Overheid houdt internetconsultatie over conceptwet T-rijbewijs

De overheid houdt momenteel een internetconsultatie over de conceptwet voor het T-rijbewijs. Op haar website kunnen belanghebbenden de concepttekst lezen en vervolgens online hun reactie achterlaten. Hiervoor is een periode van een maand vastgesteld. Nadat de consultatie op 6 maart sluit, wordt de respons op de documenten gepubliceerd, zo wordt aangegeven.

Op alle onderdelen van de regelingen wordt een reactie gevraagd, zo valt te lezen. Er bestaat de mogelijkheid om documenten met bijvoorbeeld achtergrondinformatie aan de beantwoording toe te voegen. Alleen reacties waarvan is aangegeven dat ze openbaar mogen zijn, worden na sluiting van de consultatie publiekelijk gemaakt.

Concept

Door de invoering van het T-rijbewijs moet een drietal ministeriële regelingen gewijzigd worden. Allereerst de ‘Regeling eisen geschiktheid 2000’, waarmee de geschiktheidseisen voor de categorieën A1, A2, A, B en BE ook voor de rijbewijscategorie T gaan gelden. Daarnaast de ‘Regeling maatregelen rijvaardigheid en geschiktheid 2011’. Wat betreft snelheidsovertredingen worden bestuurders van een T-voertuig via die weg gelijkgesteld met bromfietsen, zo wordt aangegeven.

De derde wijziging wordt in de ‘Regeling rijonderricht motorrijtuigen 2009 doorgevoerd. Hier gaat het om de vaststelling van de eisen waaraan voldaan moet worden om een WRM-certificaat voor de rijbewijscategorie T te kunnen krijgen. Ook worden de ontwerpregelingen ‘eisen theorie-examen’ en ‘eisen praktijkexamen’ voor het T-rijbewijs ter consultatie voorgelegd.

T-rijbewijs

Met de invoering van het nieuwe rijbewijs moeten personen vanaf 16 jaar het document verplicht behalen om op de openbare weg onder andere landbouw- en bosbouwtrekkers te mogen besturen. Binnen die regeling vallen geen landbouwbouw- en bosbouwvoertuigen en MMBS’en die smaller zijn dan 1,30 meter en die maaien, onkruid bestrijden, vegen, sneeuw ruimen, gladheid bestrijden of hondenpoep verzamelen.

De implementatie, per 1 juli 2015, betekent dat het certificaat van vakbekwaamheid gaat verdwijnen. Personen die daarover bij de invoering van de aangenomen wet beschikken, kunnen het tot één jaar na de invoering tegen betaling omwisselen voor een T-rijbewijs. Diegenen die op de datum van invoering een B-rijbewijs hebben, krijgen tien jaar de tijd om bij verlenging van hun rijbewijs voor de auto de T-categorie automatisch bij te laten schrijven. Tot die verlenging is de B-document voldoende om landbouw- en bosbouwtrekkers en motorrijtuigen met beperkte snelheid op de openbare weg te besturen.

WRM

Rijinstructeurs moeten op hun beurt een speciaal WRM-certificaat T hebben om leerlingen voor die categorie op te mogen leiden. Een rijinstructeur die in het bezit is van een WRM B en rijonderricht voor de A, C, D of E-categorieën wil gaan geven, hoeft daarvoor in het huidige systeem alleen aan aanvullende exameneisen te voldoen. Voor de WRM T zal eenzelfde constructie worden ontwikkeld, zo liet het ministerie eerder al weten.

Toekomstige rijinstructeurs kunnen daarnaast straks in één keer, zonder WRM B, het WRM T-certificaat halen. Dit voor instructeurs die uitsluitend in die categorie les willen geven.

Consultatie

Ook rijschoolhouders en rijinstructeurs hebben tot 6 maart de tijd om hun reactie op de conceptwet en de bijbehorende bijlages achter te laten. Reageren kan via het online formulier op de website Overheid.nl.

Roosmarijn Dierick

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve aanbieding

Bekijk de aanbieding

Auteur: Roosmarijn Dierick

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.