Geslaagde leerling moet digitale paraaf onder uitslag zetten

Geslaagde rijbewijskandidaten moeten vanaf maandag 15 december op de tablet van de CBR-examinator hun examen-uitslag bevestigen met een handtekening. Pas daarna kan de uitslag worden verzonden naar het centrale rijbewijsregister. De maatregel moet als extra controle op de digitale uitslagverwerking bij praktijkexamens gaan dienen. Dat laat het CBR weten. 

Met de invoering van de digitale handtekening vervalt de papieren kaart waarop de kandidaat nu nog het resultaat van het praktijk-examen moet bevestigen. De felicitatiekaart die geslaagde kandidaten sinds enkele maanden mee naar huis krijgen, is daar het afschrift daarvan. Deze tijdelijke maatregel werd ingevoerd wegens berichten over mogelijk onterecht uitgegeven rijbewijzen doordat examinatoren per abuis ‘geslaagd’ aanvinkten op het uitslagformulier van gezakte leerlingen.

Uitslag

Minister Schultz van Haegen informeerde in juni van dit jaar de Tweede Kamer over het besluit van het CBR om een verplichte handtekening als extra controle in te voeren. Dit als reactie op het nieuws dat ‘schrijffouten’ van CBR-examinatoren ervoor kunnen zorgen dat gezakte kandidaten onterecht toch hun rijbewijs ontvangen. In de afgelopen drie jaar zou per abuis zo’n 140 keer ‘geslaagd’ zijn aangevinkt op een uitslagformulier, waarna de gemeentes de rijbewijzen onterecht uitgaven.

Geslaagde kandidaten kregen daarnaast naar verluidt verkeerde categorieën op hun rijbewijs bijgeschreven. Dat bleek uit een enquête onder ruim 1.000 rijscholen die RTL Nieuws uitschreef. Het CBR doet momenteel nog onderzoek naar aanleiding van de enquête-uitslagen.

Tablet

CBR-examinatoren in heel Nederland zijn sinds juli van dit jaar definitief overgestapt op het gebruik van tablets. De pda’s, die tot voor kort nog gebruikt werden voor de uitslagverwerking van praktijkexamens, behoren daarmee tot het verleden. De meer overzichtelijke tablets zouden de kans op het maken van een vergissing bij het invoeren van examenuitslagen kleiner maken. De felicitatiekaarten werden ingezet om de tijd te overbruggen die nodig was om in de tablets de extra uitslag-controle in te bouwen.

Nadat een kandidaat geslaagd is voor het praktijk-examen, wordt de positieve examenuitslag per 15 december elektronisch geregistreerd met een extra handtekening. In het bijzijn van de examinator bevestigt de kandidaat door middel van die paraaf dat de mondelinge examen-uitslag overeenkomt met hetgeen op het scherm is aangevinkt. Zonder die bevestiging kan de Verklaring van rijvaardigheid niet in het rijbewijzenregister van de Dienst Wegverkeer geregistreerd worden.

Examenvoorwaarden

Als de registratie niet plaatsvindt, kan de leerling dus ook geen rijbewijs aanvragen en kunnen gemeenten het document niet afgeven. In het geval van een storing zal de handtekening overigens schriftelijk worden geplaatst, zo valt in de vernieuwde CBR-examenvoorwaarden te lezen.

Gezakte leerlingen hoeven geen handtekening te zetten. Dit omdat bij kandidaten die gezakt zijn al moet worden aangegeven op welke onderdelen het verkeerd is gegaan. “Het zou wrang zijn om een gezakte kandidaat door dan ook nog eens voor te laten tekenen” zo liet een CBR-woordvoerster bij de implementatie van de felicitatiekaarten al weten.

Lees ook:

Auteur: Roosmarijn Dierick

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.

Geslaagde leerling moet digitale paraaf onder uitslag zetten | RijschoolPro

Geslaagde leerling moet digitale paraaf onder uitslag zetten

Geslaagde rijbewijskandidaten moeten vanaf maandag 15 december op de tablet van de CBR-examinator hun examen-uitslag bevestigen met een handtekening. Pas daarna kan de uitslag worden verzonden naar het centrale rijbewijsregister. De maatregel moet als extra controle op de digitale uitslagverwerking bij praktijkexamens gaan dienen. Dat laat het CBR weten. 

Met de invoering van de digitale handtekening vervalt de papieren kaart waarop de kandidaat nu nog het resultaat van het praktijk-examen moet bevestigen. De felicitatiekaart die geslaagde kandidaten sinds enkele maanden mee naar huis krijgen, is daar het afschrift daarvan. Deze tijdelijke maatregel werd ingevoerd wegens berichten over mogelijk onterecht uitgegeven rijbewijzen doordat examinatoren per abuis ‘geslaagd’ aanvinkten op het uitslagformulier van gezakte leerlingen.

Uitslag

Minister Schultz van Haegen informeerde in juni van dit jaar de Tweede Kamer over het besluit van het CBR om een verplichte handtekening als extra controle in te voeren. Dit als reactie op het nieuws dat ‘schrijffouten’ van CBR-examinatoren ervoor kunnen zorgen dat gezakte kandidaten onterecht toch hun rijbewijs ontvangen. In de afgelopen drie jaar zou per abuis zo’n 140 keer ‘geslaagd’ zijn aangevinkt op een uitslagformulier, waarna de gemeentes de rijbewijzen onterecht uitgaven.

Geslaagde kandidaten kregen daarnaast naar verluidt verkeerde categorieën op hun rijbewijs bijgeschreven. Dat bleek uit een enquête onder ruim 1.000 rijscholen die RTL Nieuws uitschreef. Het CBR doet momenteel nog onderzoek naar aanleiding van de enquête-uitslagen.

Tablet

CBR-examinatoren in heel Nederland zijn sinds juli van dit jaar definitief overgestapt op het gebruik van tablets. De pda’s, die tot voor kort nog gebruikt werden voor de uitslagverwerking van praktijkexamens, behoren daarmee tot het verleden. De meer overzichtelijke tablets zouden de kans op het maken van een vergissing bij het invoeren van examenuitslagen kleiner maken. De felicitatiekaarten werden ingezet om de tijd te overbruggen die nodig was om in de tablets de extra uitslag-controle in te bouwen.

Nadat een kandidaat geslaagd is voor het praktijk-examen, wordt de positieve examenuitslag per 15 december elektronisch geregistreerd met een extra handtekening. In het bijzijn van de examinator bevestigt de kandidaat door middel van die paraaf dat de mondelinge examen-uitslag overeenkomt met hetgeen op het scherm is aangevinkt. Zonder die bevestiging kan de Verklaring van rijvaardigheid niet in het rijbewijzenregister van de Dienst Wegverkeer geregistreerd worden.

Examenvoorwaarden

Als de registratie niet plaatsvindt, kan de leerling dus ook geen rijbewijs aanvragen en kunnen gemeenten het document niet afgeven. In het geval van een storing zal de handtekening overigens schriftelijk worden geplaatst, zo valt in de vernieuwde CBR-examenvoorwaarden te lezen.

Gezakte leerlingen hoeven geen handtekening te zetten. Dit omdat bij kandidaten die gezakt zijn al moet worden aangegeven op welke onderdelen het verkeerd is gegaan. “Het zou wrang zijn om een gezakte kandidaat door dan ook nog eens voor te laten tekenen” zo liet een CBR-woordvoerster bij de implementatie van de felicitatiekaarten al weten.

Lees ook:

Auteur: Roosmarijn Dierick

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.