Voorleesexamen CCV per 2015 direct te reserveren

CCV-kandidaten hoeven per 1 januari 2015 niet meer eerst een klassikaal examen en examen extra tijd af te leggen, voordat ze een voorleesexamen mogen doen. Vanaf januari kunnen opleiders direct een individueel voorleesexamen reserveren. “TOP internet wordt zo aangepast, dat de opleider dit zelf kan doen, zonder tussenkomst van het CBR”, zo laat het bureau voor rijvaardigheidsbewijzen weten. 

In maart 2013 werd het examen extra tijd geïntroduceerd. Tevens werd het proces rond de voorleesexamens al een keer gewijzigd. Kandidaten met een medische verklaring mogen sindsdien direct kiezen of ze een klassikaal examen, examen extra tijd of individueel voorleesexamen willen doen. Een kandidaat zonder medische verklaring moet in de huidige situatie nog eerst een klassikaal examen doen en vervolgens een examen extra tijd, voordat van een individueel voorleesexamen sprake mag zijn.

Evaluatie

“We hebben het huidige proces geëvalueerd. Uit die evaluatie bleek dat er regelmatig kandidaten zonder medische verklaring zijn die niet geholpen zijn met een examen extra tijd. Deze kandidaten zijn vaak wel geholpen met een individueel voorleesexamen”, zo stelt het CBR. Dergelijke kandidaten worden verplicht om eerst een examen extra tijd af te leggen. Per 1 januari worden de regels op dit punt dus aangepast en mag meteen een voorleesexamen gereserveerd worden.

Als een rijopleider van mening is dat een kandidaat een voorleesexamen of een examen extra tijd nodig heeft, dan kan deze in de nieuwe situatie direct zelf reserveren. De kandidaat hoeft niet aan speciale voorwaarden te voldoen, zo wordt aangegeven.

Kandidaat

Voor kandidaten die geen regulier klassikaal theorie-examen af kunnen leggen, zijn er twee mogelijkheden. Ze doen een klassikaal regulier examen met extra tijd of leggen een individueel voorleesexamen af. Voor een regulier examen met extra tijd geldt dat de examentijd met 15 minuten verlengd wordt, ongeacht de tijdsduur van het reguliere examen. Bij een individueel voorleesexamen wordt het reguliere examen voorgelezen. De tijdsduur is in dat geval gelijk aan de tijdsduur voor het reguliere examen.

Voor een kandidaat die zich particulier aanmeldt blijft overigens de huidige route van kracht. “We hebben voor dit onderscheid gekozen, omdat we vinden dat opleiders het beste in kunnen schatten of een individueel voorleesexamen voor een kandidaat van toegevoegde waarde is”, zo meldt het CBR. Het examen extra tijd blijft wel als extra service voor alle kandidaten bestaan.

Bron: CBR

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve aanbieding

Bekijk de aanbieding

Auteur: Roosmarijn Dierick

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.