Ruim 120 praktijkexamens uitgesteld wegens winterweer

Het CBR stelde dinsdag 121 praktijkexamens en praktijktoetsen uit vanwege de winterse weersomstandigheden in verschillende delen van het land. Het ging met name om examens in de provincies Zuid-Holland, Noord-Holland en Drenthe. Ruim 2.600 ingeplande examenritten en toetsen gingen wel gewoon door. Dat blijkt uit data van het bureau voor rijvaardigheidsbewijzen. 

Op een speciale pagina voor uitstelexamens houdt het CBR bij slechte weersomstandigheden driemaal daags het aantal uitgestelde praktijkexamens inclusief toetsen bij per dag, plaats en provincie. In de provincies Flevoland, Gelderland, Limburg, Overijssel en Zeeland was helemaal geen sprake uitgestelde ritten vanwege het weer, zo blijkt uit de gegevens. In Friesland, Groningen en Noord-Brabant bleef het aantal uitgestelde examens beperkt tot vijf. In de gehele provincie Utrecht werden van de 294 ritten twee examens afgeblazen.

CBR

Vanuit de examenlocatie in Rijswijk werden de meeste prijktijkexamens en toetsen uitgesteld: 42 kandidaten konden hun geplande examenrit niet rijden. In Alkmaar werden 17 examens afgezegd, in Leiden 14, zo blijkt uit de cijfers.

De examinatoren van het CBR kunnen besluiten een examen uit te stellen als de weersomstandigheden of de toestand van de wegen het afnemen van een valide examen onmogelijk maakt. Die beslissing is bindend. Direct na het besluit worden de rijopleiders ingelicht. Het CBR probeert kandidaten van wie de examens uitgesteld zijn, binnen 2 weken opnieuw examen te laten doen, zo laat het bureau weten.

Examen

Het uitstellen gebeurt per in principe per examen. Maar in sommige gevallen kan het ook gebeuren per blok van twee of meerdere examens. Zodra de aanwezige examinatoren concluderen dat het afnemen van een degelijk examen weer mogelijk is, worden de examens hervat. Kandidaten worden dus altijd gewoon op de examenlocatie verwacht, zo wordt benadrukt.

Nederland had dinsdag met onder meer gladheid op de wegen te maken. Het winterweer leidde met 400 kilometer file tot de drukste ochtendspits van het jaar en op meerdere plaatsen in het land gebeurden ongelukken als gevolg van het weer. Woensdagochtend is er van uitgestelde praktijkexamens en toetsen overigens geen sprake meer, zo blijkt uit de CBR-pagina over uitgestelde examens.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve aanbieding

Bekijk de aanbieding

Auteur: Roosmarijn Dierick

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.