijscholing ook een zogenaamde praktijkbegeleiding worden opgenomen. Als rijinstructeur heb ik deze bijscholing voor 2009, zoals uit de evaluatie ook naar voren is gekomen als te theoretisch ervaren. Ik was verheugd toen ik in de vakbladen las dat de bijscholing meer praktijkgericht zou worden.

Praktijkbegeleiding

Een tijd later bleek dat de praktijkbegeleiding niets meer en niets minder te zijn dan een examen op een door het IBKI opgesteld protocol, waaraan ook beginnende rijinstructeurs behoren te voldoen. Bovendien bleek het protocol dusdanig theoretisch te zijn opgesteld zodat het voor rijinstructeurs, beginnend en ervaren, ondoenlijk is om mee te werken.

Verder  bleek dat een bestaande rijinstructeur die tweemaal een onvoldoende voor het examen zou scoren, geen examen meer mag doen en zijn instructiepas binnen 7 dagen moet inleveren bij het IBKI.Door deze zeer strenge sanctie, die voor geen enkele beroepsgroep in Nederland geldt, is er een aantal rijschoolhouders en rijinstructeurs, maar ook belangenbehartigers zoals de FAM, de VRB en ook het CNV in verzet gekomen tegen deze veel te theoretische bijscholing. Het protest is met name gericht tegen de sanctie op het examen op het protocol, die niet alleen voor toekomstige rijinstructeurs van toepassing is, maar ook voor ervaren en goed functionerende rijinstructeurs.

Rijinstructeur

Vooral dit laatste vind ik, en uit ervaring sprekende, nagenoeg de hele rijschoolbranche onacceptabel. Juist in de rijschoolbranche is het namelijk zo, dat door de marktwerking niet of onvoldoende functionerende rijinstructeurs ontslagen worden of hun rijschool kunnen sluiten. Want wie gaat er nu lessen bij een rijinstructeur of rijschool waarvan negatieve ervaringen rond gaan?

Ook is er controle op het resultaat van de geleverde diensten van een rijschool/ of rijinstructeur door het CBR. Iedereen die een rijopleiding volgt, dient dit immers af te sluiten met een voldoende afgelegd rijexamen bij het CBR.

WRM

In 2014 is de WRM opnieuw geëvalueerd. Dit als gevolg van het verzet van rijinstructeurs, rijschoolhouders en belangenverenigingen. Deze evaluatie is uitgevoerd door een onderzoeksbureau dat dit in 2009 ook heeft gedaan. Dit eerdere onderzoek had tot gevolg dat de sanctie op het genoemde protocol werd ingevoerd. Het resultaat van het huidige onderzoek en de daaraan gekoppelde conclusie van de Minister laat zich dan ook raden.

Het examen op het theoretische protocol en de sanctie na onvoldoende blijven bestaan. Het enige, zeer kleine lichtpuntje is dat rijinstructeurs niet na 7 dagen, maar na de invoering van de wijziging in 2016 28 dagen de tijd krijgen om hun bewijs van instructiebevoegdheid in te leveren.

Examen

De sanctie is pertinent onredelijk: er is geen enkel beroep waarbij je 1 keer in de 5 jaar examen moet doen. Waarom rijinstructeurs dan wel? Enkele voorbeelden: Een metselaar hoeft toch ook niet 1 keer in de 5 jaar examen te doen in het “muurtje metselen”? Een leraar hoeft toch ook niet 1 keer in de 5 jaar zijn of haar Pabo-diploma opnieuw te halen? Zelfs een huisarts of een hartchirurg hoeft niet 1 keer in de 5 jaar examen te doen om zijn beroep uit te mogen oefenen.

Ik hoop dat u de urgentie begrijpt en ik hoop dat u wilt bijdragen om de praktijkbegeleiding, en dus het examen op het protocol voor rijinstructeurs en rijschoolhouders die dagelijks hard werken om hun boterham te verdienen en bijdragen aan de verkeersveiligheid in Nederland, te laten verdwijnen.

Bert de Weerd, rijschoolhouder in Epe

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve aanbieding

Bekijk de aanbieding

Auteur: Roosmarijn Dierick

16 reacties op “‘Rijinstructeurs genegeerd bij proces nieuwe WRM-conceptwet’”

Jos Dorenbos|29.08.14|14:00

Beste Bert. Ik ken je niet maar ik wil je bedanken voor wat je hebt geschreven. Heel goed en dapper van je. Je krijgt van mij een dikke pluim, omdat je het goed hebt verwoord zoals het is en zoals het in werkelijkheid gaat. De rest hoe ik er over denk, staat omschreven in recente reacties op andere topics.

Lute Beute|29.08.14|16:54

Iets voor de ombudsman?

Jan Struik|29.08.14|17:58

Een brief waar ik me helemaal achter kan scharen. Jammer dat de politiek nooit luistert.

rijschool twice|29.08.14|19:35

Zelf het heft in handen nemen en kamerleden aanschrijven is een heel goed initiatief van Bert de Weerd. Klasse! Hopen dat de ontvangers kritische vragen gaan stellen aan onze minister en haar kunnen laten inzien dat haar klakkeloos aannemen van de meningen van Royal HaskoningDHV (het onderzoeksbureau)en IBKI niet het gewenste resultaat zal opleveren.

Gerrit Grevengoed|02.09.14|01:43

Heb in 2012 diverse kamerleden gewezen op de gevolgen voor CBR examenkandidaten van gesanctioneerde rijscholen en het feit
dat deze leerlingen nooit meer terugkomen bij een IBKI “gesjeesde” rijschool zelfs niet wanneer deze al weer geslaagd is.
Wil je iets doen, ga dan consequent met zoveel mogelijk rijscholen
alleen nog de “halvedraai” als nieuw praktijk onderwerp instuderen
herhaal dat halvedraai “toneelstukje” tot vervelens toe iedere 5 jaar
totdat het IBKI dat ook helemaal zat wordt.

Serdar Çelebi|04.09.14|11:00

Beste Bert,

top! heel goed initiatief van je!
ik hoop dat ze een keer daar naar luisteren.

groet,

Serdar Celebi
Rijschool Zuidbroek

Leo van Bruggen|04.09.14|12:27

Goede brief! Ik denk dat het erg belangrijk is dat de kamerleden bedolven worden onder dergelijke brieven, dus schrijf allemaal! Misschien dat ze dan wakker worden. Een alleen is een roepende in de woestijn, er moeten honderden van dergelijke brieven heen.Pas dan zal men zich daar realiseren hoe veel mensen hier last van hebben, en hoe onredelijk die sanctie is.Alvast bedankt voor de moeite.

Richard Uljee|04.09.14|16:46

Ik ben het met je eens. Ik heb nu 2 keer het toneelstukje opgevoerd. Alle twee de keren geslaagd.Ook nog met redelijk hoge punten. Maar ik ben nu eenmaal een goede acteur. Voor de rest slaat het nergens op. Ik vind het vooral zonde van mijn tijd en van het geld. Met een beetje geluk hoeven we het nog maar 1 keer per jaar te doen.

Richard Uljee|04.09.14|16:46

Dat wordt dan voor mij de laatste keer. Blij om eindelijk van die onzin af te zijn. Ze hadden beter de basisopleiding op het hogere niveau van vroeger kunnen houden. Of nog beter: gewoon op HBO-niveau.

rijschool twice|04.09.14|19:31

De overstap naar HBO moet volgen op MBO De instructiepas is nu nog geen MBO. Ook vroeger niet maar toen was het nog een opleiding em kreeg je een diploma voor het leven,nu een certifikaat die bij niet voldoende aan bijscholingsplicht verloopt. Raar toch wel, we leiden mensen op die een rijbewijs voor het leven krijgen en krijgen wel de verantwoordelijkheid voor een deel de verkeersveiligheid in de schoenen geschoven. In tussen wordt er dan door anderen bedacht dat wij het niet goed doen????

n boze brief zoals bert vd weerd heeft gestuurd heb ik maanden terug ook gestuurd naar den haag.het is toch van de zotte dat je een diploma wat je behaald hebt moet in leveren,en de rest wat ik gestuurd heb was ongeveer de zelfde inhoud als bert.kom op mensen op deze forums je mening zetten
helpt niet.schrijf allemaal n brief naar den haag.of we moeten massaal in den haag gaan demonstreren.

Bert de Weerd|04.09.14|23:47

Iedereen bedankt voor de positieve reactie’s! Ook via FB en de mail.

Bert de Weerd|05.09.14|00:00

En zoals hierboven ook staat: laat iedereen a.u.b. een brief schrijven naar de verschillende Tweede Kamerleden!

Anjo Joostens|05.09.14|12:25

Bert. Goed van je dat jij je inzet. Brieven richting de tweede kamer is op zich goed, maar een oplossing aanbieden is dat misschien niet beter?

Bert de Weerd|05.09.14|14:03

Ook gedaan.

Patrick Jinxx Mailuhu|18.09.14|11:20

Bert, goed gedaan! Ik sta er volledig achter. Ik ben al sinds 1990 a/b rijinstructeur, en heb besloten niet meer aan het toneelstukje mee te werken. In 2016 ‘verloopt’ mijn bevoegdheid en dus verloopt mijn -26 jarige- carriére, want ik moet een examen afleggen om te kunnen aantonen dat ik capabel genoeg ben om dit vak uit te voeren. Dat toon ik al 24 jaar lang elke dag… Mocht de politiek jouw advies ooit ter harte nemen, kan de verandering nog jaren duren, Nederland kennende. Ik ben het zat!

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.