Innovam, IBKI

Ook IBKI voert winterbandenregeling in voor praktijk-examens

In navolging van het CBR gaat ook het IBKI een winterbandenregeling invoeren. In de periode van 1 november tot 31 maart moeten examenvoertuigen in de categorie B voorzien zijn van vier winterbanden met daarop de letters ‘M’ en ‘S’ en het symbool van een sneeuwvlokje om de kandidaat bij uitstel wegens de weersomstandigheden zonder extra examenkosten het examen in te kunnen laten halen. Dat meldt het IBKI. Vierseizoenenbanden met deze merktekens zijn ook toegestaan. Het profiel van de banden waarmee gereden gaat worden, moet minimaal 4 millimeter zijn. 

In overleg met EOC en CEC WRM is besloten dat IBKI een winterbandenregeling gaat invoeren voor praktijkexamens, vergelijkbaar met de regeling van het CBR. Sinds begin dit jaar lopen rijscholen die tussen 1 januari en 31 maart niet op winterbanden rijden de kans bij gladheid en sneeuw geen CBR-praktijkexamens af te kunnen nemen. Lesauto’s op zomerbanden mogen in die periode onder winterse omstandigheden namelijk niet meer als examenauto de weg op. Kandidaten van een praktijkexamen op zomerbanden kunnen hun examen ook niet meer gratis inhalen als het vanwege winters weer moet worden uitgesteld.

IBKI

De winterbandenregeling van het IBKI is opgenomen in het algemene artikel 25 over bijzondere omstandigheden uit het WRM-examenreglement Algemene deel. Voor de categorie BE is het voldoende dat het trekkend voertuig is voorzien van winterbanden, zo valt daarin te lezen. En privévoertuigen die voor de praktische begeleiding worden gebruikt waarbij les gegeven wordt aan rijbewijsbezitters, hoeven niet te zijn voorzien van winterbanden.

Het IBKI is bevoegd om praktijkexamens te annuleren als het op grond van de weersverwachting niet verantwoord is ze af te nemen. “Het IBKI streeft ernaar de dag of middag voor de examendag een beslissing te nemen over het al dan niet annuleren van de examendag. Kandidaten worden bij uitstel individueel benaderd.” Door middel van de winterbandenregeling wordt het mogelijk om tijdens winterse omstandigheden een praktijkexamen eerder door te laten gaan, zo is eerder al bij het CBR gebleken.

Annulering

Als het IBKI de voorafgaande dag een examen vanwege verwachte extreme weersomstandigheden annuleert, zijn de examenkosten voor rekening van het IBKI. Als het IBKI om diezelfde reden op de examendag zelf een examen annuleert, zijn in de periode van 1 november tot en met 31 maart de examenkosten alleen voor rekening van het IBKI als wordt voldaan aan de winterbandenregeling, zo laat het exameninstituut weten.

Lees ook: Winterbanden verplicht voor praktijkexamen bij gladheid

Auteur: Roosmarijn Dierick

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.