Nieuw rijbewijs met chip later deze maand geïntroduceerd

De RDW introduceert naar verwachting in de loop van deze maand rijbewijzen met een chip en aangepaste vormgeving. De nieuwe exemplaren zijn beter beveiligd en moeilijker na te maken, zo wordt gesteld. “Oude rijbewijzen blijven gewoon geldig tot de datum die op het rijbewijs staat”, zo laat de RDW weten. “En het aanvraagproces en de kosten voor het nieuwe exemplaar blijven hetzelfde.”

Het nieuwe rijbewijs heeft meerdere moderne echtheidskenmerken, zo laat de Rijksdienst voor Wegverkeer weten. Op bepaalde plekken van de kaart is onder andere reliëf te voelen. Ook is er een opvallend doorzichtig rond venster aangebracht en zit er een hologram op die van kleur verandert als het rijbewijs gekanteld wordt. Met een QR-code kunnen opsporingsautoriteiten in de toekomst bij controle de chip van het rijbewijs sneller en foutloos uitlezen.

Chip

De chip in het nieuwe rijbewijs is vanaf de buitenkant niet zichtbaar. Op de chip staan dezelfde gegevens die ook op het rijbewijs te lezen zijn. “Uitlezen lukt alleen met behulp van een eenregelige cijfer- en/of letterreeks die op de voorkant van het rijbewijs staat”, aldus de RDW.

Rijbewijsbezitters krijgen vanzelf met het nieuwe rijbewijs te maken. Vanaf de introductie van de kaart met chip, worden alleen nog die exemplaren uitgegeven. Houders van een rijbewijs zijn niet verplicht tot inwisselen. Omdat het rijbewijs tien jaar geldig is, zullen in 2024 alle rijbewijshouder in het bezit zijn van de vernieuwde versie.

Rijbewijs

Het nieuwe rijbewijs stond oorspronkelijk al voor begin deze maand op de planning, maar de RDW besloot de testfase te verlengen. “De door de fabrikant aangeleverde documenten zijn aan een reeks van testen onderworpen. Dit betreft zowel door de EU voorgeschreven testen als niet-voorgeschreven controles”, zo verklaart de RDW. “De RDW heeft op basis van de testen in overleg met de fabrikant besloten om vanuit zorgvuldigheid de kaart aan te passen.”

RDW: “De aangepaste rijbewijskaart zal opnieuw uitgebreide testen ondergaan. De verwachting is dat het nieuwe model rijbewijs in de loop van november van dit jaar wordt uitgegeven door gemeenten.”

RDW

De RDW heeft jaarlijks zo’n 1,4 miljoen rijbewijzen uit, zo blijkt uit cijfers van de dienst. Het uitgeven van dergelijke documenten is de kerntaak van de dienstverlener.

Auteur: Roosmarijn Dierick

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.