VRB presenteert nieuw logo: ‘Het oubollige moest er vanaf’

Branchevereniging VRB heeft tijdens de algemene ledenvergadering haar nieuwe logo en huisstijl gepresenteerd. “Het oubollige moest er een beetje vanaf en het moest meer prikkelen”, zo laat secretaris Irma Brauers weten. Onder het toeziend oog van 36 leden en bestuursleden werd het nieuwe beeldmerk vrijdagavond onthuld. “Nu is het strak en modern. En omdat we per 1 juli van dit jaar een volledig ‘selfsupporting’ vereniging zijn, laat het logo ook geen ruimte voor verwarring. Het staat op zichzelf.”

De VRB besloot eerder dit jaar tot vernieuwing van het logo en de huisstijl, om zich als vereniging duidelijker binnen de rijschoolbranche neer te kunnen zetten. Brauers: “Te vaak werd gedacht dat VRB en SRB hetzelfde is. Voorzitter Peter van Neck hoorde op zijn examenlocatie wel eens ‘De VRB, daar ben ik ook lid van’. Wij wisten dan eigenlijk zeker van niet, maar keken voor de zekerheid op onze ledenlijst. En dan bleek het om een lid van de SRB te gaan. Dat moet nu voorbij zijn.”

Vereniging

De branchevereniging liet een student ICT en Media Design het logo en de huisstijl ontwerpen. “We willen een jongere uitstraling, dus vandaar onze keuze. De ‘V’ is een omgekeerde autogordel, de ‘R’ en de ‘B’ zijn redelijk herkenbaar uit ons oude logo. Maar het springt nu in het oog en beklijft”, aldus de secretaris.

“We komen daarnaast los van de SRB”, zo voegt ze toe. “We dragen elkaar nog steeds een warm hart toe hoor, maar van samenwerking is geen sprake meer. En dat is nu ook aan ons logo te zien.”

Rijscholen

Met de vernieuwingsslag hoopt de VRB dat meer rijscholen zich bij de vereniging aan gaan sluiten. Brauers: “We zien al een stijgende lijn in het aantal leden en zien graag dat dat nog verder doorzet. In het afgelopen jaar haakten acht rijscholen af als VRB-lid, in zeven gevallen omdat ze stopten binnen de rijschoolbranche. Maar er kwamen er maar liefst negentien bij. Dat is een goed teken. Omdat we stap voor stap willen uitbreiden, betalen nieuwe leden nu bijvoorbeeld geen contributie over de resterende maanden van 2014. Het gaat erom dat we samen een vuist kunnen maken.”

Ze gaat verder: “En met 80 procent eenmansrijscholen, zit bij ons als VRB een hoop ‘know how’. De ondernemer kent alle facetten van het vak, want die staat immers zelf van het begin tot het eind met de poten in de klei. Mensen die alleen maar op kantoor zitten, weten bepaalde zaken vaak niet. Als de VRB in een overleg zit en bijvoorbeeld aan anderen uit de branche vertelt dat een instructeur de Eigen verklaring van een leerling niet mag invullen als een vraag met ‘ja’ beantwoord moet worden, dan wordt het opeens heel stil. Soms is er gewoonweg te weinig vakkennis.”

Ledenvergadering

Tijdens de besloten ledenvergadering kwamen verschillende actuele onderwerpen aan bod die spelen binnen de branche. “Het belang van aansluiting bij een branchevereniging bijvoorbeeld. In de branche bestaan naar mijn idee grofweg drie groepen rijschoolhouders. Personen die zich bij een branchevereniging aansluiten en wel zien waar het schip strandt. Daarnaast diegenen die zich willen aansluiten er er alles aan doen om er ook echt het beste van te maken. De derde groep is er een die zich nergens bij aansluit, maar wel meelift als er iets positiefs gebeurt. Op het moment dat er iets negatiefs aan de orde is of ze hebben nieuwe zaken gemist, dan zagen ze de poten onder de stoel van de verenigingen vandaan”, zo laat de secretaris weten.

Brauers: “En dat terwijl ik denk: je hebt helemaal geen recht van zeuren. Dan had je je maar bij een vereniging aan moeten sluiten. Word je lid van de VRB, dan krijg je bijvoorbeeld standaard één keer in de veertien dagen een nieuwsbrief met de laatste ontwikkelingen in de branche. Je had dus een stem kunnen hebben en kunnen voorkomen dat je het nieuws miste.”

WRM

Wat de WRM-bijscholing betreft is Brauers stellig: “Met het sanctie-verhaal zoals het er nu staat, is niemand blij. Dat bleek ook tijdens de ledenvergadering weer. En de theoretische bijscholing moet kwalitatief verbeterd worden. De VRB heeft dan ook recent een voorstel bij het IBKI ingediend, waarmee onderwerpen beter inhoudelijk kunnen worden gecontroleerd. Want een inhoudelijke verbetering is echt nodig. Dat vinden we allemaal.” Ze mag er nog niet te veel over zeggen, zo laat ze weten. “Maar wij denken dat het erop vooruit zal gaan als ons voorstel wordt aangenomen.”

Daarnaast is de VRB met een externe partij in gesprek over de mogelijkheden voor een geschillenregeling. “Als een rijinstructeur niet aan de verwachtingen voldoet, kan dat tot onenigheid leiden. Het is in onze ogen belangrijk dat er procedures bestaan wanneer een rijinstructeur bijvoorbeeld beticht wordt van het onzedelijk betasten van zijn leerling. Wat moet je op zo’n moment doen en zeggen? We hebben voorgesprekken gehad met de partij in kwestie en een voorstel aan onze leden voorgelegd. Dat werd positief ontvangen, dus daar gaan we nu op voortborduren.”

Examen

Ook werd gesproken over de geruchten rond een nieuw rijexamen per 2017, zo laat Brauers weten. “Wij hebben bij alle overleggen daarover gezeten en kunnen dan ook met klem beweren: het is niet waar. Er wordt gesproken over de mogelijkheden om de rijopleiding in een nieuw jasje te steken. Dit naar aanleiding van de evaluatie van de RIS. Maar de betrokken partijen zijn nog in de oriënterende fase. Meer valt er absoluut niet te melden.”

De secretaris stelt dan ook dat de VRB-leden unaniem hebben laten weten rust te willen. “Als het één nog niet is afgerond, ontstaan er over het volgende onderwerp alweer nieuwe geruchten. Dat zorgt voor een hoop onduidelijkheid en onrust binnen de branche. En daar is niemand bij gebaat.”

Lidmaatschap

De secretaris spreekt over een vruchtbare ledenvergadering. “We hoorden ook van de aanwezigen: het was een lange zit, maar ze hebben er een hoop van opgestoken. En dat is waar we het voor doen. Leden moeten beloond worden voor hun lidmaatschap.”

Roosmarijn Dierick

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve aanbieding

Bekijk de aanbieding

Auteur: Roosmarijn Dierick

3 reacties op “VRB presenteert nieuw logo: ‘Het oubollige moest er vanaf’”

Wil Bremers|30.09.14|15:17

Jammer, de VBR heeft duidelijk niet verder gedacht dan het logo terwijl Vereniging van gecertificeerde BetonReparatiebedrijven VBR.nl gebruikt….

Wil Bremers|30.09.14|15:20

Oeps, tikfoutje met gevolgen :-) vrb.nl is niet in gebruik. Tja, ik ben daarom ook geen fan van acroniemen…..

Bram Bal|30.09.14|18:44

Met de sanctie is niemand blij. Dan begrijp ik niet dat die nog bestaat. Oubolligheid zit niet in een logo maar in een organisatie. Ben het met het VRB standpunt over de theoretische bijscholing meer dan eens. Kwalitatief laag. Daar wordt niemand beter van. Op de opleiders na dan.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.