Vlaamse minister wil bijscholing voor ervaren rijbewijsbezitters

De Vlaamse minister van Mobiliteit, Ben Weyts, wil dat rijbewijsbezitters die al jaren op de weg zitten bijscholingen gaan volgen. Hij wil het niet verplicht stellen, maar wel beloningen uitdelen aan diegenen die gehoor aan de oproep geven. Dat laat hij weten in een nieuwsuitzending van de Vlaamse televisiemaatschappij VTM. “Bijvoorbeeld in de vorm van een verlaging van de verzekeringsbijdrage”, aldus de minister. Ook pleit hij voor meer controle op rijscholen in België. “Want het kan absoluut niet dat mensen veel geld betalen voor een opleiding die uiteindelijk letterlijk en figuurlijk niets waard is.”

Naast voordelen voor rijbewijsbezitters die bijscholingen gaan volgen, wil de Vlaamse minister wantoestanden aan gaan pakken die in de Belgische rijschoolbranche plaatsvinden, zo laat hij weten. Dit in reactie op uitspraken van Federdrive, de Belgische federatie van rijscholen. Die stelde recent dat vele rijscholen ondermaatse lessen verzorgen en regels aan de laars worden gelapt. Zo beginnen rijlessen te laat of worden ze voortijdig afgebroken en is er geen controle op kwaliteitsnormen, zo wordt gesteld.

Rijbewijs

“Ik wil de controles allereerst verscherpen en opvoeren. Want op basis van enkele getuigenissen stellen we vast dat er wel cowboys tussen zitten. Dan moet je dus optreden”, aldus Weyts. “Ik wil grondiger en meer laten controleren om die cowboys eruit te halen.” Hoe de minister daaraan invulling wil geven, is overigens nog niet duidelijk.

Jeroen Smeesters van Federdrive liet in een uitzending van VTM weten: “Inspecties zijn vrijwel afwezig. En als er inspecties zijn, dan gaat het om aangekondigde controles van documenten. Maar de kwaliteitsnormen naleven, dat is er in principe zeer weinig bij. Zonder doorgedreven controles kunnen de slechte rijscholen ongestoord verder werken.”

Hervorming

Tot eind juni waren de controles voor de federale overheidsdienst van mobiliteit. Maar door de staatshervorming in België zijn het nu de gewesten die verantwoordelijk zijn voor de verkeersveiligheid. Sindsdien ligt die bevoegdheid bij Vlaanderen. En bij die bevoegdheidsoverdracht ligt een deel van het probleem, zo wordt aangegeven.

Auteur: Roosmarijn Dierick

4 reacties op “Vlaamse minister wil bijscholing voor ervaren rijbewijsbezitters”

Jan Struik|07.11.14|11:49

Hebben ze in België toch een veel verstandigere Minister dan wij hier hebben. Die snapt dat je verkeersveiligheid verhoogt door weggebruikers bij te scholen. En niet door instructeurs toneelstukjes op te laten voeren.

VRB|08.11.14|13:32

Als deze minister dan eerst de start van de rijopleiding aanpast naar de normen en waarden van deze tijd wordt het misschien nog eens iets. .
Men begint in België nog niets eens aan een basis opleiding door een erkende en ervaren rijinstructeur. En zolang dit niet dwingend wordt voorgeschreven is dit voorstel een lachertje.
En van deze “vrijwillige” bijscholing verwacht ik voorlopig dan ook helemaal niets.

Jan Struik|08.11.14|21:44

@VRB. Vreemd dat u zo’n uitspraak doet. Dat u zo naar anderen wijst. En dat terwijl vandaag uw collega Dhr. Hoorenberg, voorzitter van BOVAG rijscholen, in de Rij-instructie laat optekenen dat, en ik citeer, Nederland in de EFA, wordt opgevoerd als voorbeeld hoe het niet moet. Ik neem aan dat u uw energie beter daar in kunt steken. Maar uw voorzitter heeft het te druk met dooddoeners als, de groep die altijd tegenstander van alles is roept vaak het hardst.

Jan Struik|08.11.14|21:51

Dat gaat over de rijscholenvergelijker waar maar liefst 20 % van de rijscholen aan meedoet. Blijft u lekker daar uw tijd verdoen. En vooral niet luisteren naar de rijinstructeur . Die worden toch niet serieus genomen. En weet u wat u moet doen als deze klagen? Gewoon negeren en deze mensen zo afschilderen. En dan naast de Minister gaan zitten en zeggen dat u er ook niets van begrijpt dat er zo weinig zo weinigen Zijn aangesloten bij een branche organisatie. Zoek die oorzaak vooral bij anderen.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.