Politie Noord-Holland traint rijinstructeurs tot ‘extra paar ogen’

De politie Zaanstreek-Waterland gaat rijschoolhouders en rijinstructeurs in een workshop bijbrengen hoe ze crimineel of verdacht gedrag op straat kunnen herkennen. “Rijinstructeurs zitten veel op de weg en zijn vaak bekend met de omgeving waarin ze hun lessen verzorgen. Verdachte zaken kunnen ze dus eerder signaleren”, zo stelt politiewoordvoerder Leon Veldt. “Een auto die opvallend vaak op een bepaalde plek rondrijdt of personen die steeds in dezelfde omgeving rondhangen en een inbraak aan het voorbereiden zijn bijvoorbeeld. Juist rijinstructeurs kunnen voor ons dus extra paren ogen betekenen.”

Tijdens de workshops, die op 3 november in Zaandijk en op 5 november in Purmerend plaatsvinden, moeten rijinstructeurs verdachte zaken leren herkennen, zo wordt gesteld. Bijna honderd rijschoolhouders uit die omgeving ontvingen een uitnodiging voor de bijeenkomst. “De bijeenkomst is primair voor Zaanstreek-Waterland bedoeld. Maar geïnteresseerde rijschoolhouders en rijinstructeurs uit andere delen van Noord-Holland zijn ook welkom. Hoe meer controle, hoe beter”, aldus de woordvoerder.

Rijinstructeur

Tijdens deze workshop wordt ingegaan op wat precies verdachte situaties zijn, waar rijinstructeurs op moeten letten, welke informatie doorgegeven moet worden bij een melding en wat de bevoegdheden van de instructeur zijn. Twee rijinstructeurs voor de Politieacademie zijn aanwezig om daarnaast aanvullende informatie over de rijopleiding van de politie te geven.

Van alle aanhoudingen die de politie doet, spelen tips van inwoners een belangrijke rol, zo blijkt uit onderzoek. Ruim 85 procent van alle aanhoudingen is aan dergelijke tips te danken. Dat bevestigt de politie. Gelijksoortige workshops zijn dan ook eerder al voor ondernemers georganiseerd, vertelt de woordvoerder. “Mochten de bijeenkomsten voor rijinstructeurs in Zaandijk en Purmerend succesvol blijken, dan gaan we mogelijk ook uitrollen naar de rest van Noord-Holland.”

Workshop

Rijinstructeurs en rijschoolhouders uit Noord-Holland die een van de avonden bij willen wonen, kunnen zich per mail aanmelden. Zowel voor de workshop in Zaandijk en de workshop in Purmerend, die allebei tussen 19:15 en 21:45 uur plaatsvinden. “Er kan bij wijze van spreken tot een minuut voor aanvang ingeschreven worden”, aldus Veldt. “Maar het aantal plekken is beperkt.”

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve aanbieding

Bekijk de aanbieding

Auteur: Roosmarijn Dierick

7 reacties op “Politie Noord-Holland traint rijinstructeurs tot ‘extra paar ogen’”

Youran van Ark|01.11.14|08:34

Goed idee. Denk dat ik 1 a 2 keer per maand met 09008844 zit te bellen. Een goed instructeur ziet idd alles.

Annette Lingers|05.11.14|10:46

dat moeten ze landelijk in voeren
ik bel al regelmatig

rij bewijs|05.11.14|12:42

Slim bedacht, want als die instructeurs dit werk van de politie overnemen, hebben zij meer tijd om in de bosjes te liggen en de hardwerkende belastingbetalers even te flitsen die 5 km/u te hard rijden.

John van den Kieboom|05.11.14|15:06

O dit hoor ik zo dikwijls rij bewijs. Maar hoeveel bekeuringen heb jij nou daadwerkelijk gehad voor 5 km te hard? En hoe vaak rijd je te hard? Hoe vaak wordt je daarvoor gepakt? 1 % van alle overtredingen? Daarnaast wijkt je eigen snelheidsmeter naar boven af en gaat er een correctie af. 5 km te hard is in werkelijkheid al snel 10-15 km te hard.

Gemengd Koor Ambicius|06.11.14|12:08

Flauwe opmerking, ik ben verbaasd dat het zo lang heeft geduurd voordat de politie het licht ziet.
Jan

Robert de Nes|06.11.14|15:08

met http://www.eMoveo.eu kunnen ze zelfs automatisch een foto maken van een verdachte situatie !

Kees Foks|14.11.14|18:51

Een heel slecht en bovendien gevaarlijk idee. U bent rijinstructeur en oefent met een beginnende leerling op een verlaten industrie gebied . Er gebeurd daar van alles wat niet bestemd is voor het daglicht .Criminelen laten instructeurs met rust over het algemeen. Totdat ze er achter komen dat wij het doorgeven aan de politie wat wij zien. De gevolgen laten zich raden. Bovendien moet je minimum loners wat rijinstructeurs zijn niet aan zulke gevaren blootstellen. eventueel getuigen bij botsing kan

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.