RDW gestart met uitgifte nieuw rijbewijs met chip

De RDW is gestart met de uitgifte van aangepaste rijbewijzen. De nieuwe exemplaren met chip en andere vormgeving zijn beter beveiligd en moeilijker na te maken, zo wordt gesteld. “Oude rijbewijzen blijven gewoon geldig tot de datum die op het rijbewijs staat”, zo verduidelijkt de RDW. “En het aanvraagproces en de kosten voor het nieuwe exemplaar blijven hetzelfde.”

Het nieuwe rijbewijs heeft verschillende moderne echtheidskenmerken. Zo is op bepaalde plekken van de kaart reliëf te voelen en is er een opvallend doorzichtig rond venster aangebracht. Ook zit er een hologram op dat van kleur verandert als het rijbewijs gekanteld wordt. Met een QR-code kunnen opsporingsautoriteiten in de toekomst bij controle de chip van het rijbewijs sneller en foutloos uitlezen.

Chip

De chip in het nieuwe rijbewijs is vanaf de buitenkant niet zichtbaar. Er staan dezelfde gegevens op die ook op het rijbewijs te lezen zijn. Uitlezen is alleen mogelijk met de eenregelige cijfer- en/of letterreeks die op de voorkant van het rijbewijs staat”, zo laat de RDW weten.

Rijbewijsbezitters krijgen vanzelf met het nieuwe rijbewijs te maken. De RDW geeft nu enkel nog de nieuwe exemplaren uit. Houders van een rijbewijs zijn niet verplicht tot inwisselen, maar omdat het rijbewijs tien jaar geldig is, zullen eind 2024 alle rijbewijshouder in het bezit zijn van de vernieuwde versie van het document.

Rijbewijs

Het nieuwe rijbewijs stond oorspronkelijk al voor begin deze maand op de planning, maar de RDW besloot de testfase te verlengen, waardoor de aangepaste rijbewijskaart opnieuw uitgebreide keuringen kon ondergaan. Nu de testfase voorbij is, worden de nieuwe exemplaren door alle gemeenten in Nederland uitgegeven.

De RDW heeft de app ‘RDW Rijbewijs‘ gelanceerd, waarmee een aantal echtheidskenmerken zichtbaar wordt gemaakt. Zo wordt bijvoorbeeld met UV-licht aan de voorkant een verkeerslicht zichtbaar en aan de achterkant een afbeelding van een weg. De app is te downloaden via de App Stores.

Lees ook:

Auteur: Roosmarijn Dierick

2 reacties op “RDW gestart met uitgifte nieuw rijbewijs met chip”

Peter van de Meerakker|07.07.15|22:30

Ik heb ook zo’n nieuw rijbewijs, maar is niet leuk. Want het maakt je betaalpas (van mij ING) onbruikbaar als je die in dezelfde portemonnee opbergt. Waarschijnlijk door de chip die erin zit. Is alleen maar op te lossen door een tweede portemonnee bij je te dragen en dan ook nog in een andere broekzak.

Is hier iets van bekend om dit te voorkomen?

Peter de Bakker|26.08.15|09:07

Ja, heel hinderlijk dat nieuwe rijbewijs. Het mijne moet ook in een aparte portemonnee bewaard worden want geeft storing bij gebruik van OV-chipkaart bij NS-poortjes.
Kan de ontwerper van het nieuwe rijbewijs bij de RDW dit svp beter afstemmen met de ontwerper van de NS-poortjes?

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.